Prima pagină » Sanatate » PDW crescut. Ce fenomene determină modificarea indicilor

PDW crescut. Ce fenomene determină modificarea indicilor

22 nov. 2022, 15:24,
în Sanatate

Un PDW crescut reprezintă gradul de eterogenitate a trombocitelor din sânge, inclusiv modificări ale dimensiunii acestora. Un PDW normal în cadrul testului este de 9-16%, 15-16% pentru adulți și 9-16% pentru copii. Un indice mai mare decât procentajul menționat indică creșterea nivelului acestuia.

Nivelurile ridicate de PDW nu înseamnă întotdeauna o boală teribilă, cum ar fi cancerul, anemia severă sau hemoragia internă. Uneori, motivele sunt ridicol de banale, mai ales dacă PDW este singurul indicator care prezintă o abatere serioasă de la normă în analiza generală. Și este o încălcare a regulilor de susținere a testului. Înainte de a da vina pe personalul de laborator și pe asistenta care a făcut testul, amintiți-vă cu atenție ce ați făcut sau nu ați făcut înainte de analiză. Deși nu este necesară nicio pregătire specială, există o serie de restricții despre care medicul dumneavoastră vă va avertiza în prealabil.

doi medici care privesc o eprubeta

În diferite tipuri de cancer, numărul de trombocite poate fi scăzut sau crescut

PDW crescut. Din ce cauză nivelul acestuia devine mai mare

O creștere a tuturor indicilor de trombocite poate fi cauzată de o inflamație. Orice inflamație din organism determină trombocitele să reacționeze violent. Numărul lor crește, la fel ca și volumul și lățimea în funcție de volum. Celulele albe din sânge semnalează, de asemenea, procesele inflamatorii. Nu se poate trage nicio concluzie doar pe baza unui PDW.

În anemia feriprivă, cantitatea de hemoglobină din sânge scade. Țesuturile încep să sufere din cauza lipsei de oxigen. Trombocitele nu reacționează întotdeauna în acest caz, dar valorile pot fi ridicate din acest motiv. Primul lucru la care trebuie să acordați atenție este nivelul hemoglobinei. Anemia poate fi cauzată de diverse motive, ereditate, malnutriție, hemoragii și boli de sânge. În funcție de cauză, trombocitele reacționează diferit, ceea ce confirmă din nou necesitatea unei examinări fizice complete.

medic care priveste o eprubeta cu sange

În anemia feriprivă, cantitatea de hemoglobină din sânge scade

În diferite tipuri de cancer, numărul de trombocite poate fi scăzut sau crescut, iar ambele sunt însoțite de o creștere a diversității celulare, adică de un nivel ridicat de PDW. Totuși, cel mai adesea, numărul de trombocite este scăzut, iar forma și dimensiunea celulelor variază din cauza distrugerii lor continue. S-a demonstrat deja că, într-o anumită măsură, trombocitele ajută celulele canceroase să se deplaseze și să formeze metastaze. Acest lucru se poate datora faptului că celulele canceroase se depun și se acumulează pe tromb.

O intervenție chirurgicală provoacă manifestarea anomaliei

Atunci când are loc o intervenție chirurgicală, există o pierdere de sânge, după care organismul începe procesul de recuperare. Bineînțeles, trombocitele sunt active și trebuie să formeze cheaguri pentru a opri pierderea de sânge. Înainte de a începe să se lipească împreună pentru a forma un cheag, celulele au tendința de a deveni eterogene ca dimensiune, ceea ce duce la un nivel ridicat de PDW.

medic care priveste o eprubeta cu sange

Uneori, motivele sunt ridicol de banale, mai ales dacă PDW este singurul indicator care prezintă o abatere serioasă

În paragraful anterior s-a vorbit deja despre motivul pentru care PDW crește odată cu pierderea de sânge. Pierderea de sânge poate provoca, de asemenea, anemie, ceea ce duce din nou la creșterea PDW în sânge.

În timpul sarcinii are loc o restructurare hormonală a organismului, care nu poate decât să afecteze testul de sânge, astfel PDW este crescut. Coagularea sângelui crește, iar valorile colesterolului cresc și ele. Analiza hormonală va fi, de asemenea, diferită. Medicul ia în considerare acest lucru atunci când analizează rezultatele.

mai multe eprubete cu proba de sange pe un suport

Nivelurile ridicate de PDW nu înseamnă întotdeauna o boală teribilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *