Prima pagină » Economic Local » Patronul unui magazin alimentar din Iași, nemulțumit de limitarea plăților cash. Antreprenor: „E campanie electorală” – FOTO

Patronul unui magazin alimentar din Iași, nemulțumit de limitarea plăților cash. Antreprenor: „E campanie electorală” – FOTO

03 nov. 2023, 02:00, 4 ,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Începând cu luna noiembrie 2023, au apărut noile măsuri fiscale ce limitează plata cash către comercianți, lucru care îl nemulțumește pe patronul unui magazin alimentar din Iași. Specialiștii susțin că efectele vor fi resimțite de antreprenorii din comerț, dar și clienții vor fi afectați de noile modificări fiscale. Cine nu respectă regulile poate primi o amendă în valoare de 25 la sută din suma care depășește plafonul

Noile măsuri fiscale prin care se limitează plățile cash nemulțumesc antreprenorii cu afaceri în domeniul cash and carry și comerț. Potrivit proiectului, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică. De asemenea, sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

Se pot face încasări și plăți cash între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană și între 2 persoane fizice, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei. Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.

Patronul unui magazin alimentar este nemulțumit de noile măsuri fiscale

De asemenea, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Suma care poate fi păstrată în casierie este de maximum 50.000 de lei. Modificările fiscale nemulțumesc antreprenorii din Iași, mai ales pe cei care au magazine alimentare de cartier.

„Noi luăm banii cash seara și refacem stocurile. Cum să-mi pun eu bani pe card după ce închid magazinul ca să mă duc să aprovizionez din nou? Iar în situația mea sunt sute de magazine din Iași și de la țară. Guvernanții spun că vor ca evaziunea fiscală să dispară. Problema era la noi, comercianții, nu? Dar de ce nu verifică marile companii care datorează miliarde și fac ce vor în țara asta? Micul întreprinzător nu o să fie dator niciodată statului pentru că vrea să aibă magazinul în continuare, pentru că din asta trăiește.

Dar nu cred că interesează pe nimeni că mulți vor falimenta și nu vor avea bani la buget. E campanie electorală! Vor să mai scoată niște bani ca să le ajungă, să prostească poporul. Eu nu pot să oblig pensionarul care nu știe nimic de plata cu cardul să își facă un cont bancar și un card”, susține Andrei, patronul unui magazin alimentar din zona Alexandru, deschis în urmă cu 5 ani.

Specialist: „Nu s-a luat în calcul că 40 la sută din populația României, un procent enorm, nu este bancarizată, nu are un card”

Specialiștii susțin că impactul asupra micilor afaceri va fi unul negativ.

„Un sector care va fi impactat este zona de cash and carry prin limitarea pentru a efectua achiziții cash. Putem folosi plata cu cardul, dar nu s-a luat în calcul că 40 la sută din populația României, un procent enorm, nu este bancarizată, nu are un card. Am un magazin, fac aprovizionare de la un furnizor. O încasare de la un magazin cu cash are o lichiditate imediată și antreprenorul poate plăti pe loc furnizorul, poate primește un discount, iar acest lucru se observă în profitabilitate. Sunt peste 16.000 de firme din România care au această activitate de cash and carry. Dacă plătesc cu cardul eu, ca și persoană fizică, nu sunt comisionat, însă comerciantul are un comision care se poate duce până la 3 la sută pe tranzacție”, susține Anca Hreamătă, manager Grow Business Development.

Astfel, patronii se tem că urmează apocalipsa fiscală. Cele mai afectate de măsurile fiscale ce vor fi aplicate din 2024 sunt afacerile mici și mijlocii. Pentru firmele mici, cu cifră de afaceri sub 60.000 de euro, impozitul este de 1 la sută pe cifra de afaceri. Pentru cele cu cifră de afaceri între 60.000 și 500.000 de euro impozitul va fi de 3 la sută din cifra de afaceri. Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1 la sută pe cifra de afaceri. Același impozit îl vor plăti băncile.

Anca Hreamătă: „Din cauza unui război politic care se duce în România s-a dorit să se demonstreze, practic, cine este la putere”

Specialistul din Iași adaugă faptul că din cauza unui război politic suferă mediul de afaceri. Astfel, populația României va resimți toate modificările fiscale recente, dar și care vor fi aplicate anul viitor, prin scumpirea produselor.

„Au intrat în vigoare câteva modificări fiscale care din perspectiva mea au un impact major asupra tuturor. Din cauza unui război politic care se duce în România s-a dorit să se demonstreze, practic, cine este la putere. Impactul este pe zona de construcții și zona de IT, adică se introduce CASS-ul și se elimină facilitățile fiscale care au fost până acum.

Știm că sectorul construcțiilor este un trendsetter în economia unei țări, iar dacă în perioada 2019-2020, în pandemie, a avut o creștere de la 12,5 la 14,8 în rândul angajaților, în condițiile în care alte sectoare și-au redus numărul de angajați, au reușit să mențină activitatea într-o perioadă în care marea majoritate a companiilor erau închise, la acest moment, practic, toate aceste măsuri, precum creșterea costului per angajat, creșterea cotei de TVA pentru tranzacțiile imobiliare, va duce la o creștere și mai mare a prețurilor, la limitarea tranzacțiilor.

Dacă te duci cu un efort mai mare către un sector cu 20 la sută din PIB, nu vor crește, se va reduce cifra de afaceri, impozitul. O scădere de 1,7 miliarde, încasări din acest sector al construcțiilor”, mai spune Anca Hreamătă, manager Grow Business Development.

Mai mult, antreprenorii din Iași susțin că vor crește prețurile alimentelor, începând cu 2024, din cauza noilor măsuri fiscale ce vor fi aplicate IMM-urilor. Astfel, pe lângă patronul unui magazin alimentar din Iași, nemulțumit de limitarea plăților cash, sunt și alți antreprenori din diverse domenii.

Comentarii
  • Peste ceva timp se va da legea ca nu mai avem voie sa vorbim decat 100 de cuvinte/zi sau sa mergem doar 3km/zilnic. Filmul Elysium !!!

  • Maine poimaine iesim la vot ( de iesit in strada nu mai vorbim….). O sa le iasa chas-ul si pensiile speciale pe nas…..

  • Ceausescu unde esti! Ar trebui sa te intorci. E hais in tara…..

  • Cred ca Ciolacu a adus la masa sa bancile si multinationalele ca sa se sfatuiasca cum sa puna bete in roate romanilor cinstiti si corecti.Ca doar pe ei ii afecteaza aceasta masura adica platitorilor de taxe si impozite.Cine face evaziune,sau ia spaga isi poate cheltui banii fara probleme in alta tara.Masuri luate pe genunchi si aruncate in piata fara nici un studiu de impact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024