La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași a devenit o tradiție ca femeile stabilite în străinătate să ceară programare la medicii ginecologi ieșeni pe perioada verii. Dr. Irina Cațighera spune că are solicitări de la ieșence stabilite în întreaga Europă pentru a primi servicii medicale în Iași. Femeile spun că nu sunt mulțumite de sistemul medical din străinătate
Zeci de ieșence, stabilite în străinătate, revin în fiecare vară la Iași pentru a beneficia de serviciile medicale ginecologice. În cele 3 luni de vară, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași este luată cu asalt. Medicii spun că ieșencele se plâng adesea de sistemul de sănătate din străinătate și că pentru o programare la un medic ginecolog sunt nevoite să aștepte chiar și câteva luni de zile. Totodată, acestea se izbesc de bariera lingvistică și de proceduri medicale de multe ori diferite de cele cu care s-au obișnuit în Iași. Femeile însărcinate, chiar dacă aleg să nască în străinătate, își monitorizează sarcina la Iași. Medicul Irina Cațighera are paciente stabilite în străinătate cu care ține frecvent legătura telefonic.
Ieșencele aleg să fie consultate de medicii ginecologi ieșeni deși au asigurare medicală în țara în care sunt stabilite cu familia
Venirea pe timpul verii a femeilor stabilite în străinătate la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași a devenit o tradiție. Anual, zeci de ieșence stabilite în diverse țări din Europa aleg să vină la Iași pentru a beneficia de servicii medicale ginecologice. Nu este vorba despre o diferență de costuri, spun acestea, ci de ușurința de a-și face o programare, de timpul scăzut de așteptare și de iscusința medicilor ieșeni.
„Spun că au mai multă încredere în noi. Am paciente care vin în fiecare vară din Italia, Franța, Anglia și Spania pentru a beneficia de un consult medical ginecologic sau prescrierea unui tratament specific afecțiunii de care suferă. A devenit deja o tradiție ca în lunile de vară să avem zeci de femei venite în vacanță și care aleg, printre altele, să își facă și consultul ginecologic. Deși au asigurare medicală în țările în care sunt stabilite, aleg să vină aici pentru că nu trebuie să aștepte luni de zile până la programare și, totodată, nu se izbesc de bariera lingvistică. Totodată, din ceea ce am constatat, fiind obișnuite cu sistemul medical românesc, le este mai greu să se adapteze celui din străinătate”, spune dr. Irina Cațighera, medic la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.
Dr. Irina Cațighera oferă consultații telefonice pentru ieșencele plecate în străinătate pe toată perioada anului
Medicul Irina Cațighera primește apeluri telefonice de la ieșencele plecate în străinătate pe toată perioada anului. Acestea cer consultație telefonică pentru diverse afecțiuni sau pentru prescrierea unui nou medicament în tratarea bolii de care suferă. De cele mai multe ori, medicamentul prescris de către medicii ginecologi ieșeni și găsit în farmaciile din România nu se găsește în străinătate. Alteori, ieșencele se confruntă cu situația în care nu-și pot achiziționa tratamentul din altă țară fără prescripția unui medic specialist din țara respectivă.
„De multe ori le zic pacientelor mele care pleacă în străinătate să își ia cu ele prospectul medicamentului prescris de mine, ca să poată, în caz că rămân fără, să-și achiziționeze din țara în care sunt un medicament care conține aceleași substanțe. Multe se confruntă cu situația în care nu găsesc aceleași medicamente din România pe piața farmaceutică din străinătate. Totodată, mai am paciente care nu-și pot achiziționa medicamente în străinătate fără prescripția unui medic care lucrează în țara respectivă”, mai spune dr. Irina Cațighera.
Un număr mare de gravide aleg să își monitorizeze sarcina la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași și să nască în străinătate
Ieșencele însărcinate, stabilite în străinătate, aleg serviciile medicale de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Unele se mută cu totul acasă pe perioada sarcinii și până după naștere, iar altele sunt urmărite de un medic ginecolog din Iași și nasc în străinătate. În ambele cazuri, motivul este că gravida nu este monitorizată pe perioada sarcinii în străinătate la fel ca în România.
„Vin multe gravide la noi și asta pentru că, așteaptă mult până să se programeze în străinătate. Spun că aici examenul clinic se face mai atent și că medicii ginecologi din România înțeleg mai bine patologia. Totodată, unele sunt supravegheate aici și aleg să nască în străinătate. Femeile au asigurare medicală în țările în care s-au stabilit, dar preferă sistemul medical din România. În Anglia, de exemplu, din ce știu de la pacientele mele, moașa se ocupă de nașterea naturală și tot moașa pune steriletul și consultă pacientele cu sterilet. La noi, doar medicii fac aceste proceduri. Probabil că siguranța că sunt văzute de un medic și nu de o moașă le oferă o mai mare încredere că serviciul medical de care beneficiază este de calitate”, încheie medicul ieșean.