Prima pagină » Actualitate » Patul „românilor” fără adăpost format din saltele improvizate și cutii de carton în Londra, pe una dintre cele mai exclusiviste străzi

Patul „românilor” fără adăpost format din saltele improvizate și cutii de carton în Londra, pe una dintre cele mai exclusiviste străzi

02 sept. 2020, 08:10,
George Cristian în Actualitate

 

Un grup mare de persoane fără adăpost au făcut camping în magazinele Park Lane. Comercianții spun că ajung în jurul orei 20.30 și dispar la primele ore. Vine pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea bruscă a persoanelor fără adăpost, pe măsură ce hotelurile încep să le evacueze

Zeci de oameni, printre care şi romani, au fost zăriți dormind pe una dintre cele mai exclusiviste străzi din Londra , pe fondul îngrijorărilor legate de o creștere a lipsei de adăpost. Peste douăzeci de bărbați și femei din România au pus aseară paturi improvizate din carton și saltele în fața showroom-ului de mașini de lux de pe Park Lane, la câțiva metri de un șir de hoteluri de cinci stele. Un negustor care a cerut să rămână anonim a spus că grupul este „în mare parte din România” și ajung acolo la 20:30 în fiecare seară. El a adăugat că, în timp ce erau pașnici, era îngrijorat de faptul că dimensiunea grupului „crescut mult”.

„Le văd doar noaptea, nu știu multe, dar ieri au fost multe. Și dimineața rămân să le curăț mizeria ‘, a spus el.

Tot mai multe persoane din Marea Britanie rămân fără adăpost

Cazul nu este unul singular în Marea Britanie. Nu numai romanii rămân fără adăpost. Acesta vine într-un moment îngrijorător pentru organizațiile de caritate pentru persoanele fără adăpost, deoarece se susține că sute de persoane vulnerabile care au stat în hoteluri de la începutul blocării şi după au fost alungate în timp ce pandemia este încă în curs.

Aproape 15.000 persoane fără adăpost au fost găzduite în hoteluri sau cazare de urgență de la începerea blocării în cadrul schemei „Toată lumea înăuntru”, prin care autoritățile locale din Marea Britanie au alocat o sumă de 3,2 milioane de lire sterline de finanțare de la guvernul central pentru persoanele fără adăpost Majoritatea contractelor pentru proiect au fost programate să continue în iunie, dar se pare că un număr mare de oameni au fost deja obligați să părăsească hotelurile.

Marea Britanie ar putea să se confrunte cu o criză majoră

Săptămâna trecută, organizațiile caritabile au avertizat că națiunea se poate confrunta cu o criză mai largă a persoanelor fără adăpost după ce statisticile guvernamentale au arătat că peste 75.000 de gospodării sunt fără adăpost sau riscă să devină astfel înainte de blocare. Aproximativ 36.690 de persoane au fost clasificate ca fiind fără adăpost în perioada ianuarie-martie a acestui an, potrivit statisticilor Ministerului Locuințelor, Comunităților și Administrației Locale (MHCLG). Alte 38.450 de persoane au fost evaluate ca fiind amenințate să rămână fără adăpost în decurs de 56 de zile în aceeași perioadă. Organizațiile de caritate pentru persoanele fără adăpost au declarat că cifrele arată că multe persoane au fost „grav afectate” chiar înainte de cea mai gravă lovitură a pandemiei coronavirusului .

15.000 de persoane au fost găzduite prin program

Se tem că pierderea în creștere a locurilor de muncă cauzată de criză și sfârșitul interdicției de evacuare luni vor duce la o creștere a numărului de persoane fără adăpost, cu excepția cazului în care miniștrii iau măsuri urgente. Aproape 15,000 de persoane fără adăpost au fost găzduite în hoteluri ori alte tipuri de locuinţe de la începutul restricţiilor în Marea Britanie, guvernul finanţând programele de găzduire derulate de autorităţile locale.

Săptămâna trecută, organizaţiile de caritate au avertizat că Marea Britanie este pândită de o criză a locuirii. Problema costurilor ridicate de locuire în multe zone ale Marii Britanii a fost exacerbată de efectele economice ale pandemiei, iar şomajul în creştere, precum şi ridicarea unei interdiciţii a evacuărilor aflată în vigoare în ultimele luni va duce la o creştere serioasă a numărului de persoane fără adăpost.

”Având în vedere numărul tot mai ridicat de concedieri şi ridicarea interdicţiei evacuărilor, următoarele luni vor vedea cel mai probabil o criză devastatoare dacă guvernul nu va interveni. Unele persoane se vor confrunta chiar şi cu posibilitatea de a dormi pe stradă”, a declarat Shelley Neate, directorul unei organizaţii de caritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *