Prima pagină » Coronavirus » Pe 6 ianuarie ar putea fi autorizat cel de-al doilea vaccin anti-COVID-19. Despre ce companie este vorba

Pe 6 ianuarie ar putea fi autorizat cel de-al doilea vaccin anti-COVID-19. Despre ce companie este vorba

17 dec. 2020, 22:45,
BZI.ro, în Coronavirus

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat joi că a devansat cu aproape o săptămâna data unei posibile autorizări a vaccinului împotriva COVID-19 produs de compania americană Moderna, informează AFP şi Reuters.

Potrivit anunţului EMA, reuniunea sa la care ar putea lua decizia autorizării acestui vaccin, prevăzută iniţial pentru 12 ianuarie, se va desfăşura pe 6 ianuarie.

”Moderna a trimis astăzi, în avans, ultimul pachet de date relevante necesare evaluării solicitării (de autorizare). Acesta conţine informaţii specifice privind producţia vaccinului pentru piaţa UE”, explică EMA.

Această agenţie europeană a anunţat marţi că va lua pe 21 decembrie o decizie cu privire la autorizarea primului vaccin împotriva COVID-19 care ar urma să fie folosit în UE, cel produs de Pfizer-BioNTech, cu opt zile mai devreme decât era planificat.

Vaccinarea împotriva COVID-19 va începe în Uniunea Europeană în zilele de 27, 28 şi 29 decembrie, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform Reuters şi AFP.

‘Pe 27, 28 şi 29 decembrie va începe vaccinarea pe teritoriul UE’, a transmis Ursula von der Leyen pe Twitter.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat marţi că pe 21 decembrie – cu opt zile mai devreme decât era planificat – va lua o decizie cu privire la autorizarea vaccinului Pfizer/BioNTech.

Comisia Europeană a transmis că va lucra în regim de urgenţă pentru a autoriza la rândul său vaccinul în termen de două zile după unda verde din partea EMA.

Când începe vaccinarea în România

Campania de vaccinare anti-COVID-19 ar putea începe în România pe 27 decembrie. Primele persoane care vor fi vaccinate sunt cadrele medicale din cele zece spitale din linia întâi.

În țară vor fi aproximativ 900 de centre de vaccinare și șapte centre de depozitare: Institutul Cantacuzino și cele șase spitale militare.

România are nevoie de doze pentru 10,7 milioane de persoane.

10.000 de doze va primi România în prima tranșă

BioNTech și Pfizer vor trimite în România o tranșă inițială de până în 10.000 de doze de vaccinuri, cu care pot fi vaccinați 5.000 de angajați ai spitalelor, în situația în care e nevoie de două doze pentru imunizare.

„Este o tranșă simbolică, dacă vreți, care va fi distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât și cele din ianuarie. Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate crește de la o lună la alta”, a spus Gheorghiță.

Dintr-un flacon se vor vaccina cinci persoane. Persoanele care vor să se vaccineze trebuie să aibă peste 16 ani. Fiecare persoană va face două doze de vaccin la distanță de 21 de zile.

Valeriu Gheorghiță a precizat că persoanele imunizate vor primi o adeverinţă de vaccinare pe hârtie sau pe suport electronic, în limbile română sau engleză, care va constitui un document medico-legal şi nu un paşaport epidemiologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *