Prima pagină » Local » Pelerinii nu mai pot aprinde lumânări la „Zidul plângerii” de Sfânta Parascheva!

Pelerinii nu mai pot aprinde lumânări la „Zidul plângerii” de Sfânta Parascheva!

13 oct. 2022, 02:00,
Andreea Timofte, în Local

An de an, pe 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva. Ea este cu atât mai cinstită în Moldova, fiind considerată ocrotitoarea regiunii, deoarece moaștele sale sunt păstrate de peste 350 de ani la Iași. Zeci de mii de pelerini ce au ajuns la Mitropolie se roagă de câteva zile la racla Cuvioasei. Spre deosebire de anii trecuți, peretele unei clădiri abandonate, ce era transformat de oameni într-un adevărat „zid al plângerii”, nu mai este disponibil acum

În anii trecuți, pelerinii depuneau zeci de mii de lumânări la aproximativ un kilometru distanță de racla Sfintei Parascheva.

Pelerinii nu mai pot aprinde lumânări la „Zidul plângerii”

Dacă zecile de mii de pelerini obișnuiau, în anii anteriori, să aprindă lumânări sau candele pe peretele unei clădiri abandonate, căruia îi spuneau „Zidul plângerii”, o ruină de pe strada Lozonschi, în apropiere de Mitropolie, acum nu mai pot. Deși făceau asta în semn de mulțumire, pericolul la care se expuneau era mare, astfel că s-a hotărât ca acest obicei să fie interzis. Chiar și așa, încă mai există câțiva pelerini care nu au renunțat, reporterii BZI observând câteva candele arzând lângă zid.

„Am venit din Buzău, cu autocarul. Plâng de fericire, înainte nu voiam să vin deloc. Ne rugăm pentru sănătate. Nu e supărare că nu mai putem aprinde, dar se vedea frumos. Auzisem că stăteau înainte și pompierii, să nu cumva să se întâmple ceva rău”, a declarat un pelerin.

Totodată, jandarmii le-au amintit persoanelor că trebuie să respecte regulile impuse, respectând rândul ce duce la raclă. În plus, le-au transmis tuturor celor cu care s-au întâlnit să se bucure de această sfântă sărbătoare.

Mii de pelerini continuă să vină la Iași

Mii de pelerini continuă să vină la Iași și să se așeze la coada din fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru a se închina la Sfânta Parascheva.

Cu flori în mână și cărți de rugăciune din care citesc necontenit, oamenii așteaptă chiar și ore ca să ajungă la raclă. Aproape 120 de persoane au fost dărâmate de oboseală în ultimele două zile și au avut nevoie de ajutorul medicilor. Aproximativ 103.000 de credincioși au trecut deja pe sub baldachin până în duminică seară și s-au rugat la moaștele făcătoare de minuni.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a amenajat spațiul din fața Catedralei Metropolitane din Iași în așa fel încât să existe un singur culoar pentru intrarea în biserică. Coada formată în aceste zile de credincioși a ajuns și la un kilometru.

Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva din Iași, cel mai mare pelerinaj ortodox din România, a început de sâmbătă, 8 octombrie 2022.

Baldachinul cu moaștele va rămâne expus până sâmbătă, 15 octombrie, deși Sfânta Parascheva este prăznuită de Biserica Ortodoxă în data de 14 octombrie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024