Ioan Drăgan, fiul patronului de pompe funebre „Drăgan”, încearcă să investească în imobiliare. Pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, situată în zona Grădinari, afaceristul nu poate construi un bloc mai mare de 4 etaje. Investiția se află într-un stadiu incipient
Noi proiecte imobiliare sunt anunțate în municipiul Iași. De data asta își încearcă norocul și Ioan Petru Drăgan, fiul lui Petru Drăgan, patronul firmei de pompe funebre „Petru Drăgan”. Cei doi au calitatea de asociați în societate. Recent, fiul afaceristului a făcut primele demersuri pentru edificarea unui bloc de locuințe colective. Astfel, în luna septembrie 2021, Primăria Iași a emis un certificat de urbanism pentru construirea unui imobil de locuințe colective cu spații comerciale la parter. Suprafața de aproape 1.000 de metri pătrați deținută de afacerist este situată pe strada Grădinari, nr.18.
În zonă, regimul de înălțime aprobat este de P+4. Acum, investitorul urmează să obțină un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce va fi analizat de comisiile de urbanism organizate la nivelul Primăriei Iași. În zonă, o problemă importantă ar fi legată de trafic. Noile proiecte imobiliare ar aglomera zona prin apariția unui număr suplimentar de autoturisme. De precizat că, în acest moment, terenul este împrejmuit, dar plin de gunoaie. Și patronul pensiunii „Villa Grande”, din Tătărași, vrea să investească în imobiliare.
Cum au decurs afacerile familiei Drăgan în plină pandemie
Conform ultimelor date financiare, aferente anului 2020, Pompe Funebre Petru Drăgan SRL a avut o cifră de afaceri mai mare față de anul precedent. Astfel, s-a înregistrat o cifră de afaceri de 1,3 milioane lei, profit de 173.428 lei, datorii de 821.303 lei, cu un număr de 13 angajați. Familia Drăgan mai deține firmele Onorante Funebre Drăgan SRL, Group Funerar Drăgan SRL și SKY Oane România SRL.
„Pompe Funebre Drăgan oferă servicii funerare complete: sicrie și accesorii, transport intern și internațional cu mașini funerare, cosmetizare și îmbălsămare, servicii complete privind ritualul înmormântării, indiferent de religie, documente pentru cetățenii români și străini din România și din afara țării, mese de pomenire. Transportul funerar îl asigurăm cu mașini speciale, dotate cu toate cele necesare unei înmormântări. Pe ultimul drum, suntem discreți și eficienți”, se arată în descrierea afacerii.
Sunt anunțate locuințe colective și în zona Aeroportului Internațional Iași
Totodată, și dezvoltatorul imobiliar Ioan Hatmanu, patronul societății Marluc – H, anunță noi investiții. Recent, a întocmit un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui număr de două imobile în zona străzii Dr. Alexandrina Miron Tănăsescu, fosta Aeroportului. Aici, investitorul deține o suprafață de 1.964 de metri pătrați. Conform PUZ, clădirile vor avea regimurile de înălțime P+2+3retras și S+D+P+2E+3retras. Procentul de ocupare a terenului va fi de 25 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 1. Amplasamentul este identificat chiar în spatele cartierului Green Park. Vor fi amenajate 54 de locuri de parcare.
Proiectul va intra în consultare publică la Primăria Iași pe data de 09.11.2021. Nu demult, Curtea de Apel Iași a decis să anuleze autorizația de construire nr.1012/04.10.2018 emisă pe numele societății Marluc – H SRL. Conform autorizației, clădirea de locuințe colective a fost aprobată pe o suprafață de doar 464 de metri pătrați, situată pe strada Fericirii, nr.2, în apropierea zonei Smârdan. Regimul de înălțime aprobat este de P+3+M. În total, erau prevăzute 15 apartamente, din care 6 cu o cameră și 9 cu două camere, și 11 locuri de parcare.
Nu este singurul proiect care poate fi contestat de vecini.