În fiecare an, în data de 14 februarie, îndrăgostiții din întreaga lume sărbătoresc Valentine’s Day. În calendarul creștin ortodox, în această zi sunt celebrați Sfinții Cuvioși Auxențiu, Maron și Avram, Sfântul Valentin fiind sărbătorit pe data de 30 iulie
În data de 14 februarie 269, tânărul episcop roman Valentin a fost torturat și decapitat pentru credința lui puternică în creștinism. Ziua în care tânărul preot a fost martirizat a devenit, cu timpul, o sărbătoare dedicată iubirii, deoarece Sfântul Valentin a fost ocrotitorul îndrăgostiților și al tinerilor căsătoriți.
Cine a fost Sfântul Valentin și de ce este considerat ocrotitorul îndrăgostiților
Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, în Interamna, în regiunea Umbria din Italia. Valentin a fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, urmând ca în anul 197 să fie hirotonit episcop de Interamna de către Papa Victor I. Încetul cu încetul, Valentin a început să fie cunoscut pentru că propovăduia Evanghelia, dar și pentru minunile și vindecările pe care le făcea. Sfântul Valentin l-a vindecat pe Cherimon, fiul vestitului filosof Craton. Cherimon suferea de o boală care îi schimonosea corpul și îi provoca dureri groaznice.
După ce Sfântul Valentin a petrecut o noapte, rugându-se neîncetat, Cherimon s-a vindecat. După aceasta, întreaga familie a lui Craton s-a creștinat. Sfântul Valentin era extrem de apreciat și de tinerii credincioși care alegeau să-și unească destinele. Valentin îi cununa pe aceștia după ritualul creștin și le dăruia flori din grădina sa pentru a marca bucuria evenimentului. Împăratul Claudius al II-lea s-a hotărât să scoată căsătoria în afara legii, deoarece legea îl împiedica să cheme la oaste bărbații tineri care aveau neveste și copii.
Cu toate acestea, episcopul Valentin a continuat să îi cunune, în secret, pe tinerii care aveau nevoie de el, dar taina lui s-a aflat și a fost aruncat în închisoare. Sfântul Valentin a fost arestat și decapitat la Roma, din ordinul prefectului Placid Furius, când avea aproape 100 de ani. Sfântul a fost ucis noaptea, pentru a evita o răscoală a populației care îl iubea foarte mult.
Părticele din moaștele Sfântului Mucenic Valentin sunt păstrate în Biserica Delea Nouă Calist din București. Sfintele moaște au fost primite în dar de la Episcopia din Terni, Italia, în anul 2005.
Când îl sărbătoresc creștinii ortodocși pe Sfântul Valentin
Creștinii ortodocși nu-l sărbătoresc pe Sfântul Valentin în data de 14 februarie. Începând cu anul 1969, Sfântul Valentin nu mai apare nici în calendarul romano-catolic. S-a luat această decizie din cauza datelor contradictorii legate de viața acestuia, dar și de faptele care au dus la consacrarea sa ca sfânt. În prezent, la 14 februarie, catolicii îi amintesc pe Sfinții Chiril și Metodie, iar ortodocșii pe Sfinții Cuvioși Auxenție, Maron și Avraam.
În calendarul ortodox, Sfântul Valentin este sărbătorit în data de 16 februarie, alături de care este sărbătorit și Sfântul Pamfil. Sfântul Valentin apare în calendarul creștin ortodox și în data de 30 iulie, când sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic. Pe lângă Sfântul Valentin, pomenit în 30 iulie, în sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române mai sunt trecuţi şi alţi sfinţi cu numele de Valentin.
Astfel, în data de 24 aprilie sunt sărbătoriți Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș, precum și Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum.