Prima pagină » Actualitate » Patru avioane de luptă Eurofighter vor ajunge în România
Patru avioane de luptă Eurofighter vor ajunge în România

Patru avioane de luptă Eurofighter vor ajunge în România

09 nov. 2023, 13:00,
BZI.ro, în Actualitate

În românia vor ajunge patru aeronave de luptă Eurofighter. Statul german le va trimite pentru a sprijini misiunea de poliţie aeriană a NATO de la sfârşitul lunii noiembrie, transmite Reuters, care citează o sursă din domeniul securității.

Misiunea apare la scurt timp după ce Rusia a lansat atacuri sistematice asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. Conform DPA, care citează tot o sursă din domeniul securităţii, această desfăşurare a avioanelor Eurofighter are loc la solicitarea statului român.

Patru avioane de luptă Eurofighter vor ajunge în România

În cursul zilei de astăzi, 9 noiembrie 2023, vor veni spre România primii dintre cei aproape 80 de soldaţi germani care vor fi găzduiţi la o bază militară de lângă Constanţa.

Atacurile, produse la doar câteva sute de metri de frontiera cu România, şi fragmentele de drone descoperite pe teritoriul țării noastre au sporit riscurile de securitate pentru alianţa militară, ai cărei membri au un angajament de apărare reciprocă.

În luna septembrie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a caracterizat loviturile ruse din apropierea frontierei Ucrainei cu România drept „destabilizatoare”, deşi nu au existat indicii că Rusia intenţiona să lovească un stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Forţele aeriene germane au susţinut misiunea de poliţie aeriană a NATO din România şi în trecut. Alianţa Nord-Atlantică şi-a întărit prezenţa militară de-a lungul flancului estic după invazia Rusiei în Ucraina din 2022.

Cinci avioane F-16 ale Olandei, ajunse în România

Vă aducem aminte că marţi, 7 noiembrie 2023, Olanda a trimis primele cinci avioane de luptă F-16 în România care vor fi utilizate pentru pregătirea piloților ucraineni, relatează Reuters.

Astfel, Țările de Jos vor livra între 12 și 18 avioane F-16 pentru a fi folosite în noul centru european de antrenament F-16 din România, care va fi deschis în perioada imediat următoare, a anunțat ministerul olandez al Apărării.

Olandezii au promis, de asemenea, că vor livra Ucrainei aparate de zbor F-16, pentru a le folosi în luptă, alături de angajamente similare din Danemarca, Norvegia și Belgia.

„Cinci aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marți, 7 noiembrie, în Baza 86 Aeriană Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță din Fetești. Aeronavele vor deservi Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 training center- EFTC), înființat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naționale, prin Forțele Aeriene Române, și Ministerul Apărării din Țările de Jos, prin Forțele Aeriene Regale, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin și cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Țările de Jos, a Coaliției internaționale F-16”, transmite Ministerul Român al Apărării Naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
26 iulie 2024
26 iulie 2024