Prima pagină » Local » Patru pacienţi infectaţi cu o formă uşoară de Covid-19 au primit anticorpi monoclonali, la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, despre criteriile administrării tratamentului
Patru pacienţi infectaţi cu o formă uşoară de Covid-19 au primit anticorpi monoclonali, la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, despre criteriile administrării tratamentului

Patru pacienţi infectaţi cu o formă uşoară de Covid-19 au primit anticorpi monoclonali, la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, despre criteriile administrării tratamentului

05 nov. 2021, 10:41,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi, a transmis faptul că patru pacienţi infectaţi cu o formă uşoară de infecţie cu Covid-19 au primit anticorpi monoclonali infectabili.

Condiţiile ca pacienţii să primească acest tratament împotriva noului coronavirus sunt: administrarea să se facă în primele 7 zile, forma uşoară de Covid-19, vârsta de peste 65 de ani, fără necesar de oxigen, saturaţie de peste 93 la sută în sânge, dar şi neexistenta unor patologii asociate.

„Am continuat administrarea de anticorpi monoclonali injectabili, cei primiţi de la DSU şi repartizaţi în toată ţara. Au mai fost 2 pacienţi, numărul celor care au primit anticorpi monoclonali intravenos în urgenţă a ajuns la 4. Criteriile sunt foarte clare şi importante. Administrarea trebuie să se facă în primele 7 zile, de dorit ar fi în prima sau a doua zi. Cu cât mai devreme cu atât eficienţa este şi mai mare.

Trebuie să fie pacienţi cu vârsta de peste 65 de ani, pacienţi cu forme uşoare Covid-19, fără necesar de oxigen, cu saturaţie de peste 93 la sută, fără administrarea de oxigen pe mască. De asemenea, fără pacienţi care au o patologie asociată, boli cardiovasculare, afecţiuni neoplazice aflate în tratament, boala cronică de rinichi. O serie de afecţiuni cronice la care este indicat pentru că creşte rezistenta organismului şi răspunsul la infecţia cu Covid-19. Toţi pacienţii pe care i-am tratat se încadrau în aceste criterii şi au o evoluţie favorabilă”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi.

Situaţia Covid-19 în Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi

În continuare declarației sale, medicul ieşean a precizat, de asemenea, situaţia Covid-19 în cadrul Spitalului Clinic Judeţean „Sf. Spiridon” din Iaşi. Astfel, în momentul de faţă sunt 8 pacienţi internaţi la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, dintre care 4 sunt intubaţi, 2 ventilaţi non-invaziv şi 2 pe dispozitive high flow.

„Din păcate am putut face doar la câţiva pacienţi, pentru că toţi ceilalţi pacienţi au venit după 7 zile de la infectare sau de la început formă de prezentare era una severă. Chiar dacă declarau că boala este de 2 3 zile, afectarea pe imaginea CT era peste 50 la sută, iar necesarul de oxigen era de peste 5 litri. Procentual dintre cei Covid-19 care ajung la UPU, în stare gravă sunt 75 la sută. Avem în continuare pacienţi de ATI, sunt 4 intubaţi, 2 ventilaţi non invaziv şi 2 pe dispozitive high flow.

Am găsit în acest moment 3 locuri şi o să-i tranferam. Au fost în continuare decese, la persoane tinere de 56 de ani, cu o formă severă de Covid-19, un pacient intubat cu o afecţiune gravă de câteva zile care din păcate a decedat. Noi vedem cel mai mult vârful, cazurile grave şi extrem de grave, cu mortalitate şi cu necesitate de ATI. Media zilnică a scăzut, e vorba de 20 – 25 de pacienţi într-o perioadă de 24, care vin în urgenţă, pentru că sunt şi cei care se adresează direct Spitalului de Boli Infecţioase sau Pneumoftiziologie sau tratează medicul de familie”, a mai spus prof. dr. Diana Cimpoesu.

Andrei Baciu a declarat că România va primi 10.000 de doze de anticorpi monoclonali

Vineri, 29 octombrie 2021, Andre Baciu, secretarul de stat din Ministerul Sănătății a anunțat faptul că, România va primi, în curând o tranşă de 10.000 de doze de anticorpi monoclonali.

„Anticorpii monoclonali – tranşele de 10.000 de doze alocate României prin contractul pe care Comisia Europeană l-a făcut cu producătorul, aceste doze vor sosi în România cel mai probabil luni, pe 1 noiembrie. 10.000 de doze de anticorpi monoclonali. (…) Sperăm ca săptămâna viitoare să se finalizeze şi donaţia din partea Germaniei”, a spus Andrei Baciu într-o conferinţă de presă.

De asemenea, Comisia Europeană a aprobat o listă cu zece medicamente pe bază de anticorpi monoclonali, recomandați pacienților infectați cu COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`