Pe ”Mops” îl cunoaște multă lume, dar puțini știu cum a luat startul în afaceri. Patronul ”Magic Pizza” din Iași a investit zeci de mii de euro, chiar după Revoluție – FOTO/VIDEO

19 apr. 2022, 02:00 _____ Vizualizări
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Pe ”Mops” îl cunoaște multă lume, însă puțini știu care e povestea lui Dan Ștefan Cojocaru, cel care deține restaurantul ”Magic Pizza” din Iași, cea mai veche pizzerie din oraș. A investit banii și experiența câștigate în Marea Britanie

Puţini sunt cei care ştiu cum a început Dan Ștefan Cojocaru, sau ”Mops”, cum îl știu prietenii, afacerea din HoReCa. În 1991 a plecat în Anglia, unde a lucrat într-o pizzerie. Cu multă muncă a ajuns manager de restaurant. A lucrat în cele mai cunoscute pizzerii din Londra. După ce a câştigat suficient cât să-şi deschidă aici propria afacere, după 6 ani în străinătate s-a întors în Iași și a deschis primul restaurant ”Magic Pizza”, în cartierul Tudor Vladimirescu. La începuturile afacerii, ”Mops” a fost şi bucătar şi patron, dorind să aplice tot ce a învăţat în Anglia. A investit 80.000 de euro în afacere.

”Un apartament cu o cameră era 5.000 de euro în acele vremuri(n.r-râde). În anul 1996, într-un spațiu proprietate, pe care l-am amenajat cum au fost gusturile mele, pentru că lucrasem în acest domeniu în Anglia, am deschis «Magic Pizza». Am muncit ca manager la un lanț de pizzerii în Marea Britanie, în Londra, la «Eat Pizza Company», o rețea națională cu 154 de restaurante. Am plecat de jos și am ajuns la funcția de manager. Mi-am dorit ca tot ce am învățat acolo să aduc și în orașul Iași. Cred că am reușit, chiar dacă în acest an, 2022, consumul de pizza e un pic în cădere”, spune Dan Cojocaru, manager ”Magic Pizza”.

Restaurantul se află acum tot în Tudor Vladimirescu, lângă Sport Pub, pe Aleea Profesor Vasile Petrescu.

Pe ”Mops” îl cunoaște multă lume, pentru că a deschis prima pizzerie din Iași

A fost primul care a introdus trei tipuri de aluat, trei diametre ale pizzei, primele livrări la domiciliu şi primul restaurant care a folosit cutiile pentru pizza. Toate pizzeriile i-au preluat ideile, își amintește ieșeanul.

”Au fost ani grei, ani în care s-a muncit foarte mult. În alimentația publică lucrezi de dimineață până seara. E un domeniu destul de greu. Celor din afară, care sunt clienți, poate li se pare ceva ușor. Pe lângă munca cu oamenii, care e cea mai grea, să fii manager e destul de complicat. Au fost perioade bune, pentru că am fost mulți ani numărul 1 în Iași, după o muncă acerbă, pentru că am adus ceva nou. Oamenii erau obișnuiți cu acea pizza ce se servea pe la «Metro Pizza», și nu vreau să jignesc pe nimeni pentru că fiecare a făcut ce a știut ca să vândă. Pentru că finalitatea e câte pizza vinzi și încasările dintr-o zi. Noi am fost primii în Iași care am schimbat puțin trendul pizzei, ca să spun așa, pentru că am venit cu pizza la tavă, cu 3 feluri de aluat, cu 3 sau 4 dimensiuni, cu prima matriță de cutii. Toate noutățile au adus clienți. Am fost și primii care am introdus pe piață ideea de livrări la domiciliu. Toate pizzerile au preluat apoi aceste idei”, spune zâmbind Dan Cojocaru.

Ioana și Daniel Luca, doi tineri din Iași care au muncit în Spania, au deschis un restaurant cu specific spaniol în Copou.

În perioadele cele mai bune, într-o singură zi erau vândute peste 1.000 de pizza

Dan Cojocaru ajunsese să aibă 5 restaurante și peste 200 de angajați. Însă, din cauza ultimilor ani mai grei, a redus activitatea și a rămas cu un restaurant și 9 angajați și ”Sport Pub”.

”Noi am încercat să păstrăm doar pizza în restaurant, fără alte feluri de mâncare și cred că de asta am rezistat. După 20 și ceva de ani normal că s-au schimbat multe, nu mai suntem numărul 1, pentru că am trecut prin condiții foarte grele. Nici nu ne-am dorit asta. Nu e bine să fie o hegemonie pe piața alimentației publice. E bine să fie și alții numărul 1. Pe clienții noștri tradiționali și care știu ce înseamnă o pizza adevărată îi așteptăm în singura locație cu care am rămas. La un moment dat aveam 5 locații, cu peste 200 de angajați. Ne-am restrâns, pentru că au venit condiții mai grele. Pandemia ne-a nenorocit, însă ne-a prins cât de cât foarte bine structurați și am reușit să depășim acești doi ani care au fost insuportabili. Eu cred că și statul ar trebui să sprijine sectorul HoReCa, ca să putem să ne reabilităm. Au venit și creșterile colosale la utilități, care sunt mai mari de 5 ori. De fapt, sectorul HoReCa este lovit în continuare și e foarte afectat. Celor cu chirii le e foarte greu. Cei cu spațiile lor, dar fără datorii la bănci, pot să reziste, dar la limită”, mai spune Dan Cojocaru.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare situația restaurantului ”Dionisos”, închis după 10 ani, din cauza pandemiei COVID-19.

Dan Cojocaru: ”Trebuie să găsești ingrediente de calitate pentru ca gustul pizzei să fie aproximativ același”

Restaurantul ”Magic Pizza” s-a mutat lângă ”Sport Pub”, tot în Tudor Vladimirescu, pe Aleea Profesor Vasile Petrescu.

”Noi suntem tot în Tudor, acum lângă «Sport Pub», pentru că am unit «Magic Pizza» cu această locație, în spatele căminelor. Avem angajați vechi de 20 de ani, fete la bucătărie care au muncit în Italia și știu să facă o pizza adevărată, plus experiența mea din Marea Britanie. Mai sunt și nemulțumiri, pentru că gustul omului nu poate fi fabricat, dar cei care sunt tradiționali și știu ce înseamnă un blat subțire, crocant și cel pufos, pe care le facem doar noi, și care este greu de făcut, deși au încercat mulți să-l facă, dar au abandonat. Ingredientele sunt 20 la sută românești și restul din străinătate. Cei care făceau mozzarela tradițională nu mai sunt în țară. Gustul trebuie să fie același, indiferent că au trecut 10-20 de ani și, de aceea, trebuie să găsești ingrediente de calitate: pentru ca gustul pizzei să fie aproximativ același”, explică Dan Cojocaru, sau ”Mops”, pe care îl cunoaște multă lume și datorită faptului că este prezent aproape mereu în restaurantul său, pentru a gestiona afacerea.

Comentarii
  • Frumos articol, scris cu pricepere de un redactor ghiftuit, basca vreun blat la pachet pentru acasa. O intrebare: stiti cumva care este adresa stabilimentului ? Ca daca nu e scrisa de 3 ori parca nu e scrisa deloc…

  • Ce imi aduc aminte de aceasta pizzerie e ca atunci cand i am pasit pragul pt ultima data à fost acum multi ani in urma deoarece patronul à inceput sa vorbeasca foarte urat cu o angajata de fata cu toti clientii si zbiera ça un nebun !

  • Un ciopârțan bășit care urla cat era ziua de lungă la angajați.
    Efectiv îți stătea pizza in gât când apărea urangutanul in călduri și începea să se manifeste.

  • brânză almette

    În 1996 nu era apărută moneda euro(n.r. râd de mă pish pe mops) adică era o cameră 5000 de coco.Băleguță ăsta gras e un gherțoi de negrești vaslui care dă papa gratis la cordoneni și alte mizerii umane de frică dar se kk pe el că e prieten cu clanul sportivilor. La el acolo nu e pizza, e loc de adunat borfetele și de dat la produs.Mai nou se trage pe nară și în venă. Așadar,de ce îl pupați în băsănău pe goriloi?

  • ce vremuri minunate! te asezai la o masa pe terasa si faceai o comanda de pizza si aparea gibonul asta care incepea sa raga ca un descreierat prin bucatarie si ieseau toate ospataritele plangand, efectiv nici nu puteai sa mananci. iar asta se intampla zi de zi!

  • Mai Mops putini stiu ce gunoaie de ardei de rosii sau ce gunoaie se arunca la piata… Mops le foloseste la pizza la sosuri ….sa mancati numai de la el da?:))))))

  • Ce numarul 1 esti tu descreieratule? Imi aduc aminte , erai imbracat intr-un trening si urlai ça un turbat la saracelw fete de nu mai stiau de ele. Cea mai buna pizza in Iasi à fost la Teatrul National prin 93-94! Pizza ta are gust de MIZĂL mucegait, spalat.

  • Gordon Ramsey Gheorghita

    Sa ma kak in pizzeria ta infecta

  • Un taran. Am avut ocazia sa fiu pe terasa si sa il aud cum injura si tipa la angajati. Asta nici covrigi nu ar trebui sa faca. Un ghertoi in concluzie

  • Prima pizzerie din Iasi se numea McDuck si era undeva prin cartierul Dacia. Cand imi venea cineva din străinătate , acolo il duceam.

  • Student din '99

    Asa este.Un patron care urla la fetele alea de veneau planse sa-ti aduca pizza la masa.Dar saracul gras nu spune nimic cand la Class se facea cea mai buna shaworma si cele mai tari aripioare.Asta era stresul lui

  • Răutăți și frustrări!!!

  • Mergeți și serviți una dintre cele mai bune pizza din Iași ! Am fost de curând și mi-a plăcut foarte mult! Ce a realizat domnul Cojocaru acolo, nu prea se vede nicăieri in oraș și nici in țară!

  • cati rahati de sobolan au halit fraierii care au cumparat pizza de la balegaru asta habar n-au fraierii

  • Și eu , Emi Cioata am mâncat pizza la grasul asta pitic și mi-a rămas cucul mic.

  • Unul din Iasi

    Sunteti niste tonti. Daca ar fi firma voastra, si angajatii nu si-ar face treaba, ce a-ti face?? Ii dai afara?? Si unde gasesti altii? Trebuie sa iti protejezi afacerea? Raspuns: Da. Cu ce mijloace? Codul muncii da drepturi angajatului, nu angajatorului. Cum tragi la raspundere un salariat?? Bravo lui !!! Un om de nota 10. Profesionist. Este intradevar cea mai buna pizza din Iasi, din 98 de cand eram student. Bravo Mops

  • La fața locului!

    Penrut toaote comentariile gratuite….Nu mi-am putut imagina ca traim in asemenea societate, in care toti ,in necunostinta de cauza, isi dau cu parerea ,făra a cunoaşte realitatea .Rusine !!!

  • daca din 20 de comentarii 18 ii sunt defavorabile lui Mops voi astia care -i pupati dosul deveniti idioti

  • E saptamana mare! Daca ne mancam unii pe altii, unde ajungem?? Pentru orice articol din ziare, il facem cancan?? Fiecare isi pazeste turma, nu? Oricine isi vinde marfa cum poate: pizzerie, ziar, restaurant, bazar, club, discoteca, etc. Isi plateste impozitele, da salarii, ofera servicii??? Asa, sunt zeci de pizzerii, restaurante, in tot orasut. La toti e la fel, sa fim seriosi. Cine vrea consuma sau merge, cine nu vrea, simplu, nu vrea. Da nu aruncam cu pietre aiurea, apa oceanului e mare. Fiecare are pacatele lui !

  • Fost angajat

    Grasule,să-ți jau neamul în poola,așa de Paste,morții mă-tii,ți-ai bătut joc de toți angajații,îi umileai de față cu clienții,îi puneai să gătească cu ingrediente stricate/împuțite,ai avut Sanepidul pe cap și ai dat șpagă să scapi,bomba aia penală cu curve,drogați și gunoaie țigănești ar trebui rasă de pe fața pământului,și tu umflatule ar trebui să fii pișat de toți clienții și angajații,porc de vasluian,țărănoi îngălat,vită împuțită!

  • „Nu e bine să fie o hegemonie pe piața alimentației publice”
    domnu’ redactor, cred ca nici dumneata nu stii ce inseamna, apai Mops…

  • Las ca Mops se roaga la parintele Chirila din Tudor, sau cum îl stie lumea Jmekerila, un 2 si-un sfert obosit

  • Sa trăiasca si Vasile Ciaușu ……ca el te.a ajutat sa deschizi cu utilajele de la firma Magic….

  • Am fost si rămîn client fidel si multumit la pizzeria Magic Pizza,felicitări Mops

  • Am mers de cateva ori cand eram mic, acu 17-18 ani… mereu imi luam aceeasi pizza si era foarte buna. Tin minte ca mereu era full si nu l’am auzit niciodata pe om tipand chiar daca l’am vazut de cateva ori pe acolo. Vremuri frumoase, eram cel mai fericit cand imi spunea mama ca mergem la Magic Pizza.

  • GabiDumitrescu

    Pentru cretinii care iau apararea untermensch-ului asta infect cu aere de patron: cu citiva ani in urma am fost la Warda, m-am asezat la masa, erau fetele pe acolo, dar nu mi-a luat nimeni comanda timp de vreo 2-3 minute. Aparuse patronul pe acolo, m-a salutat (sint un client oarecare, un cetatean banal, nimic senzational) si m-a intrebat daca mi-a luat cineva comanda. I-am zis ca nu, dar nu e bai, nu ma grabesc. S-a schimbat un pic la fata, insa s-a adresat fetelor pe un ton normal, desi la cum s-au schimbat si ele la fata era evident ca nu era chiar de bine. Ca le taie din salariu, ca le biciuieste, ca le da cu capul de pereti dupa aia, nu stiu, insa comportamentul la fata locului e exemplar. Prin Magic am fost de 2-3 ori cu prietenii, dupa care l-am adaugat pe lista de „NEVER AGAIN!” din acelasi motiv pe care il insira majoritatea celor de aici de mai sus. Orice ar face angajatii, NICIODATA, DAR NICIODATA nu tipi in halul ala de fata cu clientii. NICIODATA!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *