Membrii micuței comunități creștine din Fâșia Gaza au spus că au „inima frântă” după moartea Papei Francisc, care a pledat pentru pace în enclavă și a vorbit cu ei la telefon în fiecare seară pe tot parcursul războiului, relatează Reuters.
Reuters a publicat secvențe cu una dintre convorbirile telefonice dintre Suveranul Pontif și părintele Youssef Asaad, asistentul parohului de la Parohia Catolică Sfânta Familie din Gaza. Dialogul a decurs în italiană, însă Papa Francisc a încheiat discuția mulțumindu-i interlocutorului său în arabă.
Papa Francisc: Youssef!
Părintele Youssef Asaad: Bună seara, sfinte părinte!
Papa Francisc: Bună seara, cum sunteți?
Părintele Youssef Asaad: Sunt bine, mulțumim lui Dumnezeu! Iertați-mă, am fost la slujbă.
Papa Francisc: Ah, la slujbă.
Părintele Youssef Asaad: Vrem să vă mulțumim și ne vom ruga pentru dumneavoastră. Vă roagă să vă rugați pentru ei.
Papa Francisc: Să vă rugați pentru mine, nu împotriva mea!
Părintele Youssef Asaad: Bineînțeles! Vă mulțumim, sfinte părinte!
Papa Francisc: Vorbim mâine. Vă mulțumesc (în arabă – „Shukran”)!
„Am pierdut un sfânt”
În Orientul Mijlociu, creștinii palestinieni, libanezi și sirieni, fie ei catolici sau ortodocși, au lăudat devotamentul constant al Papei Francisc față de ei, ca sursă de alinare într-o perioadă în care comunitățile lor se confruntau cu războaie, dezastre, greutăți și persecuții.
„Am pierdut un sfânt care ne-a învățat în fiecare zi cum să fim curajoși, cum să avem răbdare și să rămânem puternici. Am pierdut un om care a luptat în fiecare zi în toate direcțiile pentru a proteja această mică turmă a sa”, a declarat George Antone (44 de ani), șeful comitetului de urgență de la Biserica Sfânta Familie din Gaza, pentru Reuters.
Antone a povestit că Papa Francisc a sunat la biserică la câteva ore după izbucnirea războiului în Fâșia Gaza, în octombrie 2023, în ceea ce avea să devină, potrivit Serviciului de presă de la Vatican, o rutină nocturnă pe tot parcursul conflictului din enclavă. Antone a precizat că Suveranul Pontif se asigura că nu discuta numai cu preotul paroh, ci și cu celelalte persoane din încăpere.
„Avem inima frântă de moartea Papei Francisc, dar știm că lasă în urmă o biserică ce are grijă de noi și ne cunoaște după nume – pe fiecare dintre noi”, a mai declarat Antone, referindu-se la sutele de creștini din Fâșia Gaza.
Preotul paroh, părintele Gabriele Romanelli, a confirmat că ultimul dialog dintre el și Papa Francisc a avut loc chiar în Sâmbăta Mare.