Prima pagină » Stiri si curiozitati » Patul anti-cutremur, invenția care ar putea salva multe vieți. Iată cum funcționează

Patul anti-cutremur, invenția care ar putea salva multe vieți. Iată cum funcționează

13 iun. 2022, 14:08,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Patul anti-cutremur reprezintă o invenție care ar putea salva multe vieți. Iată cine a contribuit la proiectarea acestuia și cum funcționează.

Patul anti-cutremur a fost inventat de o echipă de ingineri, designeri și seismologi, la proiectarea acestuia contribuind un inventator rus (Dahir Semenov). Aceștia sunt de părere că invenția lor poate salva viața multor persoane, în cazul unor cutremure de mare magnitudine.

Invenția arată ca un pat obișnuit, însă se poate transforma într-o cutie, care conține provizii, mască de gaze, dar și oxigen, elemente menite să îl ajute pe cel care se află în interior să supraviețuiască, până la sosirea ajutoarelor.

reprezentare 3D a unui pat anti-cutremur

Invenția arată ca un pat obișnuit, însă se poate transforma într-o cutie.

Patul anti-cutremur, invenția viitorului

În ciuda faptului că este destul de mare, patul anti-cutremur arată ca unul convențional. Însă, se diferențiează prin existența unor senzori, care detectează mișcarea și lasă să cadă salteaua în corpul metalic, în formă de cutie, al patului. În cazul unui cutremur, capacul se închide peste partea superioară, protejându-l pe cel care doarme de căderea plafonului sau chiar de prăbușirea clădirii.

În acest spațiu, se află diferite provizii (alimente, apă îmbuteliată, materiale de prim ajutor), mască de oxigen și mască de gaze.

proviziile unui pat anti-cutremur

În acest spațiu, se află diferite provizii (alimente, apă îmbuteliată, materiale de prim ajutor), mască de oxigen și mască de gaze.

Patul anti-cutremur este disponibil în mai multe modele, de la patul King Size pană la dimensiuni mai mici. Chiar dacă există și câteva mici variații în design, toate funcționează la fel – lăsând să cadă salteaua într-o cutie și închizând un capac peste partea superioară.

Deși pare o idee bună, sunt multe persoane care se întreabă: „Ce se întâmplă dacă piciorul ocupantului se află pe marginea patului atunci când capacul de oțel uriaș se fixează în partea de sus?”. Ei bine, specialiștii nu au un răspuns. Tocmai de aceea, este posibil ca patul anti-cutremur să rămână doar un concept.

un pat anti-cutremur închis

Patul anti-cutremur este disponibil în mai multe modele, de la patul King Size pană la dimensiuni mai mici.

Patul lui Dahir Semenov, însă, nu este singurul creat. În anul 2012, în China, a fost testat un pat rezistent la cutremure, care funcționează în mod similar, dar care are un sistem mai încet decât cel al lui Semonov. În acest fel, sunt reduse șansele ca un membru al ocupantului să fie retezat când se află pe margine.

Așadar, patul anti-cutremur pare a fi o idee inedită, dar majoritatea oamenilror, după ce analizează mecanismul de funcționare, preferă să își încerce șansele la supraviețuire, lăsându-se în voia cutremurului.

Sfaturi utile în caz de cutremur

Primul lucru de care trebuie să țineți cont în caz de cutremur este să nu intrați în panică. Este esențial să vă păstrați calmul, pentru a lua măsurile necesare.

Protejați-vă sub o grindă solidă, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese. Sprijiniți-vă cu mâinile de podea sau țineți-vă cu mâinile de piciorul unei mese sau de tocul ușii pentru a vă asigura stabilitatea. Vă mai puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi și coate, cu fața în jos: cu palmele împreunate vă veți proteja capul (ceafa), iar cu antebrațele pe lateral, fața.

Închideți sursele de foc cât puteți de repede, iar dacă a luat foc ceva, interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări și nu utilizați liftul, până când cutremurul nu a luat sfârșit.

Mai mult, nu încercați să porniți gazul. Lăsați compania de gaze să o facă. Evitați să folosiți chibrituri, brichete, echipamente electrice, până nu sunteți siguri că nu există scurgeri de gaze. Nu folosiți telefoanele decât în caz de urgență, pentru a nu ține liniile ocupate în timp ce alții au nevoie de ele.

Foarte important este să nu așteptați pompierii, medicii sau poliția să vă ajute, deoarece s-ar putea să fie ocupați în altă parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *