Prima pagină » Titlurile zilei » Patronul unui club din centrul Iașului, acuzat că a tras tunul vieții! Peste 1 milion de euro din tranzacții fictive. Șoferul a turnat tot
Patronul unui club din centrul Iașului, acuzat că a tras tunul vieții! Peste 1 milion de euro din tranzacții fictive. Șoferul a turnat tot

Patronul unui club din centrul Iașului, acuzat că a tras tunul vieții! Peste 1 milion de euro din tranzacții fictive. Șoferul a turnat tot

16 dec. 2019, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Un afacerist din Iași și-a pus în cap procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Este acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul fiind de peste 1 milion de euro. Până la începutul acestui an, administra localul Phoenix din Piața Unirii. Acum, spațiul este ocupat de o firmă ce desfășoară activități de jocuri de noroc. A fost dat de gol de un șofer care transporta marfă din Slovacia. Ionuț Borhan a refuzat să pună la dispoziție actele din contabilitatea societății. Între timp, activitatea economică se desfășoară prin alte două societăți comerciale de construcții. Ionuț Borhan susține că nu știe nimic despre activitatea infracțională.

„Eu am preluat firma în 2018. Nu știu nimic despre asta. Cu siguranță are legătură cu doamna din Ciurea. Am mai fost sunat de la IPJ în legătură cu această firmă, pentru nu știu ce din 2014. Nu am nicio legătură. Pot să jur pe Biblie. Cred că sunt greșeli în acte”, a spus Borhan.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași au de rezolvat un dosar de evaziune fiscală, în care este implicat patronul unui club din centrul Iașului, în Piața Unirii. Ionuț Borhan, împreună cu asociatul Florentin Ștefan Albu, dețin societatea Galeriile Phoenix SRL. Firma administra până la începutul acestui an clubul Phoenix, un loc unde se organizau evenimente cu specific folk. Dar, clubul nu a mai mers, spațiul fiind închiriat unei săli de jocuri de noroc. Anul trecut, localul a înregistrat o cifră de afaceri de 180.169 lei, cu pierderi de 26.636 lei. Însă, procurorii îl vizează doar pe Ionuț Borhan. Acesta era unic asociat în societatea Euro Piadine SRL, cu sediul în Lunca Cetățuii. Norocul lui Borhan s-a terminat în momentul în care Euro Piadine SRL, unde este unic asociat, a făcut obiectul unei inspecții fiscale aleatorii, realizată de către angajații Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași. Concluziile au fost dezastruoase. Patronul de club ar fi provocat un prejudiciu de peste 1 milion de euro, din deduceri ilegale de TVA și neplata impozitului pe profit.

Combinații peste hotare

Recent, inspectorii l-au prins pe evazionist prin intermediul unor contracte încheiate cu o firmă din Slovacia. Ieșeanul a tranzacționat piese auto în valoare de aproape 500.000 de euro. Dar această tranzacție efectuată în spațiul Uniunii Europene nu a fost declarată. Culmea, șoferul care s-a ocupat de transport a confirmat că a preluat marfa de la granița cu Slovacia și a predat-o într-un depozit din comuna Tomești. Au fost puse la dispoziție date și de către reprezentanții Fiscului din Slovacia. Activitatea infracțională a rezultat și din existența unor facturi fictive. Mai mult, Borhan a atras atenția după ce ar fi împiedicat activitatea de inspecție fiscală. Nu a pus la dispoziție inspectorilor documente din contabilitatea societății Euro Piadine SRL și nici nu s-a prezentat la sediul Finanțelor. Procurorii au de indentificat întreaga rețea de evaziune, existând mai multe societăți „fantomă” care au intrat în acest circuit. În cazul în care prejudiciul nu va fi recuperat, Ionuț Borhan riscă să fie trimis în judecată pentru infracțiunea de evaziune fiscală.

Ionuț Borhan: „Pot să jur pe Biblie”

Contactat telefonic, Ionuț Borhan a precizat că firma a fost preluată anul trecut și că nu știe nimic despre activitatea anterioară. Borhan a cumpărat Euro Piadine SRL de la Irina – Elena Stănescu, pe data de 1 ianuarie 2018.

„Eu am preluat firma în 2018. Nu știu nimic despre asta. Cu siguranță are legătură cu doamna din Ciurea. Am mai fost sunat de la IPJ în legătură cu această firmă, pentru nu știu ce din 2014. Nu am nicio legătură. Pot să jur pe Biblie. Cred că sunt greșeli în acte. Nu știu dacă putea să facă cineva în numele meu, poate fostul proprietar. Eu am luat firma pentru o lucrare la București. Mă voi interesa la Finanțe. Nu am declarat nimic pentru că nu am avut activitate pe firmă”, a precizat Ionuț Borhan.

De precizat că activitatea de inspecție fiscală a vizat perioada ianuarie – iunie 2019, când Borhan se afla în societate.

Are și alte societăți

În ciuda problemelor cu organele de control, Borhan desfășoară liniștit activități comerciale prin intermediul altor societăți. Spre exemplu, are cele mai multe părți sociale din firma de construcții Point Tech Construct SRL, din comuna Grajduri. În societate apare și Mihai Gorodenco, cetățean din Republica Moldova. În 2018, cifra de afaceri a societății a fost de 399.365 lei, profit de 300.649 lei, datorii de 211.875 lei, cu un număr de doi angajați. Portofoliul este completat de altă firmă de construcții, Nicu XDS Construct SRL, unde apar aceiași asociați. Cifra de afaceri a firmei este de 1,9 milioane euro, un profit minim, dar cu datorii de 1,3 milioane de lei.

Peste 800 de milioane de lei

Anul trecut, la nivelul județului Iași, Finanțele au identificat la agenții economici sume suplimentare în valoare de 107.102.809 lei, aproape 23 de milioane de euro. Astfel, la persoanele juridice, din TVA provine suma de 52.172.469 lei, impozit pe profit – 42.126.684 lei, venituri microintreprinderi – 244.570 lei, impozit salarii – 57.450 lei, impozit dividende – 262.726 lei, contribuții CAS – 110.040 lei, contribuții șomaj – 5.187 lei, contribuții sănătate – 95.804 lei, alte impozite – 245.772 lei. Tot anul trecut, la nivelul întregii regiuni, însemnând șase Administrații, au fost înregistrate 6.274 de controale. S-a stabilit o sumă de 812 milioane lei, însemnând valoarea obligațiilor suplimentare observate de inspectorii fiscali. Cele mai multe nereguli se regăsesc la capitolul TVA, unde a fost identificată suma de 480 de milioane de lei. Pe locul doi se află impozitul pe profit sau venit – 279 milioane de lei, impozitul pe dividende – 7,96 milioane de lei și altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`