Prima pagină » Local » Patronul Iasicon, Titel Sinescu, vrea să anuleze investițiile făcute de ApaVital în rețeaua de apă-canalizare a județului Iași. Omul de afaceri vrea 2 milioane lei de la compania ieșeană de apă
Patronul Iasicon, Titel Sinescu, vrea să anuleze investițiile făcute de ApaVital în rețeaua de apă-canalizare a județului Iași. Omul de afaceri vrea 2 milioane lei de la compania ieșeană de apă

Patronul Iasicon, Titel Sinescu, vrea să anuleze investițiile făcute de ApaVital în rețeaua de apă-canalizare a județului Iași. Omul de afaceri vrea 2 milioane lei de la compania ieșeană de apă

10 iun. 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Local

Patronul firmei de construcții Iasicon SA, Titel Sinescu, a dat recent în judecată ApaVital Iași în încercarea de a anula o serie de procese-verbale de recepție și documente constatatoare realizate în cadrul unor contracte de lucrări. Iasicon SA a fost acuzată de conducerea ApaVital că a depășit termenele lucrărilor realizate la rețeaua de apă-canalizare a județului Iași, motiv pentru care s-au impus penalizări de zece la sută din valoarea contractelor, suma ajungând la peste 2 milioane de lei. Proiectele ApaVital au fost realizate cu ajutorul fondurilor europene, iar experții din cadrul U.E. au stabilit faptul că lucrările au fost întârziate tocmai din cauza constructorului Iasicon SA

Iasicon SA, patronată de omul de afaceri Titel Sinescu, a dat recent în judecată compania ApaVital. Cunoscuta firmă de construcții din Iași a cerut în instanță anularea unor procese-verbale de recepție a lucrărilor și documente constatatoare finale de care a beneficiat operatorul ApaVital în cadrul unor proiecte realizate cu ajutorul fondurilor europene. Este vorba despre o serie de lucrări realizate de Iasicon SA în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu prin care a fost extinsă și modernizată rețeaua de apă-canalizare în județul Iași.

Pe motiv că lucrările nu au fost finalizate la timp, constructorul a fost penalizat cu 10 la sută din valoarea proiectelor întârziate, suma totală ajungând la peste 2 milioane de lei. Pentru a rămâne cu ceilalți 10 la sută din valoarea contractelor întârziate, Iasicon SA a înregistrat la începutul lunii iunie 2020 un dosar la Tribunalul Iași împotriva ApaVital cu obiectul „anulare act proces-verbal de recepție, document constatator final” Asta se întâmplă după ce experții din cadrul Uniunii Europene au stabilit faptul că constructorul se face vinovat de întârzierea lucrărilor la proiectele ApaVital.

„Noi avem mai multe probleme cu ei și trebuie lămurite acum”, a spus Titel Sinescu, patronul Iasicon SA Iași.

Titel Sinescu a încercat să dea vina pe ApaVital pentru întârzieri

Până s-a ajuns la această situație în care se pune în discuție anularea proceselor-verbale de recepție a lucrărilor, s-au realizat mai multe expertize pe șantierele Iasicon SA din județul Iași. Inițial, Titel Sinescu a dat vina pe operatorul ApaVital pentru întârzieri. Astfel, în cazul Contractului de Lucrări 12 – Modernizarea sistemului de canalizare, în Hârlău a fost impusă o penalizare de 779 mii lei, reprezentând 10 procente din valoarea proiectului, iar în cazul Contractului de Lucrări 13 – Modernizarea sistemelor de apă și canalizare din Podu Iloaiei a fost percepută o penalizare tot de 10 la sută, suma fiind de 1,468 milioane lei.

Conducerea ApaVital a precizat faptul că, pe moment, se abține de la a comenta public această situație având în vedere faptul că există un dosar în desfășurare. „Având în vedere faptul că în momentul de față există un proces în desfășurare de care se ocupă departamentul juridic al ApaVital, ne abținem să comentăm”, au precizat oficialii din conducerea ApaVital Iași.

Iasicon SA a câștigat licitațiile asigurând că va finaliza lucrările mai repede decât contracandidații

Iasicon SA Iași a câștigat cele două contracte cu ApaVital mai ales prin prisma faptului că a oferit un termen mult mai scurt de finalizare a lucrărilor decât ceilalți contracandidați. Astfel, în cadrul proiectelor realizate de ApaVital Iași prin POS Mediu, Iasicon a încasat pentru cele două contracte o sumă de 22,5 milioane lei, însă zece la sută din această sumă a trebuit returnată sub formă de penalități de întârziere. În cadrul lucrărilor de la Hârlău, Iasicon s-a angajat să finalizeze proiectul într-un termen de 27 luni începând cu mai 2013. În cele din urmă, lucrările au fost recepționate abia în iulie 2016, adică cu 12 luni mai târziu. În cazul lucrărilor realizate la Podu Iloaiei, Iasicon SA a semnat un contract prin care se angaja să finalizeze lucrările într-un termen de 17 luni începând cu iunie 2013. Aceasta a fost recepționată în mai 2016.

Iasicon SA este una dintre cele mai importante firme de construcții din zona Moldovei, fiind abonată pentru mulți ani la contracte pe bani publici. În 2018, Iasicon SA intra în procedura insolvenței din cauza unei datorii de circa 500 mii euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025