Prima pagină » Titlurile zilei » Pe scena Inimo au primit cheile de la o vilă de zeci de mii de euro, după ce părintele Damaschin i-a scos din întuneric, dar au dat cu piciorul la tot: „Ne puneau să facem curat și mâncare, nu am mai rezistat” – GALERIE FOTO/VIDEO

Pe scena Inimo au primit cheile de la o vilă de zeci de mii de euro, după ce părintele Damaschin i-a scos din întuneric, dar au dat cu piciorul la tot: „Ne puneau să facem curat și mâncare, nu am mai rezistat” – GALERIE FOTO/VIDEO

31 oct. 2023, 02:00, 36 ,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

O familie sărmană, din satul ieșean Gorban, a primit șansa de a duce un trai mai mult decât decent, însă a dat cu piciorul la tot. Pe scena festivalului caritabil Inimo, organizat de părintele Dan Damaschin în luna august, a primit un apartament în valoare de 100.000 de euro, însă după doar două luni a ales să se întoarcă într-o casă ocupată abuziv, fără curent electric

Rozalia Ciubotaru are 36 de ani și este mama a șase copii. De șapte ani de zile, femeia, copilașii și concubinul său locuiesc într-o casă dărăpănată care nici măcar nu este a lor, fiind ocupată abuziv. Deși părintele Damaschin a încercat să îi scoată din întuneric, au ales să trăiască în continuare în niște condiții greu de imaginat. Aceștia nu au suportat ideea de a face curățenie în noua locuință și au preferat să revină într-o sărăcie lucie.

Părintele Dan Damaschin i-a oferit unei mame cu șase copii o nouă locuință, însă aceasta a ales să se întoarcă în casa care stă să cadă pe ei

Amintim faptul că în cadrul festivalului caritabil Inimo, organizat de părintele Dan Damaschin, a fost prezentată povestea tristă a unei familii din Iași care timp de șapte ani a locuit într-o casă din lut, cu două cămăruțe, fără curent electric.

Este vorba despre povestea Rozaliei Ciubotaru, mama a șase copii. Mare a fost fericirea când pe scena Inimo a primit cheile unei noi locuințe în Cartierul Vieții, din satul Găureni, comuna Miroslava, complet mobilată și dotată cu aparate electrocasnice de ultimă generație. Locuința are 3 camere, 2 băi și o bucătărie.

Aceștia s-au mutat imediat în noua locuință, însă după două luni au ales să se întoarcă în casa dărăpănată care nu are nici măcar curent electric. Rozalia și concubinul său nu au suportat ideea de a menține curățenia în apartament și nici cea de a-și plăti singuri facturile. Părintele Damaschin a făcut un gest onorabil și a încercat să le dea o șansă la viață, însă ei au dat cu piciorul la tot. Mai mult, preotul Damaschin i-a oferit și un loc de muncă bărbatului.

„Am stat două luni în casa pe care ne-a dat-o părintele Dan Damaschin, dar am ales să ne întoarcem înapoi în locuința unde stăteam, în comuna Gorban. Copiii mei nu s-au putut obișnui acolo, toți pereții erau albi și ei, cum sunt mici, puneau mâinile pe pereți și îi murdăreau. Acolo trebuia să menținem curățenia și nu reușeam asta. Am ales să ne întoarcem înapoi aici, la casa din Gorban, pentru că am stat șapte ani aici și nu suntem învățați să stăm la bloc. La casa pe care ne-a dat-o părintele Damaschin  ne puneau să facem curat și mâncare, nu am mai rezistat”, spune Rozalia Ciubotaru.

Au dat cu piciorul șansei vieții lor

Singurul venit pe care îl are această familie este alocația celor șase copii. Părintele Dan Damaschin a încercat să îi ofere și un loc de muncă concubinului Rozaliei, un post de agent de pază la un supermarket, însă acesta a refuzat. De-a lungul celor două luni cât au locuit în apartamentul din Cartierul Vieții, bărbatul mai ajuta cu câte ceva la Asociația Glasul Vieții, însă suma de 100 de lei pe zi pe care o primea îl nemulțumea total.

