Prima pagină » International » Patru foști președinți sunt anchetați de autorități. Sunt acuzați de corupție și spălare de bani
Patru foști președinți sunt anchetați de autorități. Sunt acuzați de corupție și spălare de bani

Patru foști președinți sunt anchetați de autorități. Sunt acuzați de corupție și spălare de bani

22 oct. 2024, 09:40,
Simona Ciobanu în International

Un tribunal din Peru l-a condamnat pe fostul președinte Alejandro Toledo la 20 de ani și șase luni de închisoare pentru acuzații de corupție și spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Toledo ar fi primit mită în valoare de 35 de milioane de dolari de la o companie de construcții braziliană, care a obținut un contract pentru construirea unui drum în sudul Peru, relatează BBC.

Președinți acuzați de corupție și spălare de bani

Toledo, acum în vârstă de 78 de ani, a fost președintele țării între 2001 și 2006. El a fost arestat în urmă cu cinci ani în California, unde a locuit și lucrat o perioadă lungă, și a fost extrădat în Peru anul trecut.

Compania braziliană a recunoscut că a oferit mită de milioane de dolari unor oficiali din America Latină și SUA pentru a obține contracte guvernamentale.

Fostul președinte Toledo a negat toate acuzațiile.

În 2019, un alt fost președinte peruan, Alan García, s-a sinucis când poliția a venit să-l aresteze în legătură cu acuzații de luare de mită în care era implicată aceeași companie. Alți doi foști președinți ai Peru, Pedro Pablo Kuczynski și Ollanta Humala, sunt și ei cercetați în acest caz.

Totodată, și fostul președinte al Albaniei, Ilir Meta, un opozant fervent al premierului Edi Rama, a fost arestat luni la Tirana, a anunțat partidul său politic. Presa a raportat că Meta este suspectat de spălare de bani.

Secretarul general al Partidului Libertății, Tedi Blushi, a anunțat arestarea într-un comunicat, calificând incidentul drept o „răpire criminală”.

Meta a ocupat funcția de președinte între 2017 și 2022. Conform presei, poliția l-a escortat din mașina sa într-o dubă a forțelor speciale.

Maia Sandu, prima reacție după primul tur al alegerilor din Republica Moldova

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj după publicarea rezultatelor finale ale alegerilor și referendumului. Vă mulțumesc tuturor că ați ieșit la vot, am câștigat corect într-o luptă nedreaptă, a spus Sandu. Ea i-a îndemnat pe oameni să iasă la vot în turul 2.

Mesajul a fost trimis luni seara pe rețelele de socializare.

„Dragi cetățeni, din țară și din diasporă, vă mulțumesc tuturor că ați ieșit la vot. Fiecare vot a fost unul determinant – și majoritatea poporului a susținut calea europeană. Datorită vouă, dragi moldoveni, am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea, de care atârnă soarta țării. Noi am luptat corect și am câștigat corect într-o luptă nedreaptă”, a transmis Maia Sandu.

Președinta i-a îndemnat pe oameni să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale.

„Dușmanii poporului nostru își doresc o Moldovă divizată, speriată și slabă. Dar moldovenii s-au unit și au rămas drepți. Mai avem o bătălie importantă. Trebuie să învingem în fața acestui atac masiv la adresa țării noastre. Ieșim cu toții la vot, fiecare dintre noi poate ajuta astăzi Moldova! Pe 3 noiembrie salvăm pacea și Moldova”, a precizat Maia Sandu.

La referendumul pentru parcursul european al Republicii Moldova au votat „Da” 50,46% dintre moldoveni, iar 49.54% au votat „Nu”. Ei au răspuns la întrebarea

„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

La alegerile prezidențiale, Maia Sandu este primul loc având 42.45% (656.354 voturi). În turul doi, președinta în exericițiu se va confrunta cu Alexandr Stoianoglo care a obținut 25.98% (401 726 voturi). Pe locul trei a ajuns Renato Usatîi cu 13.79% (213 168 voturi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`