Ziua de 14 octombrie 2020 va rămâne pentru totdeauna în istoria municipiului Iași. Pelerinajul la Sfânta Parascheva 2020 a fost de departe cel mai greu din ultimele decenii, cu restricții, scandaluri, îmbrânceli și cu mii de oameni veniți din afara orașului sperând că vor putea ajunge să se închine la racla cu moaștele Cuvioasei. Măsurile organizatorice impuse de Mitropolia Moldovei și Bucovinei au avut darul de a-i întărâta pe mai mulți oameni care au forțat gardurile puse de forțele de ordine. Câteva sute au trecut peste decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și au intrat la baldachinul din curtea lăcașului de cult
Huiduieli, îmbrânceli, smerenie și bucurie, prin toate acestea au trecut mii de credincioși, care au asistat la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, pe 14 octombrie. Liturghia săvârșită de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de pelerinajul Sfintei Parascheva 2020, a fost una cu totul specială din cauza restricțiilor impuse de autorități. În afara celor 500 de credincioși care au asistat în perimetrul pus pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în jur s-au adunat alte câteva mii de persoane dornice să asiste la Liturghia săvârșită. Zeci de persoane au rupt cordonul de jandarmi și au ajuns la racla Cuvioasei, ceea ce a făcut să fie trecută cu vederea decizia autorităților de a nu permite accesul celor din afara Iașului.
Sărbătoarea Sfintei Parascheva 2020. Proteste cu sute de oameni pe pietonalul din centrul municipiului Iași
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) privind interdicția celor care nu sunt din municipiul Iași să participe la hramul Cuvioasei de la Iași nu a mai fost luată în calcul. După Liturghia oficiată de ÎPS Teofan pe pietonalul Ștefan cel Mare, în jurul Catedralei s-au dezlănțuit sute de persoane. Scandalagii au protestat vreme de zeci de minute din mai multe părți, cerând să fie lăsați să ajungă la raclă. Fără a respecta distanța fizică, fără a purta măști de protecție, mânați de unele persoane, oamenii au forțat gardurile și au ajuns în fața raclei fără vreo restricție. Doar că nimeni nu și-a mai asumat faptul că decizia CJSU nu a fost respectată și că sute de oameni s-au bulucit către racla cu moaștele Cuvioasei.
Ordin MAI peste decizia CJSU? Accesul a fost permis tuturor fix în ziua sărbătorii Sfintei Parascheva
După scandalul de după Liturghia oficiată pe pietonal și buluceala sutelor de oameni nemulțumiți de restricții, brusc accesul a fost permis tuturor. Astfel, pelerinii nu au mai fost legitimați, iar lumea a intrat care și cum a putut. S-a speculat faptul că decizia a venit direct de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), iar Gruparea Mobilă de Jandarmi de la Bacău l-a pus în aplicare. Cu alte cuvinte, decizia CJSU de săptămâna trecută privind limitatea accesului la racla cu moaștele Cuvioasei a fost brusc anulată. În aceste condiții, a mai fost nevoie de o astfel de decizie dacă totul s-a anulat în doar câteva minute?
ÎPS Teofan, discurs despre pandemia COVID-19 de sărbătoarea Sfintei Parascheva
Înainte de toate aceste aspecte care au umbrit pelerinajul la Sfânta Parascheva 2020, sărbătoarea și-a urmat cursul firesc. ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a avut un discurs care a îndemnat la calm, dar în care evidenția că moaștele Cuvioasei au primit pelerini și în vremuri mai grele decât cele actuale.
„Suntem, cu mila Domnului, în interiorul Sfintei Liturghii de sărbătoarea Sfintei Parascheva. Din 1641, sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva sunt la Iași. De atunci până astăzi, într-un șirag neîntrerupt de pelerini, Sfânta Parascheva constituie cascada lină și curată de apă vie izvorâtă din Hristos Domnul pentru însetații acestei lumi. În vreme de bucurie și împliniri, credincioșii au venit la racla Sfintei să mulțumească. În vreme de secetă, sfintele moaște ale Cuvioasei au străbătut câmpurile aride și ploaia n-a întârziat să apară. În perioada de ciumă, molimă sau epidemii înfricoșătoare, Sfânta Parascheva i-a primit pe toți, i-a întărit și binecuvântat. Sunt nenumărate mărturii ale celor care au găsit lângă sfintele ei moaște tămăduire de boală, liniște în frământare sufletească, răspuns în probleme dificile, direcție clară în întortocheatul drum al vieții”, a spus ÎPS Teofan în fața mulțimii de credincioși.
Omagierea medicilor răpuși de COVID-19, moment principal al Liturghiei de Sfânta Parascheva
La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva au fost omagiate trei persoane care au lucrat în domeniul medical și care au trecut la cele veșnice în aceste vremuri de pandemie, fiind afectate de COVID-19. Crucea Moldavă pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a fost acordată post mortem Marianei Andrioaie, care a fost medic în Botoșani, Virginicăi Nistor, care a fost asistentă medicală în Piatra Neamț, și Tatianei Costin, care a fost infirmieră în Bacău. Toate cele trei persoane au decedat după ce s-au infectat cu COVID-19. Pe scenă au fost reprezentanții familiilor care au primit distincția.
„Anul acesta suntem mai puțini la Sfintele Moaște spre închinare. Suntem mai puțini pentru că nu toți au avut posibilitatea să vină la Iași pentru a-i mulțumi Sfintei, pentru a o ruga să nu contenească să mijlocească în fața lui Dumnezeu pentru sănătatea, îndreptarea, mângâierea și mântuirea noastră”, a mai spus ÎPS Teofan.