Astfel, s-au întors în satul Gorban, în casa care nu este a lor. Locuința este a unui vecin plecat în străinătate și care de-a lungul anilor a mai încercat să îi alunge pe aceștia. Imobilul este din chirpici, geamurile sunt acoperite cu bandă adezivă, iar mizeria este de nedescris. În două paturi pline de praf dorm opt oameni care speră să facă rost de lemne pentru a se încălzi la iarnă.

„Trebuia să dau toată ziua cu mopul, trebuia să mătur în curte, iar în fiecare zi venea un bărbat care ne verifica dacă am făcut curat. Chiar dacă aici nu avem curent și nici nu este casa noastră, încercăm să mai renovăm cât de cât și stăm așa. Casa este al unui vecin care este plecat de mulți ani în străinătate, dar la anul o să ne mutăm la socrul meu, în comuna Flămânzi. Ne mai lasă, până atunci, să stăm aici vecinul plecat în străinătate”, adaugă Rozalia Ciubotaru.

Deși părintele Dan Damaschin a încercat să îi ofere acestei familii o șansă la viață, precum și un viitor copiilor, oamenii au dat cu piciorul la tot și au ales să trăiască în niște condiții greu de imaginat.

Comentarii
  • 😂😂😂

  • Era de asteptat. Asa au trait, din mila altora, altceva nu stiu decat sa intinda mana dupa pomana. O casa noua cu tot ce trebuie si educatia de a munci pentru a te intretine reprezinta mult prea mult pentru ei. Sa ramana acolo de unde au plecat. Puturosenia si ignoranta sunt boli grele si fara speranta. Poate altii vor pretui darul. Mi-am amintit si de Sergiu, taticul calaret ajutat de dl. Morosanu.
    Iar copiii vor deveni ce au fost parintii pentru ca este un model convenabil sa nu muncesti si sa cersesti.

  • Baaa, cum a-ti indraznit sa le luati apartament de 100 de mii, si nu a-ti facut un pustiu de bine sa le faceti si un contract cu o firma de curatenie. Din 100 de lei pe zi nu poti trai decent frate, au dreptate oamenii.

  • Anonymous one

    There is something much deeper there, mentally speaking… It’s about Freedom… it’s like locking a lion in the zoo… If you live locked in modern society, you don’t
    you can understand them… Communism wanted the systematization – the destruction of villages. Consequence: no peasant wanted to leave his house and his land. Do not judge by your eyes (subjectively). It’s just a case…

  • Porci jegoși

    Porci nenorociți, la fel ca Sergiu din Dallas, ăștia nu merită să îi ajuți cu nimic. Mă refer la părinți, desigur.

  • Si in Trifesti este o familie ajutata de Parintele Damaschin …….foarte risipitori,distrugatori, beau , fumeaza……sincer nu stiu daca se merita ….

  • Titlul anului!

  • Cum am mai zis, decat sa bage bani aiurea mai bine ar face un centru de reeducare. Parintii sunt un caz pierdut. Macar copii sa invete ceva din asta. Porcul e tot porc chiar daca il iei din cotet si il duci in casa curata…

  • Nu aruncati margaritare inaintea porcilor !, poti lua un porc din mlastina si maldare de gunoaie , sa il speli , parfumezi , el cu prima ocazie tot in mlastina se intoarce sa doarma si se tavaleasca !, e fara sperante !, nu va mai amagiti singuri

  • Protectia Copilului de ce lasa copiii in asemenea conditii? De ce asistenta sociala de la Gorban nu intocmeste referat catre Protectia Cppilului? Iesiti din birouri, puturosilor.

  • Dovada clară că poți scoate omul din mizerie, dar nu și mizeria din om!!! Pentru anonim: („Porcul e tot porc chiar daca il iei din cotet si il duci in casa curata…”) – porcii nu sunt chiar așa de mizerabil ca unii oameni. Știu eu porci care, după ce li s-a făcut o curățenie exemplară în cocină, au ținut să folosească un singur colț pentru necesitățile fiziologice.

  • Alooo Protectia Copilului, salvati copiii de asemenea parinti cretini.

