Prima pagină » Razboi în Ucraina » Patru consilieri de la Kremlin ar putea rămâne fără funcții. Au ajuns pe lista neagră a lui Putin

Patru consilieri de la Kremlin ar putea rămâne fără funcții. Au ajuns pe lista neagră a lui Putin

15 dec. 2022, 10:40,
Simona Ciobanu în Razboi în Ucraina

Patru consilieri de politică externă de la Kremlin urmează a fi destituiți din cauza ineficienței arătate în gestionarea dosarelor încredințate, relatează publicația The Insider. Potrivit acesteia, o rotație de cadre este în curs de pregătire în rândul consilierilor de externă ai președintelui Vladimir Putin.

Bineînțeles că demiterile ar putea fi puse oficial pe seama vârstei înaintate a consilierilor vizați, dar, în realitate, acestora li se reproșează faptul că nu se ridică la nivelul așteptărilor, mai ales după izbucnirea războiului din Ucraina.

De asemenea, amintim că Rusia a transmis miercuri, 14 decembrie, că nu are în plan nici o „încetare a focului de Crăciun” în Ucraina, iar luptele se pare că se vor prelungi până la sfârșitul iernii.

Patru consilieri de la Kremlin au ajuns pe lista neagră a lui Putin

Printre cei patru consilieri de la Kremlin ajunși pe lista neagră se află asistentul de politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, șeful Departamentului prezidențial pentru relații interregionale și culturale cu țările străine, Igor Maslov, responsabilul de Transcaucazia, Valeri Maksimov, și responsabilul de Africa și Israel, Filip Ilicev.

Iuri Ușakov a fost pentru o bună perioadă o persoană importantă la Kremlin, fiind implicat chiar și într-o numire la Ministerul de Externe care nu este pe placul lui ministrului de Externe Serghei Lavrov. Totodată, s-a ocupat de așa-numitele garanții de securitate cerute de Rusia, după care a supravegheat negocierile dintre Kiev și Moscova, dar fără rezultatele dorite de Kremlin.

În cazul lui Ușakov, picătura care a umplut paharul s-a produs la ultimul summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), găzduit de Armenia la finalul lunii noiembrie. În cadrul acestui summit a fost scoasă la iveală o ruptură în cadrul acestei alianțe militare patronate de Moscova, premierul armean Nikol Pașinian refuzând să semneze declarația finală.

De asemenea, s-ar putea ca demiterea lui Ușakov să poată fi justificată și prin vârsta sa înaintată, el având 75 de ani.

„Iuri Viktorovici apare rar la birou. Vedeți, azi o boală, mâine alta. Președintele are nevoie de oameni care să lucreze în regim intens”, scrie The Insider.

Sursele spun că întreaga echipă a asistentului Ușakov va pleca de la Kremlin odată cu el.

Într-un alt context, reiterăm faptul că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, 13 decembrie, că ţara sa, a cărei infrastructură energetică este devastată de atacurile ruseşti, are nevoie de un ajutor de urgenţă de „cel puţin 800 de milioane de euro”.

Ineficiența pare a fi motivul demiterilor

În ceea ce îl privește pe Filip Ilicev, acesta s-a angajat să stabilească contacte între țara sa și Africa, dar deocamdată activitatea sa nu a dat roadele preconizate. În sprijinul acestei afirmații vine arestarea fostului președinte sud-african Jacob Zuma, care era un partener important al Rusiei. Drept rezultat, acum Africa de Sud este condusă de Cyril Ramaphosa, care acordă prioritate Chinei.

Cei de la The Insider nu știu cu exactitate care ar putea fi motivul final pentru demiterea lui Ilicev, dar presupun că acesta ar putea plăti pentru faptul că nu reușește să îndepărteze alimentele ucrainene de pe piața africană.

Nici șeful Departamentului prezidențial pentru relații interregionale și culturale cu țările străine, Igor Maslov nu a reușit să-și îndeplinească sarcinile trasate pentru zona Comunității Statelor Independente (CSI), formată din foste republici sovietice. În momentul de față, activitatea sa se limitează la Abhazia și Osetia de Sud, două regiuni separatiste din Georgia. Totodată, Maslov nu este bine văzut la Kremlin inclusiv pentru eșecul suferit de Rusia în ultimele alegeri prezidențiale ce au avut loc în Republica Moldova, câștigate de pro-occidentala Maia Sandu în fața pro-rusului Igor Dodon.

Iar Valeri Maksimov, fiind adjunctul lui Maslov, motivul posibilei demiteri a acestuia ar putea fi strâns legat de acesta.

Așadar, s-ar putea ca în curând patru consilieri de politică externă ar putea părăsi scaunele de la Kremlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`