Prima pagină » Local » Patronul ieșean Vasile Pleșca: „Le dau salarii de 1.000 de euro, dar tinerii aleg străinătatea pentru că e «cool»!“
Patronul ieșean Vasile Pleșca: „Le dau salarii de 1.000 de euro, dar tinerii aleg străinătatea pentru că e «cool»!“

Patronul ieșean Vasile Pleșca: „Le dau salarii de 1.000 de euro, dar tinerii aleg străinătatea pentru că e «cool»!“

31 mai 2020, 12:18,
în Local

Proprietarul producătorului de carne Avastar din Paşcani, Vasile Pleşca, susține că nivelul ridicat al fluctuaţiei de personal este una dintre cele mai mari provocări ale antreprenorilor români din industria cărnii, care, după ce specializează angajaţii la locul de muncă, constată că aceştia pleacă în străinătate, principalul motiv fiind cel financiar, potrivit zf.ro.

„Noi pregătim forţă de muncă pentru afară. Anual îmi pleacă 100-130 de şoferi sau măcelari în străinătate, deşi le dau salariu de 1.000 de euro brut/lună. Mulţi s-au întors acum, după 10-15 ani de muncă în afară, persoane de peste 45 de ani, şi vor să lucreze la noi. Celor tineri încă li se pare cool să se strângă şi să plece mai mulţi în Germania sau în Anglia“, a spus Vasile Pleşca.

Acesta precizează că angajaţii de peste 40 de ani sunt mai stabili.

Vasile Pleşca gestionează o companie cu peste 220 de angajaţi şi livrează carnea proaspătă de porc, vită şi oaie în magazine, fabrici de preparate din carne, dar şi către carmangerii, neavând propria reţea de magazine.

Cine este Vasile Pleșca

Vasile Pleşca s-a născut într-o familie numeroasă (opt fraţi), unde munca era la loc de cinste. Creşterea animalelor era o ocupaţie de bază a părinţilor săi.

A urmat Liceul Agro – Industrial din Rădăuţi, după care a plecat în armată. La întoarcere din armată, avea două opţiuni: să rămână acasă şi să spere că cineva va remarca cât de bine ştie să „joace” balonul rotund sau să se angajeze la un abator, unde mai lucrau alţi trei fraţi de-ai săi (actualul Kosarom – punct de lucru Paşcani).

După nici trei zile de la eliberarea din cătănie, Vasile a fost primit ca muncitor necalificat la abatorul din Paşcani, unde şase luni a lucrat de probă, după care a fost angajat.

În acea unitate de industrie a cărnii, Vasile Pleşca a învăţat meserie, a prins experienţă, ocupând mai multe funcţii.

De la stat, la privat

După ce a adunat destulă experienţă în industria cărnii, s-a sfătuit cu o altă soră de-a lui să-şi deschidă o afacere pe cont propriu. Au ales un nume al societăţii legat şi de Dumnezeu (el considerându-se un om credincios), AVA (care înseamnă părinte, dar conţine şi iniţialele numelor celor doi fraţi asociaţi – Anişoara şi Vasile), la care au adăugat STAR – „AVA STAR” Roşcani.

Vasile Pleşca a cumpărat, în 1992, patru hectare de teren în Roşcani, unde fusese CAP–ul satului, dar unde mai rămăseseră doar două ziduri, restul fuseseră furate. În perioada 1992 – 1994, s-au derulat lucrările de construcţie a abatorului din Roşcani, unde urmau să fie sacrificate bovine şi porcine cumpărate din gospodăriile particulare. Carnea era apoi comercializată în stare proaspătă.

În anul 2004, întreprinzătorul din Roşcani s-a gândit că fără un sprijin financiar din afară, pentru modernizarea abatorului (sală de tăiere, curăţare, refrigerare) nu va putea rezista pe piaţă. Apăruseră tot mai multe abatoare şi concurenţa era foarte mare. A cules toate informaţiile necesare cu privire la Programul SAPARD România şi s-a gândit că accesând nişte fonduri nerambursabile îşi va pune afacerea la punct.

La sfârşitul anului 2006, a primit un răspuns de la o bancă, care i-a acordat un credit în valoare de 40 de miliarde de lei vechi, bani în posesia cărora a intrat abia în aprilie, anul următor. A fost cel mai mare risc pe care şi l-a asumat Pleşca, de când începuse afacerea cu carne.

În tot acest timp, directorul general de la AVA STAR a lucrat şi la dosarul SAPARD (studiu de fezabilitate şi multe, multe acte). Tot la sfârşitul anului 2006, i-au fost aprobaţi banii de la SAPARD.

Mare parte din materia primă (bovine) provine de la o fermă proprie pe care o are Vasile Pleşca la Paşcani (fermă de îngrăşare bovine), dar şi de la gospodăriile săteşti şi alte ferme autorizate din ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`