  • Se protejează puturoșii. In parcul Voievozilor stau asistații sociali.in special femeile cu unghiile făcute, coafate, machiate cu țigara și cafeaua in mana, iar la ora z le vezi cu plasa cu mâncare luată de la cantina socială. Este o femeie cu 4 fete care fumează și joacă la pariuri sportive, fetele mele nu u hainele fetelor ei, eu trebuie sa muncesc pentru hainele fetelor mele că nu mi le.nimwni gratis.Au numai facilități, copiii lor se duc gratuit in tabere, mâncare diversificata au zilnic, îmbrăcăminte din donații etc, toate acestea gratis. Acum li se mai face și spital privat. La muncă puturoșilor, stați pe spinarea oamenilor care se trezesc la ora 4 sa.plece la muncă sa și câștige traiul. Nu le mi dați pomeni, sa i puneți la muncă.

  • Ajutoarele sociale se dau foarte usor, nu ii trimite nimeni la munca….in schimb pentru cei care au pensie de handicap, pensii pe bune nu cei inchipuiti, ii cheama la comisie si ii urmareste sa vada daca nu cumva le-a crescut piciorul la loc… asistatii sociali sunt printre cei multi care ii voteaza…Cat e ziua de lunga stau prin parcuri, baruri, pacanele…cu venitul asigurat, isi traiesc viata fara nici o grija.

  • Poate fi ce a spus cineva mai devreme: „Există ceva mult mai profund acolo, mental vorbind… Este vorba despre Libertate… este ca și cum ai încuia un leu în grădina zoologică… Dacă trăiești blocat în societatea modernă, nu
    le poți înțelege… Comunismul dorea sistematizarea – distrugerea satelor. Consecință: niciun țăran nu a vrut să-și părăsească casa și pământul. Nu judeca după ochii tăi (subiectiv). Este doar un caz…”

  • Ciolacu poate trai si cu 100 de lei pe zi.

  • niste paraziti ai societatii. Ar tebui decazuti din drepturi parintesti, sa li se ia copiii ca au nevoie de educatie si de igiena. Uite ce cres unii parinti iresponsabili din cauza puturoseniei

  • Bai Alex si englezoiul lu peste prajit, despre ce libertate vorbesti? Daca stai toata ziua si nu faci nimic decat te fu_i ca sa faci copii pe banda rulanta si care sunt deja niste copii chinuiti si flamanzi, asta e libertate la voi? Stii ca astia cu „libertate” daca li se face foame vine si iti da tie in cap? Mare prostalan esti!

  • ,,Poți scoate tzaranul din Gorban,dar nu poți scoate Gorbanul din tzaran!”

  • Cel mai indicat ar fi ca acest marinimos parinte sa aloce banii stransi copiilor care intr-adevar invata. Dar probabil si la el este tot o afacere. Sunt curios vilele din Bucium si Rediu daca sunt inregistrate in asociatie sau in patrimoniul propriu al parintelui?

  • Ras puti,asta crezi tu ca e solutia?.Siktir-cred ca esti la fel cu acea familie de depravati.

  • #nisteparaziti

    Păcat de copii (* ar trebui luați de la putorile alea )

  • decazuti din drepturi si sterilizati sa nu poata procrea daca nu vor la munca

  • Inca o dovada ca suntem un popor sentimental , cadem prada emotiilor fara a incerca sa vedem dincolo de aparente.De ce nu se face o monitorizare de cel putin un an inainte de a se oferi astfel de cadouri. Este normal sa nu se adapteze.Ei nu stiau sa faca nimic decat sa traiasca din pomeni,fara niciun respect pentru igiena,curatenie,ordine,disciplina,scoala, munca,respect pentru comunitate.

  • Inca o dovada ca suntem un popor sentimental, emotiv si cadem usor in plasa unor oameni lipsiti de respect, fara simtul oanoarei, carora nu le place munca ,igiena , curatenia, scoala.S-au obisnuit sa traiasca din pomeni .Au capatat o dexteritate extraordinara si capacitati de a descoperi peroanele usor de impresionat pentru a primi ajutor fara munca. De ce nu se face o monitorizare de cateva luni, un an sau mai mult inainte de a le oferi ceva care le depaseste cu mult capacitatea de a se organiza si a intelege ce trebuie sa faca? Doar au mai fost asemenea situatii de a „strica orzul pe gaste”. Ion Creanga a descris genial situatia in Povestea unui om lenes.Se pare ca nu mai citim opera luiIon Creanga.

