Prima pagină » Local » Patru noi centre de permanență în județul Iași! „Înființarea acestor centre de permanență are ca scop asigurarea continuității asistenței medicale în regim de gardă în zonele arondate”
Patru noi centre de permanență în județul Iași!

Patru noi centre de permanență în județul Iași! „Înființarea acestor centre de permanență are ca scop asigurarea continuității asistenței medicale în regim de gardă în zonele arondate”

01 oct. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

În prezent, în Iași există 23 de centre de permanență, 3 în municipiu și 21 în județ. Începând de vineri, 1 octombrie 2021, au fost deschise alte patru noi centre în localitățile: Valea Lupului, Aroneanu, Gropnița și Gârbești. Programul de funcționare este în zilele lucrătoare, între orele 15:00 – 08:00, iar în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, precum și în zilele declarate libere de către Guvernul României, garda începe de la ora 8:00 și durează 24 de ore

Casa de Asigurări de Sănătate Iași (CJAS) aduce în atenție faptul că începând cu 1 octombrie 2021 se deschid patru noi centre de permanență înființate de către Direcția de Sănătate Publică Iași (DSP) în localitățile: Valea Lupului, Aroneanu, Gropnița și Gârbești.

Astfel, de la 1 octombrie 2021, în județul Iași se află în contract un număr de 23 de centre de permanență (față de 19, câte sunt în prezent), din care trei vor fi în municipiul Iași: Centrul de permanență Umanitas SRL în cartierul Tătărași pe strada Han Tătar, Nr.10, Bl.366, ABC, parter; Centrul de permanență Hermamed Center SRL, lângă Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sfântul Spiridon», pe strada Vasile Conta, nr.9 și Centrul de permanență din cartierul Galata pe strada Anton Crihan, nr.16, bl.D12, ap.3. Celelalte 20 sunt situate în județul Iași în localitățile: Vlădeni, Bivolari, Plugari, Ciortești, Schitu Duca, Movileni, Deleni, Focuri, Mircești, Prisecani, Pașcani, Victoria, Ciurea, Voinești, Belcești și Podu Iloaiei.

Scopul înființării centrelor de permanență

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Iași au precizat scopul acestor centre de permanență, acesta fiind asigurarea asistenței medicale în regim de gardă în zonele arondate.

„Înființarea acestor centre de permanență are ca scop asigurarea continuității asistenței medicale în regim de gardă în zonele arondate, reprezentând una dintre soluțiile devenite necesare pentru a descongestiona Unitățile/Compartimentele de Primire a Urgențelor (UPU/CPU) ale spitalelor, unde zilnic este un flux de pacienți foarte mare. Recomandăm tuturor cetățenilor, indiferent de statutul de asigurat, să se adreseze în caz de necesitate acestor centre de permanență”, au precizat reprezentanții CJAS.

Programul de lucru și serviciile medicale ale centrelor de permanență

Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanență sunt următoarele: asistență medicală în afecțiunile acute și urgențele medico-chirurgicale, în limitele competenței medicului de familie si posibilităților tehnice, trimitere către alte specialități în vederea internării, în cazul afecțiunilor acute și urgențelor medico-chirurgicale care depășesc competențele medicului de familie, administrarea medicației și a materialelor sanitare necesare tratamentului de urgență care se asigură din trusa de urgență a centrului de permanență. Garda se instituie în centrul de permanență, în zilele lucrătoare, între orele 15:00 – 08:00 și numai după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie din zonele arondate. În zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, precum și în zilele declarate libere de către Guvernul României, garda începe de la ora 8:00 și durează 24 de ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 octombrie 2024
21 octombrie 2024