Prima pagină » Local » Patru luni în secția de Terapie Intensivă! Atât a petrecut o ieșeancă din cauza unei boli rare care a adus-o în stare critică pe mâna medicilor de la Neurochirurgie
Patru luni în secția de Terapie Intensivă! Atât a petrecut o ieșeancă din cauza unei boli rare care a adus-o în stare critică pe mâna medicilor de la Neurochirurgie

Patru luni în secția de Terapie Intensivă! Atât a petrecut o ieșeancă din cauza unei boli rare care a adus-o în stare critică pe mâna medicilor de la Neurochirurgie

09 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

O ieșeancă de 49 de ani care suferă de o boală rară a ieșit de la ATI după patru luni. Medicii de la secția de Neurochirurgie au depus eforturi extraordinare pentru a o repune pe picioare după ce afecțiunea a ținut-o departe de familie. Recuperarea după externarea din spital va mai dura

O ieșeancă în vârstă de 49 de ani, internată de la începutul lunii august 2020 în secția de ATI, a reușit să plece pe propriile picioare. Ieri, 7 decembrie 2020, pacienta de la Spitalul „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași a fost transferată din secția de Neurochirurgie pe cea de Neurologie. De peste 6 ani, femeia suferă de o boală rară, miastenia gravis, care, în cazul acesteia, îi afectează mai ales mușchii respiratori.

În urmă cu patru luni, a suferit o criză, care a trimis-o direct pe mâinile cadrelor medicale de la secția de Terapie Intensivă. Este una dintre pacientele care a petrecut o perioadă foarte îndelungată pe patul de spital și care a necesitat îngrijiri atente clipă de clipă. Femeia de 49 de ani va ajunge la familie, datorită medicilor, până de sărbători. A mai fost internată în primăvara acestui an tot în secția ATI timp de două luni. Practic, a petrecut jumătate din acest an în spital. De acum, medicii sunt optimiști cu privire la evoluția stării de sănătate a ieșencei.

Pacienta va ajunge în sânul familiei în zilele următoare

Boala de care suferă ieșeanca a țintuit-o pe un pat de Terapie Intensivă luni la rând. Nu sunt mulți ieșeni care suferă de această afecțiune, cu atât mai puțin cei care necesită o perioadă de internare atât de îndelungată. Fără ventilație mecanică invazivă cu o sursă de oxigen, femeia nu ar fi supraviețuit. Spre bucuria cadrelor medicale care i-au fost alături în fiecare moment, pacienta a ieșit cu bine de pe secția de Terapie Intensivă. În momentul de față se află pe secția de Neurologie a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași, însă până de sărbători va fi externată din spital.

„Se simte mult mai bine, a fost transferată pe secția de neurologie. Va fi externată într-un timp foarte scurt. A fost internată pe o secție de Neurologie și când s-a agravat respirator, a ajuns la Terapie Intensivă. Astăzi a fost transferată pe un sector de Neurologie. Este vorba despre o afecțiune neurologică, miastenia gravis, care afectează funcția nervoasă și mai mulți mușchi din corp, în cazul pacientei fiind afectați mușchii respiratori, de aceea a avut nevoie de suport respirator îndelungat, a fost intubată, ventilată mecanic”, a spus dr. Vlad Hârtie, medic la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași.

Recuperarea după externare va necesita o perioadă lungă de timp

Boala miastenia gravis o afectează de câțiva ani, timp în care a fost supravegheată constant de un medic neurolog. În continuare, ieșeanca va primi medicamente și va fi monitorizată de medici. Toată perioada de timp petrecută în ATI, dar și afecțiunea de care suferă necesită o recuperare graduală, atât respiratorie, cât și motorie. Lupta cu problemele cauzate de această boală va continua, dar, sub monitorizarea atentă a medicilor și cu sprijinul familiei, pacienta va avea o viață pe cât posibil normală.

„Trebuie să realizeze demersuri pentru recuperarea respiratorie și cea motorie, să își îmbunătățească toleranța la efort. Acest lucru se face pe termen lung. Pacienții sunt supravegheați de un medic neurolog care le recomandă un tratament cronic. A fost scoasă de pe ventilator după tot acest timp pentru că acest lucru nu se face ușor, mai ales la un pacient care este ventilat mult timp și care are această afecțiune. Nimic din toate acestea nu s-ar fi realizat fără efortul extraordinar al echipei de pe sectorul de Terapie Intensivă, toată echipa, pentru că acest pacient a necesitat îngrijiri de toate tipurile”, a mai adăugat medicul de la ATI.

Tratamentul specializat a dat rezultatele mult așteptate

Tratamentul specializat a ținut cadrele medicale în mod constant lângă pacientă. Zilnic a necesitat supraveghere, din cauză că funcțiile vitale puteau ceda oricând, iar administrarea tratamentului era intravenoasă. Miastenia gravis afectează mușchii și nervii din corp, determinând o slăbiciune musculară gravă.

„Tratamentul pacientei a constat în sedințe de plasmafereză, imunoglobuline și corticoterapie. Un tratament specializat și în timpul căruia pacientul trebuie să fie supravegheat la Terapie Intensivă și trebuie susținute funcțiile vitale. În cazul pacientei au fost afectate funcțiile respiratorii și asta s-a realizat prin suport ventilator invaziv”, a încheiat medicul ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *