Prima pagină » Sanatate » Frumusete » Peelingul chimic, o metoda de reintinerire riscanta, dar cu beneficii uimitoare
Peelingul chimic, o metoda de reintinerire riscanta, dar cu beneficii uimitoare

Peelingul chimic, o metoda de reintinerire riscanta, dar cu beneficii uimitoare

26 sept. 2015, 10:44,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:60539;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Odata cu toamna, incepe sezonul de peelinguri chimice. Mare atentie, insa, pe mana cui va lasati pielea, pentru ca experienta celui care executa procedura conteaza cel mai mult. Dintre multele posibilitati, medicul trebuie sa judece toate aspectele, sa cantareasca bine, sa aleaga solutia cea mai potrivita tipului de piele si sa poata elabora strategia corecta de recuperare, pana se va obtine o piele cu aspect imbunatatit, dupa riscanta operatie de peeling chimic.

De peste o suta de ani, peelingul detine intaietatea intre metodele de reintinerire. Procedura isi trage numele din englezescul „peel off”, adica indepartarea unei „coji” a corpului, a unui strat de piele. Prin peeling pot fi tratate diverse aspecte cutanate date de imbatranire, cum ar fi ridurile fine si keratoza, dar si modificari de culoare ale pielii, ca melasma, unele forme de cicatrici de acnee ori pori prea dilatati.

Peelingul poate fi superfcial, mediu sau profund, iar alegerea unuia sau altuia apartine medicului antrenat si se ia in functie de culoarea pielii, de defectele cutanate care trebuie corectate, de localizarea lor, dar si de sezon si posibilitatea evitarii expunerii la soare.

Unele proceduri de peeling, cum este cel profund, necesita anestezie generala si monitorizarea atenta a pacientclui, insa majoritatea tratamentelor se fac in ambulator, fara masuri speciale de sedare.

Beneficiile peelingului enzimatic. Vezi si 3 retete de peeling pe care le poti face acasa

Cum se face peelingul chimic

Pe tenul degresat se aplica o solutie acida avand o concentratie bine stabilita, care produce arsura straturilor superficiale ale pielii si desprinderea lor in zilele urmatoare, sub forma de foite.

Pentru peelingul superficial, care indeparteaza doar stratul cornos al pielii, cojirea este fina si discreta si se produce in 5-7 zile. Peelingul mediu atinge partea profunda a epidermului, pana la jonctiunea cu dermul si obtine rezultate vizibile in doar 6 zile de cojire.

In toata aceasta perioada, aspectul pielii este terifiant: cafeniu patat, uscat si crapat pe zonele mobile, dezgolind un tegument nou, de culoare roz crud. Peelingul profund penetreaza pana in dermul superficial si produce o cojire mult mai violenta si mai rapida, insotita, de multe ori, de un aspect de piele macerata, care necesita o ingrijire atenta de specialitate, pentru o perioada mai lunga.

Masurile de prevenire a recidivei unui herpes sunt foarte importante pentru a nu se ramane cu cicatrici dupa vindecare. Fotoprotectia riguroasa fereste pielea de o hiperpigmentare reactiva. Inflamatia si edemul cutanat sunt regula, iar daca pacienta nu respecta intrutotul regulile de spalare, emoliere si fotoprotectie, riscurile de cicatrizare vicioasa sunt cu adevarat mari.

De aceea, peelingul chimic trebuie facut doar de medici dermatologi, antrenati in aceasta procedura. Cunoscand bine reactia cutanata si leziunile care pot fi tratate sau, dimpotriva, leziunile care constituie un risc pentru o vindecare corecta, ei pot decide ce fel de peeling este necesar si cum poate fi ingrijita o suprafata cutanata prea reactiva.

Peeling modern prin microdermabraziune

Efectele peelingului chimic
Aspectul spectaculos al tenului reintinerit, obtinut dupa doar o saptamana de stat in casa in urma unui peeling reusit, este, intr-adevar, uimitor. Dispar petele si tenul se lumineaza, culoarea este uniforma, porii se micsoreaza, ridurile fine se sterg. La un peeling profund, se produce si o contractie a colagenului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
15 august 2024
15 august 2024