Pelerinii au rămas uimiți când au văzut asta lângă mormântul lui Arsenie Boca! Vestea s-a dus repede

Pelerinii au rămas uimiți când au văzut asta lângă mormântul lui Arsenie Boca! Vestea s-a dus repede

22 sept. 2023, 13:31,
BZI.ro, în Actualitate

Pelerinii au rămas uimiți când au văzut asta lângă mormântul lui Arsenie Boca. Este vorba despre construcția unei noi biserici.

Pelerinii au rămas uimiți când au văzut asta lângă mormântul lui Arsenie Boca!

Chiar dacă toamna vin mai puțini pelerini la Mănăstirea Prislop din Hunedoara, unde este înmormântat Arsenie Boca, aceștia au observat că o nouă biserică va fi ridicată. Acest lucru va fi posibil grație ajutorului venit din donațiile celor care ajung în pelerinaj sau ca turiști la Mănăstirea Prislop din Hunedoara, potrivit Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Acum, în prag de toamnă, oaspeții așezământului înființat în urmă cu șase secole, găsesc așezarea cu o înfățișare aproape impecabilă, cu aleile mănăstirii lărgite, zonele verzi, curtea și clădirile sunt îngrijite. Mormântul călugărului Arsenie Boca primește cea mai mare atenție, acesta fiind supravegheat tot timpul de măicuțe și acoperit cu un foișor de lemn, care îi oferă protecție.

Cele mai ample lucrări sunt pregătite însă la intrarea în Mănăstirea Prislop, unde a început ridicarea unei noi biserici, mai încăpătoare.

Decizia ridicării unei noi biserici a fost luată deoarece vechea biserică de la Mănăstirea Prislop, ridicată în secolul al XIV-lea, este în prezent prea mică pentru numărul mare de români veniți la slujbele care au loc la mănăstire. De altfel, preoții țin slujbele într-o filigorie construită lângă biserica medievală Prislop.

Istoria bisericii medievale Prislop

Actuala mănăstirea Prislop din Hunedoara datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea, fiind clădită în aceeași epocă în care au fost ridicate mai multe biserici de piatră din Țara Hațegului, realizate de cnezii din acest ținut. Ctitorul ei ar fi fost Nicodim, un călugăr originar din Balcani, refugiat în Țara Românească, la Tismana, întemeietor al mai multor așezări monahale.

Tradiția locală spune însă că, prin secolele XV-XVI, aici ar fi trăit Sfântul Ioan de la Prislop, un călugăr din care şi-a dăltuit singur, într-o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului, locul de vieţuire, însă a murit înainte de a termina lucrarea. Chilia acestuia poate fi vizitată.

Mănăstirea Prislop găzduiește mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira (Saphira), fiica domnitorului Moise Vodă Basarab, care se refugiase aici la mijlocul secolului al XVI-lea. Și ea s-a numărat printre personajele legendare din istoria așezării și a contribuit la refacerea ei.

Mormântul domnitorului a fost cercetat în anul 1909, iar în sicriul acoperit cu o lespede din marmură roşie, purtând stema Ţării Româneşti, au fost găsite și rămășițele unei copile, pe care domnița Saphira ar fi găsit-o abandonată în pădure și ar fi îngrijit-o până la vârsta de șapte ani, când aceasta a murit.

„La un capăt al groapei, într-o lădiță pătrată, putregăită, s-au aflat îngrămădite oase și două craniuri, unul mai mare și altul mai mic. Acest din urmă poate să fi fost al copilei despre care spune tradiția că a aflat-o Zamfira în pădure și a dorit să fie înmormântată cu dânsa la un loc”, relata preotul Jacob Radu, în volumul „Istoria vicariatului greco catolic din Hațeg” (1913).

Popularitatea așezării a crescut datorită călugărului Arsenie Boca, înmormântat aici în decembrie 1989. Arsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910 în satul Vaţa de Sus, din Hunedoara primind numele de Zian Vălean. În anii ’40, a ajuns duhovnic la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi apoi la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului. Din anii ´50, autorităţile comuniste i-au interzis duhovnicului să mai îmbrace straiele preoţeşti, însă popularitatea sa a continuat să crească.

Acum, pelerinii au rămas uimiți când au văzut asta lângă mormântul lui Arsenie Boca. Este vorba despre noua biserică ce va fi ridicată în acest loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *