Prima pagină » Stiri si curiozitati » Pe ce deget se pune inelul de logodnă: Iată cum se poartă această bijuterie și ce semnificație are

Pe ce deget se pune inelul de logodnă: Iată cum se poartă această bijuterie și ce semnificație are

27 sept. 2021, 15:32,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Un inel de logodnă este acea bijuterie pe care o poartă o persoană care este logodită și urmează să se căsătorească. În acest articol veți afla pe ce deget se pune inelul de logodnă și ce semnificație are acesta.

Încă din cele mai vechi timpuri, inelul de logodnă reprezintă simbolul iubirii și al angajamentului între două persoane. El se oferă de către bărbat iubitei sale, atunci când o cere în căsătorie. În unele culturi, atât bărbatul cât și femeia poartă inele asemănătoare. Iată pe ce deget se poartă inelul de logodnă.

Pe ce deget se pune inelul de logodnă

Propunerea de cerere în căsătorie vine însoțită de un inel, care se poartă pe degetul inelar al mâinii stângi. Acest obicei a rămas neschimbat de-a lungul secolelor, deoacere se considera că degetul inelar conține o venă care conduce la inimă. Aceasta era denumită „Vena Amoris”, care în limba latină înseamnă „vena dragostei”.

Totuși, în unele culturi, inelul de logodnă se poartă pe degetul inelar de la mâna dreaptă. Acest lucru se întâmplă în țări precum Rusia, Germania, Norvegia și India, deoarece se crede că purtarea unui inel pe mâna stângă aduce ghinion.

Sunt și zone în care atât femeile, cât și bărbații poartă inel de logodnă. În Kenya, bărbații poartă în jurul gâtului ornamente, pentru a indica angajamentul față de o persoană.

În societatea modernă, se consideră că inelul de logodnă se poartă la mâna stângă, deoarece majoritatea femeilor sunt dreptace și folosesc mâna dreapta mai des decât pe cea stângă. Astfel că, purtând inelul de logodnă la mâna non-dominantă, este redus riscul lovirii acestuia.

O femeie și un bărbat pe plajă

Originea inelului de logodnă

Inelul de logodnă își are originea în Egiptul Antic, când femeile purtau inele de os și fildeș. De asemenea, romanii ofereau iubitelor lor inele de logodnă, care conțineau o cheie mică. Se credea că această cheie simbolică protejează și are grijă de inima soțului.

Prima utilizare documentară a unui inel cu diamant, care să simbolizeze logodna, a fost a Arhiducelui Maximilian al Austriei în curtea imperială a Vienei în 1477, la legământul lui cu Mary de Burgundy. Acest lucru i-a încurajat pe cei din înalta sferă a societății să le ofere inele de logodnă iubitelor lor.

În anul 1870, în Africa, au fost descoperite mine cu diamante. Datorită creșterii producției de diamante, cei mai săraci au ajuns să își permită și ei să cumpere inele de logodnă. Cu toate acestea, inele de logodnă cu diamante au rămas, pentru mult timp, simboluri care aparțineau doar celor din înalta societate, nobililor și aristocraților.

inel de logodnă pe deget printre flori albe

Inelul de logodnă și verigheta: Trebuie purtate împreună sau separat?

În zilele noastre, inelele de logodnă au forme tot mai diverse, iar cele mai îndrăgite materiale pentru realizarea lor sunt aurul și platina. De asemenea, de cele mai multe ori, diamantul se găsește în topul preferințelor.

Diferența dintre un inel de logodnă și o verighetă este aceea că primul prezintă o piatră dominantă, amplasată central și înconjurată, sau nu, de pietricele mai mici. În schimb, verigheta este constituită dintr-o bandă metalică simplă, cu ornamente în funcție de preferințe. Aceasta din urmă este pusă pe deget pentru prima oară în timpul ceremoniei religioase.

Majoritatea femeilor aleg să poarte atât inelul de logodnă, cât și verigheta pe același deget. Acest lucru nu este recomandat în cazul în care bijuteriile nu fac parte din același set. Ambele bijuterii trbuie să fie relizate din același metal, iar stilul lor trebuie să se potrivească.

O verighetă lată, cu model pătrat sau pietre finisate pe formă pătrată nu se va asorta cu un inel de logodnă cu finisaje rotunde. De aceea, trebuie să aveți mare grijă cum le asortați, pentru că ambele bijuterii trebuie puse în valoare.

O mână de bărbat și una de femeie cu verighete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *