Prima pagină » Local » Patru oferte pentru tăierea arborilor periculoși de pe traseele CFR din Iași! Contractul este de 1 milion de euro
Patru oferte pentru tăierea arborilor periculoși de pe traseele CFR din Iași! Contractul este de 1 milion de euro

Patru oferte pentru tăierea arborilor periculoși de pe traseele CFR din Iași! Contractul este de 1 milion de euro

24 oct. 2022, 02:00, 3 ,
Ciprian Boaru în Local

Regionala Căi Ferate Iași comandă lucrări de tăiere a arborilor. Recent, a fost demarată licitația pentru furnizarea serviciilor. În cadrul procedurii au fost depuse nu mai puțin de patru oferte. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic

Arborii periculoși din apropierea căilor ferate vor fi tăiați. Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA a anunțat noi achiziții pentru furnizarea serviciilor de tăiere a arborilor periculoși din zona de siguranță a căii ferate. La nivelul Regionalei Căi Ferate Iași a fost stabilită o valoare estimată a contractului de 4.530.560 de lei, fără TVA, aproape 1 milion de euro. La sesiunea de deschidere a ofertelor s-au prezentat Anasiarom Forest SRL (Timiș), Gdo Mov Impex SRL (Maramureș), asocierea Diatours SRL (Bistrița Năsăud) – Iza Pop SRL (Bistrița Năsăud) și asocierea Rogera Prest Com SRL (Timiș) – Rogera SRL (Timiș). Prețul cel mai mic este un criteriu de alegere a ofertelor în cadrul procedurii.

„Pe timp de ploi torențiale și căderi abundente de zăpadă, vegetația se înclină și intră în gabaritul liniei CF. În zona de siguranță a căii ferate se află arbori care, în cazul înregistrării de fenomene meteorologice extreme nefavorabile (furtuni, vijelii, tornade, căderi abundente de zăpadă), pot intra în gabaritul căii, afectând circulația feroviară și, în unele cazuri, integritatea elementelor infrastructurii feroviare, existând și pericolul surprinderii trenurilor de călători/marfă în circulație”, sunt datele legate de contextul achiziției.

În zona trecerii de nivel a drumurilor cu calea ferată trebuie asigurată vizibilitatea pe o rază de 150 de metri. Din cauza vizibilității reduse, CFR a fost amendată în urma unui accident rutier petrecut în localitatea Hălăucești, județul Iași.

Patru oferte pentru tăierea arborilor periculoși de pe traseele CFR au fost depuse pentru contractul de patru ani

CFR va încheia contracte cu o durată de 4 ani. Se va interveni în funcție de nota de comandă a autorității contractante.

„Arborii care vor fi tăiați se vor stabili în funcție de gradul de periculozitate pe care îl reprezintă. Identificarea exactă a arborilor pentru efectuarea prestației se va face în comun de către reprezentantul prestatorului și cel al Secției de Întreținere Linii. Detalierea și precizarea porțiunilor de linie (a pozițiilor km) unde se află arbori (precum și diametrul/înălțimea/esența arborilor periculoși) ce reprezintă un pericol de cădere peste elementele căii ferate se face de către personalul tehnic al Secției de Întreținere Linii, cu sarcini de urmărire a serviciilor, prin consemnarea acestor elemente în notele de comandă și recepție a lucrărilor”, se arată în caietul de sarcini.

Totodată, CFR va reface mai multe treceri cu calea ferată din județul Iași.

Ce condiții trebuie să îndeplinească firmele

Conform CFR, vor fi tăiați arborii cu înălțimea între 6-12 metri, 12-18 metri și peste 18 metri.

„Serviciile de tăieri de arbori constau în următoarele operații: secționarea succesivă a crengilor, ramurilor de schelet și trunchiului în condiții de susținere, coborâre controlată la sol, folosind echipamente adecvate pentru evitarea accidentelor și pagubelor materiale, fasonarea materialului lemnos la mici dimensiuni”, se mai arată în documentația procedurii.

Regionala Căi Ferate Iași comandă lucrări de tăiere a arborilor pentru evitarea accidentelor, dar rămâne de văzut dacă ofertele depuse în cadru licitației vor fi validate.

Comentarii
  • si cu balariile de pe marginile cailor ferate cum ramane, nu le taie nimeni? am facut sesizare si pe siteul Primariei dar vad ca-i doare undeva! nici o miscare. de la pasarela ACB si pana la Bazar numai balarii tie si frica sa te apropii de calea ferata s-o traversezi. in special in zona Libertatii cand dai sa mergi spre Kaufland Nicolina/Mathaus stai cu inima cat un purece cand stii ca ai de traversat linia de tren. intr-o dimineata veneam de la Kaufland Nicolina ma indreptam spre str Libertatii, razant a trrecut trenul electric Hyperion de la Softrans prin fata mea. nici nu l-am auzit, nici mecanicul nu clazoneaza cand intra in Iasi! e ca la prosti, pe cuvantul meu!

  • SSG, paza Lidl Nicolina

    cu balariile de pe marginile cailor ferate cum ramane, nu le taie nimeni? am facut sesizare si pe siteul Primariei dar nu vad nici o miscare din partea regionalei SNCFR Iasi! de la pasarela ACB si pana la Bazar numai balarii tie si frica sa te apropii de calea ferata s-o traversezi. in special in zona str. Libertatii cand dai sa mergi spre Kaufland Nicolina/Matthaus stai cu inima cat un purece cand stii ca ai de traversat linia de tren. intr-o dimineata veneam de la Kaufland Nicolina ma indreptam spre str Libertatii, razant a trecut trenul electric Hyperion de la Softrans prin fata mea. nici nu l-am auzit, nici mecanicii nu claxoneaza cand intra cu trenurile in Iasi! e ca la prosti, pe cuvantul meu! alea pe Diesel le mai auzi, ca tureaza motoarele alea de le auzi de la Ciurea, dar astea tip Hyperion, Sageata Albastra sau metrourile alea ambulante de la RegioTrans nici nu le auzi!

  • Cei mai periculoși arbori ce trebuiesc tăiați sunt Chirica, Alexe, Popa, Harabagiu, Zanfirescu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
03 septembrie 2024
03 septembrie 2024