Prima pagină » Titlurile zilei » Patronul firmei INBIT are propria groapă de gunoi la marginea Iașului! Locuitorii din comuna Popricani sunt revoltați

Patronul firmei INBIT are propria groapă de gunoi la marginea Iașului! Locuitorii din comuna Popricani sunt revoltați

18 mart. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Un teren aflat în administrarea Primăriei Popricani a fost transformat în groapă de gunoi. Patronul firmei de construcții INBIT depozitează pământ și deșeuri pe domeniul public din satul Cârlig. Primarul Ioan Tănasă spune că va efectua controale

Andrei Târnovanu, patronul firmei de construcții INBIT, și-a pus în cap locuitorii din comuna Popricani, județul Iași. În satul Cârlig, într-o zonă de case, afaceristul a închiriat unui agent economic o suprafață de teren pentru amenajarea unui depozit de cherestea. Vis-a-vis a fost deschis și un punct de lucru al firmei de construcții. De ceva timp, Andrei Târnovanu a aprobat mai multe transporturi de pământ și deșeuri. Însă, pământul a fost depozitat lângă depozitul de cherestea, direct pe domeniul public. Vecinii din zonă sunt nemulțumiți de activitatea desfășurată de afacerist. Aceștia au formulat mai multe reclamații, dar, deocamdată, autoritățile nu au luat măsuri.

”Acolo nu se mai pot juca copiii. Riscă să se accidenteze cu lemnele depozitate acolo. Am văzut de multe ori că aduc pământ (despre INBIT-n.r.), îl depozitează, după care aduc tot felul de deșeuri. Le aruncă și pun pământul peste ele. Patronul are înțelegeri încă de pe vremea fostului primar”, a precizat un locuitor din comună, sub protecția anonimatului.

De precizat că în comuna Popricani au fost alocate fonduri pentru reabilitarea drumurilor.

Patronul firmei INBIT are propria groapă de gunoi la marginea Iașului. Primarul spune că intervine

Situația din satul Cârlig a fost semnalată și primarului Ioan Tănasă, care a anunțat că va comanda o serie de controale. În cazul în care domeniul public nu va fi adus la starea inițială, Primăria Popricani riscă să fie amendată de Garda de Mediu.

”Vom notifica agentul economic și vom dispune măsurile prevăzute de lege. Am transmis viceprimarului să efectueze verificări în teren”, a precizat Ioan Tănasă, primarul comunei Popricani.

Contactat telefonic de reporterii BZI, Andrei Târnovanu a negat că ar fi depozitat deșeuri pe domeniul public al comunei.

”Terenul unde funcționează depozitul l-am închiriat unui agent economic. Pământul a fost adus pentru îndreptarea platformei, se aduna apă și băltea. Probabil concurența m-a reclamat”, au fost singurele precizări ale afaceristului Andrei Târnovanu.

Până la închiderea ediției, reprezentanții Primăriei Popricani au anunțat că s-a constatat că pământul a fost depozitat pe domeniul public și că urmează să fie aplicate sancțiuni. Conform ultimelor date financiare ale societății INBIT SRL, în 2020, cifra de afaceri a fost de 11.359.100 de lei, profit de 831.512 lei, datorii de 3.253.924 lei, cu un număr de 29 angajați. În trecut, Garda de Mediu a amendat mai multe Primării din județul Iași din cauza deșeurilor depozitate pe domeniul public.

Andrei Târnovanu a vrut să construiască un bloc de locuințe colective

În urmă cu un an, patronul INBIT SRL a depus un proiect la Primăria Iași pentru edificarea unui bloc de locuințe colective. Terenul vizat are o suprafață de 729 de metri pătrați fiind amplasat la intersecția Străzii Brândușa, nr. 61, cu bulevardul C.A. Rosetti, nr. 57. De precizat că zona este aglomerată, în special de case, iar traficul auto este intens. Intenția afaceristului a fost de a ridica un bloc de locuințe colective cu regimul de înălțime P+4.

Proiectul a fost analizat în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), formată din arhitecți, constituită la nivelul Primăriei Iași. Patronul firmei INBIT are propria groapă de gunoi la marginea Iașului, dar autoritățile s-au autosesizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024