  • Pt.🐖🐖🐖🐖🐖

    ,,Nemulțumitorului ii ia Dumnezeu darul.”

    Ce probleme ,,grele” aveau aciuatii in casa de 100.000 de Euro de la Miroslava:să facă curat,mâncare și capul familiei să presteze pentru Fundație cu 100 de lei pe zi.
    O bucatareasa,o menajera,un card cu bani,nu a găsit Fundația pentru acești ,,oropsiți” de soartă,pricopsiți peste noapte cu o casa de 100.000 de Euro?Ce ghinion pe capul lor, o casa moka!!!!!😭😭😭😭😭🏠
    Lăsați domnule purceii in goger!

  • Anonymous one

    Thank you, Alex! Many are called, only few chosen… if the Mind can be for sale, only the smart people would buy that…:)

  • Da…Pe la căminele din Nicolina,Bularga,
    Tudor sunt familii cu copii mari care trăiesc într-o cămăruță de 16-20 de metri pătrați.
    Oare nu le-o fi greu și astora să-și ducă traiul?

  • @Alex
    subscriu. Acesta a fost si primul meu gand, cand am citit articolul. Ințeleg bine ce vreți să spuneți. Omul e născut pentru a fi liber. Obligativitatea de altădată ne-a ramas „de tristă amintire”. Pe de altă parte, trăim in comunități umane, cu reguli si, din fericire, omul este fiintă educabila. Schimbarea mediului este dureroasă pentru mulți (exemplu si personajele de față pentru că imaginea noastra de bine, nu coincide cu a lor). Cu toate astea, fiecare dintre noi ar trebui să susțină aceasta muncă, in special pentru copii. Au dreptul să cunoască ce inseamnă o viață ordonată, dusă in curatenie si bunastare, susținute prin muncă. Doamne ajuta-i Părintelui Damaschin, in nobila sa misiune!

  • Matei 7:1-6 VDC

    Nu judecați, ca să nu fiți judecați. Căci cu ce judecată judecați, veți fi judecați; și cu ce măsură măsurați, vi se va măsura. De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău și nu te uiți cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău? Sau cum poți zice fratelui tău: ‘Lasă-mă să scot paiul din ochiul tău’ și, când colo, tu ai o bârnă într-al tău? Fățarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tău, și atunci vei vedea deslușit să scoți paiul din ochiul fratelui tău. Să nu dați câinilor lucrurile sfinte și să nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare și să se întoarcă să vă rupă.

  • Matei du-10-plm

    Iar au lasat aia de la 7 portile deschise.

  • Era mai buna ideea de a le face o căsuță la Gorban și aveau și libertatea care se tot invoca.
    Cu o monitorizare strictă.
    Cine a dat materialul la presa?Fundația,nemulțumită de cele întâmplate?
    Altcineva?A fost făcut public cu un anume scop,totuși…

  • De vina este popa.ajuta lepre in mod repetat.vrei sa faci un bine, lasă sentimentele la ușă, anunță protectia copilului, i-ai copii, oferă acestora o educație corectă și peste 15-20 de ani o să îți mulțumească.dar lăsați în „sanul” familiei vor ajunge că și părinții.

  • Da …hai sa facem după lege – fâtaturile la adopție chiar internațională și voi la un centru de zi + unde sa confecționați macar maturi- 4 ore pe zi. Așa nu vreți….sa vi se întâmple un ,, accident subit” ca pe vremea lui Ceaușescu!

  • Și dacă nu ….fâtaturile voastre….- marfa pt smekerii de la mafia de organe! Sa și cumpere BMW și apartamente de 70 mii. Chiar așa …cu mila masii nu m merge. Totul e pe bani. Inclusiv mafia cerșetori…luava. r dracu !

  • Chelului tichie de margaritar.
    Casa de 100k le trebuia.
    Pooradeii pun mainile murdare pe peretii albi?
    Foote-le cate una peste ochi si nu mai pun mana!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025