Prima pagină » Actualitate » Pe cine va alege PNL pentru formarea noului Guvern. Iată toate scenariile
Pe cine va alege PNL pentru formarea noului Guvern. Iată toate scenariile

Pe cine va alege PNL pentru formarea noului Guvern. Iată toate scenariile

03 nov. 2021, 10:00,
în Actualitate

Astăzi, 3 noiembrie 2021, vor avea loc negocierile privind formarea unei noi majorități pentru Guvern. Partidul Național Liberal a luat decizia a „flexibiliza” mandatul, purtând negocieri cu social democrați și USR.  Aceștia intenționează să se prezintă la Cotroceni cu o majoritate însă fără o propunere de premier.

Se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să decidă amânarea chemării partidelor pentru consultări, oferind astfel mai mult timp pentru negocieri.

PNL trebuie sa ia o decizie privind formarea noului Guvern. Scenariul refacerii alianței cu USR

Miercuri, 3 noiembrie 2021, șeful PNL, Florin Cîțu va purta negocieri cu liderul USR, Dacian Cioloș privind refacerea alianței PNL-USR-UDMR. Cu toate astea, negocierea întâmpină două probleme și anume opoziție unor filiale PNL care nu vor refacerea coaliției și faptul că din cauza plecării mai multor membrii în tabăra Orban, numărul parlamentarilor nnu ar fi suficienți pentru a asigura majoritatea.

În acest fel, în cazul acestei alianțe, numărul voturilor ar fi mai mic de 234, fiind nevoiți să apele la parlamentarii neafiliați sau chiar la majorități pentru a asigura formarea Guvernului. În momentul actual fosta coaliție însumează doar 225 de voturi.

Scenariul alianţei cu PNL-PSD-UDMR

O altă posibilate pentru o strângerea majorității ar fi o alianță PNL-PSD-UDMR. Aceasta este mult mai dorită de anumite filiale PNL și mai mult decât atât, chiar președintele Iohannis ar înclina către o astfel de alianță, mai ales după discursul dur pe care l-a avut la adresa USR.

Problema privind cu această alianță este că ar avea un impact negativ asupra imaginii pe care o are partidul, plus dificultatea negocierilor întrucât PSD are niște cerințe aproape imposibil de acceptat, una dintre acestea fiind ca poziția de premier să fie ocupată de un social democrat.

În ceea ce privește majoritatea, aici nu ar fi nicio problemă, întrucât coaliția ar avea o majoritate de peste 300 de parlamentari fiind depășit astfel pragul minim.

Liderul PNL, Florin Cîțu l-a contactat pe Marcel Ciolacu în vederea negocierilor cu PSD

În urma deciziei de a flexibiliza mandatul de negociere, Florin Cîţu i-a sunat atât pe Dacian Cioloş cât şi pe Marcel Ciolacu, privind începerea negocierilor pentru formarea majorităţii în Parlament. Cu toate astea,  liderul PSD, Marcel Ciolacu i-a transmis lui Florin Cîțu, faptul că are agenda încărcată și că va reveni el cu un telefon pentru a-l anunța când este disponibil să se întâlnească cu șeful PNL.

În interiorul PNL, mulți membrii nu văd cu ochi buni o alianță cu PSD, considerând că acest lucru nu va aduce liniște și va afecta imaginea publică. Aceștia au avut bătălii dure cu cei de la PSD, iar acum să se pună la aceeași masă ar fi extrem de dificil. Aceștia se gândesc la faptul că e imposibil să meargă înaintea alegătorilor și să le explice că trebuie să aibă o relație bună cu cea care a fost opoziție până acum, Cu toate astea, există suspiciuni privind faptul că președintele Klaus Iohannis ar fi purtat deja negocieri cu social democrații și ar susține o alianță cu aceștia.

”Parcă ne batem cu morile de vânt! Iohannis ne împinge în groapă prin alianța cu PSD”, a explicat un lider PNL din teritoriu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *