Prima pagină » Titlurile zilei » Patronul unei firme de textile din Iași, acuzat că își bate joc de angajați! Mihai Rîpan ar fi făcut angajări „la negru” și ar ține oamenii sub lacăt la muncă

Patronul unei firme de textile din Iași, acuzat că își bate joc de angajați! Mihai Rîpan ar fi făcut angajări „la negru” și ar ține oamenii sub lacăt la muncă

16 iul. 2022, 02:00, 39 ,
Violina GORCINSCHI, în Titlurile zilei

Unui ieșean care deține o societate comercială ce se ocupă de confecționarea articolelor textile i se aduc învinuiri grave. Mihai Rîpan este acuzat că își bate joc de angajați și că ar fi evitat să declare contractele de muncă la ANAF. Angajata care face dezvăluiri, Cristina D., s-ar fi trezit că nu este asigurată medical, iar când i-a cerut explicații administratorului ar fi fost jignită de acesta. Patronul spune că ar fi șantajat de aceasta.

Mihai Rîpan este acuzat că își bate joc de angajați și că nu a respectat legislația muncii. Soțul angajatei patronului de la RILEUX COMPANY S.R.L. susține că, deși ar avea, de fapt, 20 de salariați, oficial are doar unul singur. Astfel, spune că soția sa, Cristina D., a fost luată prin surprindere când a aflat că nu are asigurare medicală și că nu au fost plătite contribuțiile la stat pentru ea. În plus, Mihai Rîpan ar pune lacătul pe ușă în timpul programului, pentru a se ascunde de controale, iar angajații ar fi lăsați să părăsească sediul doar în pauza de masă.

Un ieșean îl acuză pe Mihai Rîpan că își bate joc de angajați

O femeie din Iași, Cristina D., ar fi fost angajată la RILEUX COMPANY S.R.L. din luna martie 2022. La un moment dat, a avut nevoie de concediu medical, din cauza unor probleme de sănătate, însă a avut un șoc când a aflat că figurează doar cu 2 zile de muncă. Soțul femeii povestește despre neregulile pe care le-ar avea firma.

„Soția mea s-a angajat acolo pe 31 martie. De pe data 31 martie, până acum, ea figurează că are vechime acolo 2 zile. Nu i s-a plătit asigurarea de sănătate, nimic. Are contract de muncă pe care l-a încheiat pe o perioadă nedeterminată, cu 8 ore pe zi. Acum 2 săptămâni, când a avut o problemă medicală, a descoperit că nu e asigurată. El, din anul 2020, nu a raportat nimic la ANAF și figurează cu un singur angajat, când, de fapt, are 20. Nimic nu declară, nu plătește impozit pe salarii, nici la Casa de Sănătate, nici la Casa de Pensii. Mihai Rîpan le-a zis angajaților, dacă nu le convine, să își dea demisia. A trecut perioada legală de 90 de zile, trebuia să îi facă soției actele pentru șomaj, dacă nu avea nevoie de ea. Bineînțeles, el nu are cum să facă documentele pentru șomaj, pentru că el nu a plătit nimic. Soția primea banii în mână, fără stat de plată, fără absolut nimic”, declară soțul Cristinei D.

Ieșeanul susține că soția lui nu este singura în această situație, fiind și alți angajați cu aceeași problemă

„Nu-i prima situație, au mai fost încă 6 fete, din ce am înțeles, care și-au scos interogările. Bineînțeles, au văzut că nu sunt angajate și asigurate, iar patronul le-a amenințat că, dacă nu le convine, le dă afară. A dat afară 10 oameni de când a început scandalul. Mai are o secție de lucru la Bălțați, are și acolo vreo 5-6 angajați. Bănuiesc că aceeași poveste este și acolo. I-a spus Cristinei că, dacă nu își dă demisia, nu o să primească salariul. Ea refuză să își dea demisia”, adaugă bărbatul.

Acuzații grave aduse societății Rileux Company

Pe lângă faptul că este acuzată că nu declară aproape nimic la ANAF și că, până recent, nu ar fi avut nici măcar contabil, firma și-ar trata angajații în cel mai josnic mod.

„Cristinei, când l-a întrebat pe administrator de aceste probleme, i-a zis «Du-te, băi, că ești o panaramă, o târfă, o jigodie!». Dacă eram acolo, cred că ieșea altceva. De luni, a refuzat să o primească pe soție la serviciu, fără o decizie de încetare a contractului de muncă. Dimineața, când începe activitatea, Mihai Rîpan încuie ușa cu lacăt, deschide ușa la 10:00 când este pauză de masă, o încuie după și o deschide la 16:00, la terminarea programului, ca să nu îi vină cineva în control. Dacă vine cineva, nu îi dă drumul. Muncitorii ies doar în pauza de masă de la 10:00, în rest nu li se permite să plece din clădire. Are și un vocabular, din ăsta, de te roagă să îl bați. L-am notificat, i-am dat mesaje pe Whatsapp, a zis că el face ceva pe legi, că nu se pune nimeni cu el”, spune, revoltat, soțul angajatei la firma cu pricina.

Cuplul din Iași nu a lăsat lucrurile așa. Aceștia spun că au fost la poliție și au depus plângere pe numele patronului de la firma de textile

„Soția a fost și la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice în Copou, la IPJ Iași. A depus plângere, i s-a spus că se va face dosar penal pe numele lui Mihai Rîpan. El a văzut că se strânge cureaua și mai dă afară. Am toate dovezile împotriva lui. Și celelalte 6 fete vor să depună plângere în același dosar. E infracțiune ce face el, dar nu cred că își dă seama. Ori nu știe, ori e prea prost. Am auzit că abia acum 2 zile și-a angajat contabilă, înainte nu avea. Din 2020, nu a depus nimic. Firma e deschisă de vreo 10 ani. Foarte mulți angajați pleacă de acolo fără salarii. Legile astea chiar nu protejează angajatul deloc. Termină programul, miroase a băutură, de nu poți sta lângă el, și pleacă cu mașina din Iași la Bălțați”, susține soțul Cristinei D.

Mihai Rîpan spune că este nevinovat și că este șatajat

Mihai Rîpan a răspuns acuzațiilor ce i-au fost aduse. Spune că firma sa, care este deschisă de aproximativ 10 ani, funcționează în parametrii legali și că, de fapt, soții D. l-au șantajat, cerând-i suma de 10.000 de lei.

„Nu am ce să discut despre un om care mă șantajează. Mi-au cerut 10.000 de lei, bani cash, ca să nu mă reclame peste tot. M-a făcut în tot felul prin mesaje, pentru că nu am vrut să îi dau bani, a zis că sunt țepar, jigodie, de toate. Nevasta lui a lucrat la mine 2 luni și ceva. Contabila mea a avut un deces în familie și nu a mai depus declarațiile la ANAF. Angajata, când a mers la medic, nu a apărut ca asigurată. I-am făcut, între timp, rectificare și acum apare că are asigurare medicală. Pe baza asta m-a șantajat. Soțul doamnei a chemat și alte ziare la sediu, mi-a făcut panaramă. M-a pus și pe Facebook, a zis că sunt țepar. Azi m-am văzut cu avocata, i-am dat toate mesajele și o să îi dăm în judecată. Nu i-am făcut nimic”, declară Mihai Rîpan, patronul de la Rileux Company.

Ieșeanul spune că nu are nimic de ascuns și că soțul salariatei sale are doar ciudă pe acesta.

„Într-adevăr, am avut probleme cu contabila de dinainte, că nu își făcea treaba, dar, acum o săptămână, am schimbat-o și o să se rezolve. Toate contractele de muncă sunt înregistrate și virez totul la stat. Figurez cu 26 de angajați, dar el habar n-are. Eu am firmă, lucrez pentru Anglia, nu îmi permit să fac chestii din astea. Ușa e deschisă, poate să vină oricine. Au venit în control la mine Inspectoratul Teritorial de Muncă și Protecția Muncii. Nu au găsit nicio problemă. E dus cu pluta omul ăsta! A pus 100 de euro pariu că, în 2 luni de zile, îmi închide afacerea”, susține Mihai Rîpan.

În acest caz, reprezentanții IPJ Iași transmit că fac investigații pentru stabilirea situației de fapt.

„A fost depusă o plângere la IPJ Iași care a fost repartizată unui polițist din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, iar în prezent se efectuează verificări pentru stabilirea situației de fapt. În funcție de ce se va constata, urmează a fi luate măsuri legale”, a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.

Rămâne de văzut cum se va stinge conflictul dintre soții D. și patronul acuzat că își bate joc de angajați.

Comentarii
  • Cam cat la % dintre angajatorii care se plang ca nu au forta de munca procedează in aceeasi maniera?

  • Nelu din Nicolina

    Toate confecționerele din jud. Iași îl cunosc pe dl Râpan Mihai, știu cu cine au de-a face, problema este că la ora actuala ca să ai 20 de angajați în industria confecțiilor textile pe cap, este sinucidere curată, te-ai născut mort, nu ai cum să-i ții, cei care au asemenea curaj ori sunt inconstienti ori disperati. De ce firmele de producție românești nu au facilități ca și cei din IT, cei din agricultură, etc. Ca să reziste și să se producă și în România, și să poți păstra locuri muncă la oameni. Păi dacă statul îți ia tot cum să te mai dezvolți? După revoluție industria confecțiilor textile, a fost motorul României, în perioata când spunea Tariceanu că economia duduie. Tot pesonalul din confecții, (toate femeile) au plecat badante în Italia departe de familie, asta înseamnă multe familii distruse, divorțuri etc..l-au găsit acum țap ispăsitod pe Mihai Râpan, vai de capul nostru, țara asta este la capăt de drum. În conclozie omarâți-l pe Mihai Râpan ek este vinovatul de serviciu

  • Nici femeia asta reclamagioaica si nici barbatu-sau nu-si vor mai gasi de lucru in jud.Iasi!.Cine dracu se leaa la cap cu asa puturosi?.Barbatu croitoresei nu avea munca,statea non-stop sa-l urmareasca pe patron daca inchide si deschide usa,daca a cconsumat alcool,daca se deplaseaza la Letcani etc.Daca sunteti asa grozavi de ce nu ati facut scoala,de ce nu aveti propria voastra afacere si va complaceti tu somer si ea cusutareasa?.La muncaaaa!.

  • Băi postacilor din clica lui Râpan!
    Cu vrăjeli gen: am schimbat contabila că nu era bună, s-a îmbolnăvit contabila ș.a.m.d…nu ține la SICE!
    A reținut de la angajată impozitul și contribuțiile sociale cu reținere la sursă și nu a virat la bugetul consolidat al statului, se cheamă STOPAJ LA SURSĂ, mai concret EVAZIUNE FISCALĂ, faptă prev. și ped. de art. 6 la Lg 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale modif.!

  • Loc de rupt oasele este kăkălău bre.
    „Patroni” de carton, cum este și ăsta, fac românii să plece din țară!
    Dacă n-a plătit el taxele cu reținere la sursă, care-s la vedere, de s-a trezit angajata că era cu kuru gol la asigurările de sănătate, ia gândește-te câte facturi fictive are băgate-n contabilitate stimabilul 🤣…

  • Te-ai dat dracului si ai devenit si tu mare jurist! O sa vezi ca Rapan primeste cel mult o amenda dar flamanzii astia doi vor trage targa pe uscat de foame!

  • Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia!
    Nimeni nu moare de foame în România, cu siguranță își va găsi femeia și un loc de muncă cu un patron onest!
    Nu toți patronii suntem evazioniști!

  • Legile trebuiesc respectate, nu poti sa o faci, renunta la afaceri!

  • Dura, sa sugi p….. a!

  • Nu fi așa de sigur stimabile pe verdicte.
    Având în vedere comportamentul fiscal al reprezentantului agentului economic în speță (Stopaj la sursă), Poliția economică o să verifice cu siguranță și achizițiile de bunuri și servicii înregistrate de patron în contabilitatea societății iar dacă acestea sunt fictive, A PUS-O, își poate lua și 10 ani cu executare, așa că mai ușor cu ,, cel mult o amendă” iar cei de la Economic chiar sunt profesioniști și nu glumesc, acolo-i matematică pură!

  • Antreprenor iashingtonian de mari succesuri

    Si cati din astia mai sunt… Sociopati cu acte in regula.

  • Nu mai încurajați evaziunea fiscală!
    Vi se pare echitabil ca unii să plătească taxe și impozite la stat(la greu) și alții nimic ani de zile,bagandu-si toți banii în buzunar?
    Dacă toată lumea ar munci la negru unde s-ar ajunge?

  • Banii,banii,banii...

    A-ncurcat-o cu Poliția Economică domn Patron! Nu mai merge cu minciunile acolo!
    Sunt foarte pregătiți polițiștii de la acest departament și au cate vreo 1000 de dosare pe lucrător! Nu te tragi de șireturi cu ei,chiar dacă ești domn Patron și ești ,,cineva”!
    Demonstrează că ești corect , respecți legea și nu faci evaziune fiscală!

  • La cum a pus-o don’ patron că ba contabila, ba aia, ba ailaltă, îl frig ăia de la Poliția Economică de nu se vede.
    Ăia sunt profesioniști adevărați, sunt pe lege și matematică pură, ai comis-o, ai belit-o!
    Și cel mai mare mafiot Al Capone era șmecher de șmecher și până la urmă cine l-a băgat la răcoare, simplu, Poliția Economică (cea din SUA)!
    Măi patronaș de carton…lăcomia nu duce la nimic bun!

  • Mai Oameni Buni retinerea contributiilor la sursa si nevirarea la bugetul de Stat este Infractiune conform Legii Contabilitatii nr. 82/1991,art.49 punct.

  • Reţinerea şi nevărsarea impozitelor şi/sau contribuţiilor cu reţinere la sursă, este faptă penală, adică infracțiune, incriminată de art.6 ind.1 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale cu modificările ulterioare.

  • Toma, ia cîrnatul in gura si suge-l bine pina se face moale!

  • Câte condamnări cu executare pt evaziune fiscala ați văzut în ultimii 2 ani?Nici una. Asa ca terminați cu teoria….

  • Pupa-l intre buci pe ripan!
    Mare afacerist cu 10.000lei datorii la intretinere, ti-a dat o bere sa il pupi in buci?

  • Un patron de cacao, nu contabila e vinovata, daca nu a primit banii pt a fi virati ce vina are?
    Si nu e vb doar de o luna sau de 1 angajat sa spui ca e o greseala, iar daca ai un necaz, o inmormantare, e chestie de cateva zile… E o scuza tampita, toti cand sunt prinsi cu excrocheria, invoca necazuri, boli, decese in famile….. Inclusiviv atitudinea jegului de a nu o mai primi pe a gajata la munca cand isi cere drepturile….
    O sa vada patronache ca cei de politie, nu pun botul la vrajeala ieftina…

  • Marele tenisman Boris Becker a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare cu executare de către un Tribunal britanic,pt.evaziune fiscală.O personalitate!!!!
    In alte tari se poate,nu contează numele!

  • Baron Patron

    Nu-s bani pentru sanatate, invatamant, cercetare, dezvoltare, autostrazi, pensii, salarii etc.
    Sa bagam tot in buzunarul nostru iar taxe si contributii sa plateasca fraierii!
    Adica angajatii.
    Da-i opresc si p-aia, la sursa, ca nu trebuie sa ajunga la stat..
    Da-l lupii de stat!

  • Oare cei care accepta să lucreze la negru nu se gândesc că atunci când o să aibă vârsta de pensionare nu vor avea pensie? Și atunci ești bătrân,bolnav și fără bani.Sunt de vina și așa -zisii angajatori și cei angajați la negru!

  • Sapati la Dinte Constantin de la Micedu!!! Acolo angajati la gri…😂😂😂

  • Construcțiile sunt pe primul loc.Numai case în construcție,cu oameni lucrând la negru…E scumpă manopera,castigurile pe măsură!
    Patroni care fentează bine statul!

  • Acest excroc, de ani buni își bate joc de angajați, nu mai zic ca are în Bălțați o „pizzerie” și în ce hal se mănâncă acolo.
    DSP ul OPC ul ANAFUL dorm din păcate!

  • Asta e un patronache exact cum scrie la carte. Unul cu doua idei de afaceri : subplatirea angajatului si pacalirea statului. Mai mult nu-l duce capul.

  • Toți văcarii și ciobanii au devenit constructori…și fentează bine statul!

  • Mai ales Ciobanii, Adriane.

  • Lăcomia și bătaia de joc asupra altor oameni te duce la Poliția Economică…
    Adevărata vorba;,,Banii,ochiul dracului!”

  • aratati poze cu reclamangii sa stim de cine ne ferim, statul a marit impozitele si inca le mareste ca sa inchida toate firmele si sa stam la mila celor dinafara, incet incet o sa ramana doar f bogati si saracimea

  • Să te ferești de pușcărie bă, nu de angajați care reclamă, pe bună dreptate, faptul că tu reții dar nu virezi la stat impozitul și contribuțiile cu reținere la sursă!
    Dacă faci și tu d-astea te așteaptă o celulă rece și niște mădulare sculate care abia așteaptă prospătură.
    Apropo, evazioniștii în pușcării, au multă treabă cu kuru, pe motiv că „d-asta nu-i mâncarea bună și-s celulele reci, că nu dați voi taxele la stat” și uite așa primești muuuuultă iubire de la colegii de celulă🤣!

  • Contributiile sunt ale salariatului, nu ale patronului. Daca patronul si le insuseste in loc sa le vireze la stat este furt in toata regula. Pe scurt, ii fura pensia angajatului.

  • Sunt indivizi în constructii care muncesc la negru cu preturi mai mari decât firmele care-și plătesc darile la stat.Escroci,nu gluma…Și nu sunt bani la buget…

  • Tot ce ține de prestări servicii în construcții, reparații auto, divertisment (muzică-sonorizare-instalații fum, foto-video etc), croitorie, frizerie, coafură, manichiură, pedichiură, reparații pe tot spectrul de IT, comerț online și nu mai enumăr gama de servicii și terminând cu MEDITAȚIILE, din care avem un ilustru posesor a enșpe case (și nu fac politică), PESTE TOT EVAZIUNEA FISCALĂ ESTE LA EA ACASĂ!
    Da, de ce să dăm noi bani la stat?
    Statul ce ne dă nouă?
    Și uite-așa ne dăm singuri m**e, dar vrem o țară că afară!

  • Ce enumeri tu este mica evaziune fiscala.

    Urmeaza grupa mijlocoe : evaziunea pe TVA. Exista peste tot. Dar de proportii diferite. La nemti, neincasarile din TVA sunt de 8,6%. La noi : 33,8% (neincasari de 6,59 mld euro!). O sa zici ca nu ne comparam cu nemtii. Ai dreptate. Dar nu ne comparam nici cu Bulgaria (10,8%).

    Si acum grupa mare : evaziunea pe profit. E de doua ori si ceva mai mare decat evaziunea pe TVA (peste 15 mld euro).
    Btw, stiai ca impozitul pe dividende este de 5%, in timp ce impozitul pe salarii este de 16%?

  • Pt anonim, curva de măta mai bine te svorta!

  • Unde in baltati, o locatie sau denumirea pizzeriei?

  • PIZZA NORDICA,LA IESIREA DIN BALTATI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *