Oamenii sunt în general diferiți și, de aceea, nevoile lor diferă de la individ la individ, dar cu toții trebuie să știe pe ce parte e bine să dormi. Foarte multe persoane nu acordă o atenție deosebită acestui detaliu, care este unul foarte important deoarece, felul în care dormim ne ajută să obținem odihna de care avem nevoie și să avem o stare de sănătate cât mai bună.
Ai dormit opt ore și totuși te simți obosit dimineața, cu dezagreabila senzație că ați dormit prost. E o experiență pe care o împărtășesc mulți oameni și de aici s-a născut și întrebarea: oare nu cumva are legături cu poziția pe care cineva o are în somn, noaptea?
Pe ce parte e bine să dormi
Ghemuit, pe spate, pe burtă, pe o parte, în ce poziție se doarme cel mai bine noaptea? Omul își petrece, în medie, o treime din viață dormind. Pentru că riscurile pe care le implică o poziție inadecvată în timpul somnului sunt majore, ajungând până la afecțiuni grave ale gâtului și ale coloanei vertebrale, ar trebui să nu fim dezinteresați de acest subiect.
Există dezbateri despre felul în care este indicat să dormim. Sunt specialiști care susțin că dormitul în poziția ghemuit este cea mai bună, alții spun că dormitul pe spate asigură un somn liniștit și odihnitor.
Dacă faci parte din categoria oamenilor care dorm pe spate îți vei menține coloana vertebrală sănătoasă, în timp ce dormitul pe o parte sporește riscul apariției timpurie a ridurilor.
Foarte mulți oameni par să opteze să doarmă în poziția fetus, însă medicii nu o recomandă din cauză că poate provoca dureri serioase de gât, de mijloc și de spate.
Conform unei alte teorii pe seama acestui subiect, dormitul pe burtă nu este recomandat, din cauză că poate face dificilă respirația și poate provoca dureri lombare. Totuși, această poziție de somn poate fi o soluție pentru persoanele care sforăie.
Dormitul pe partea dreaptă nu este considerat a fi dăunător pentru sănătate, însă poate provoca anumite probleme. Spre exemplu, persoanele care au probleme de reflux gastroesofagian (GERD) și preferă această poziție în timpul somnului vor descoperi că dormitul pe partea dreaptă le va agrava simptomele.
Dormitul pe partea dreaptă va face ca acidul din stomac să se întoarcă în esofag, ceea ce poate provoca arsuri la stomac, greață și vărsături. De asemenea, poate pune presiune asupra ficatului și a vezicii biliare, ceea ce poate provoca dureri și o stare de disconfort.
Care sunt cele mai bune poziții pentru un somn odihnitor
De-a lungul anilor, s-au formulat numeroase teorii și au fost făcute multe studii despre cele mai bune poziții de dormit și despre efectele pe care acestea le pot avea asupra sănătății. Iată câteva dintre posturile de somn recomandate, precum și beneficiile lor.
Dormitul pe spate este una dintre cele mai apreciate poziții de dormit, fiind recomandată mai ales persoanelor care își doresc odihnă de calitate. Aceasta este, de altfel, poziția corectă de dormit pentru sănătatea coloanei vertebrale deoarece ajută la alinierea perfectă a acesteia și nu formeaza nici o curbă în plus corpului.
Persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian le este recomandat să opteze pentru această poziție în timpului somnului. Dormind pe spate, capul este puțin ridicat, iar stomacul se află sub nivelul esofagului, iar mâncarea sau acidul din stomac nu pot reveni pe esofag.
Poziția de dormit pe o parte, mai ales pe partea stângă, ocupă poziția a doua în topul recomandărilor. O pernă, care poate fi și ortopedică, precum și o saltea de calitate pot oferi un sprijin mai mult decât bun în acest caz.
Asemenea poziției de dormit pe spate, dormitul pe o parte previne apariția durerilor de spate și de gât, reduce refluxul gastroesofagian și nici nu favorizează sforăitul.
De asemenea, este ideal pentru femeile însărcinate, poziția pe partea stângă este benefică și datorită faptului că mai calmează durerile pe care viitoarele mămici le resimt la nivelul stomacului în timpul sarcinii sau reduce efectele insomniei din sarcină.
Dormitul ghemuit sau poziția fetus este cel mai des folosită și prezintă numeroase beneficii. este recomandată în special femeilor însărcinate și persoanelor cu dureri de spate în zona lombară și poate contribui și la diminuarea sforăitului.
Pentru ca poziția fetală să fie cât mai confortabilă, adoptă o postură cât mai relaxată, fără să ții genunchii strânși. Poți încerca, la fel ca la dormitul pe o parte, să ții o pernă între genunchi pentru a limita constricția pe timpul nopții. Astfel că, pentru calitatea somnului este bine să știi pe ce parte e bine să dormi.