Prima pagină » National » Pe ce dă România 82 milioane de euro în contextul ameninţărilor nucleare. Lista achiziţiilor de forţă majoră
Pe ce dă România 82 milioane de euro în contextul ameninţărilor nucleare. Lista achiziţiilor de forţă majoră

Pe ce dă România 82 milioane de euro în contextul ameninţărilor nucleare. Lista achiziţiilor de forţă majoră

13 oct. 2022, 19:21,
BZI.ro, în National

România face achiziții extrem de importante în contextul pericolului unui accident la centrala nucleară de la Zaporojie. În cazul unui accident nuclear, Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, a spus că România şi Polonia s-ar putea confrunta cu un aflux mare de refugiaţi din Ucraina.

„În cazul unui accident nuclear ca urmare a bombardamentelor de la Zaporojie, România şi Polonia s-ar putea confrunta cu un aflux mare de refugiaţi din Ucraina, dar şi un aflux de refugiaţi determinat de condițiile extreme de vreme, având în vedere că în acele zone populaţia nu va mai avea acces la facilitățile şi infrastructura de energie, căldură, apă etc.

Din câte știu, conducerea Ucrainei a transmis anumite date populației și semnale, cum să procedeze și ce să facă în cazul unui accident nuclear”, a spus Vasile Simileanu, doctor în geopolitică.

Pe ce dă România 82 milioane de euro

În acest context, România se pregătește pentru diferite scenarii şi face achiziții importante.

corturi – 3.246 buc
paturi – 393.137 buc
pături -285.955 buc
saci de dormit – 135.697 buc
saltele pat – 430.797 buc
cearşafuri – 930.691 buc
fețe pernă – 402.586 buc
perne – 430.928 buc
treninguri – 152.000 buc
tricouri -152.000 buc

Care ar fi traiectoria unui nor radioactiv şi cum se pregătește România

Întrebat cât de grav ar fi afectată ţara noastră şi ce traiectorie ar avea norul radioactiv, Petre Min, director CNCAN ( Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare) a spus că se fac zilnic simulări pe condiții meteo reale prin care se pot vedea consecințele radiologice potențiale în urma unui accident.

„Zilnic se fac simulări pe condiții meteo reale care arată și consecințele radiologice potențiale în urma unui accident. (…) Deci, indiferent de cum s-ar întâmpla, la noi ar ajunge o concentrație care practic nu contează pentru sănătatea oamenilor sau nu are impact radiologic asupra cetățenilor noștri.

Pe scurt, sistemele de monitorizare tradiționale, să spunem așa, pe care le-am tot prezentat și am vorbit despre ele în această perioadă, funcționează.

Deci, noi în acest moment avem informații despre tot ceea ce înseamnă radioactivitatea pe amplasament și din jurul amplasamentului care acum este normală. Până acest moment nu a fost nicio modificare legat de alimentarea cu energie electrică.

Practic, centrala (n.r Zaporojie, Ucraina) în acest moment este reconectată pe linia principală de energie electrică de 750 de kV”, a transmis Petre Min, director CNCAN.

Petre Min: „Suntem pregătiţi pentru orice scenariu”

Petre Min susține că România este pregătiră pentru orice tip de scenariu, deoarece este pregătit un sistem coordonat. De asemenea, directorul CNCAN a transmis că panica reprezintă un pericol mult mai mare decât consecințele radiologice

„Suntem pregătiţi. Nu este vorba de o activitate pe care noi am început-o acum cu această situație din Ucraina. Asta este activitatea noastră de bază zilnică.

Este pregătit un sistem coordonat, chiar dacă suntem informați despre depășirea nivelurilor de radioactivitate aceste informații trebuie să fie analizate într-un algoritm din care să rezulte potențialele pericole pentru România.

Chiar dacă s-ar întâmpla ceva, după cum ați văzut și în simularea respectivă, noi activăm sistemul de răspuns la urgență, dacă într-adevăr există pericole potențiale pentru România.

Dacă s-a întâmplat și consecințele sunt locale, noi nu avem de ce să activăm un sistem de răspuns, să consumăm resurse și să inducem doar panică.

Pentru noi panica reprezintă un pericol mult mai mare decât consecințele radiologice”, a explicat Petre Min, director CNCAN ( Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare) în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.

Comentarii
  • 82 de milioane de euro cheltuiți pentru un război care nu ne aparține?! Penibil! Guvernanții poolii, ieșiți si spuneți oamenilor în public, ce sume de bani a cheltuit România pe implicarea în acest război care nu ne aparține! Jegurilor, mai bine ați renova spitale, școli, grădinițe, mai bine ați face autostrăzi, infrastructură! Voi cheltuiți atâția bani pe războaie care nu ne aparțin și în spatele lor se află doar interesele economice jâdano-americănești! Oxupati-vă de români cretinilor, nu de străini!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *