Prima pagină » Local » Patronii unui restaurant din Iași au angajat un bucătar din Turkmenistan, pentru ca preparatele din meniu să fie unice. Aman Altayev „aruncă” cu aur în farfurii pentru decoruri halucinante – EXCLUSIV

Patronii unui restaurant din Iași au angajat un bucătar din Turkmenistan, pentru ca preparatele din meniu să fie unice. Aman Altayev „aruncă” cu aur în farfurii pentru decoruri halucinante – EXCLUSIV

19 mai 2022, 02:00,
Raluca Costin în Local

Tânărul Aman Altayev a venit din Turkmenistan în România când avea doar 17 ani, să studieze Dreptul, dar a devenit bucătar de lux. Creează preparate precum cele din restaurantele cu stele Michelin

Aman Altayev, în vârstă de 27 de ani, a călcat pe pământ românesc la vârsta de 17 ani. Venise să studieze la Facultatea de Drept.

„Am trecut examenul la liceu pentru a pleca în străinătate, să studiez Facultatea de Drept. Puteam să plec în Rusia, Ucraina sau România. Am trecut România. Am zis „De ce nu”? La 17 ani am venit în Ploiești, apoi am plecat spre Iași unde am studiat Dreptul. Pentru mine, omul care nu a ieșit niciodată din țară, a fost prima experiență în străinătate cu oameni amabili, frumoși și prietenoși. Am învățat limba română în 2012-2013. Mi-am făcut mulți prieteni aici, în România și în Iași”, povestește bucătarul Aman Altayev care, după ce a terminat studiile și a muncit pentru puțin timp într-o companie din domeniu, și-a dat seama că nu îi place ceea ce face.

Tânărul Aman Altayev a fost angajat ca bucătar, chiar dacă nu avea experiență

A văzut un anunț de angajare pentru postul de bucătar. S-a dus să-și încerce norocul, deși nu știa prea multe despre bucătăria românească. A fost angajat și pregătit de bucătarul șef pentru a face mâncare tradițională moldovenească. Timp de 2 ani a muncit ca bucătar în acea locație apoi, pentru că voia să învețe mai mult, s-a angajat în alt restaurant. Acum este bucătar șef al restaurantului City View și lucrează alături de brand chef Alexandru Comerzan, câștigător al unei emisiuni culinare.  Aici creează preparate precum cele din restaurantele cu stele Michelin, inclusiv cu foiță de aur, la evenimentele speciale.

„Prima dată m-am angajat la restaurantul «La Plăcinte». Nu știam să fac nimic din ceea ce înseamnă bucătărie profesională. Un chef de acolo m-a învățat cum să tai, să fac combinațiile de gusturi. Făceam plăcinte moldovenești, mâncare tradițională. În 3 ani de zile am învățat tot ce se putea de la el apoi am plecat să lucrez în alt restaurant pentru a învăța mai multe. La restaurantul «Krud» a fost altă poveste. Un chef bucătar de acolo, care a lucrat la restaurante cu stele Michelin, m-a învățat foarte multe despre patiserie, la nivelul cel mai înalt. În cei 2 ani cât am fost la «Krud» am evoluat. Nu știu dacă sunt bun doar pe un anumit tip de bucătărie”, povestește bucătarul.

Aman Altayev: „Eu am fost norocos”

Partea de patiserie este preferata lui pentru că, spune el, „poți să faci artă”. Despre bucătăria românească spune că este complicată.

”Îmi place să fac dulciuri, sunt pasionat de partea de patiserie. Am fost și puțin autodidact. Am cumpărat cărți unde erau explicate combinații de gusturi, am învățat foarte multe tehnici și cumva am evoluat. Important pentru mine, cât și pentru bucătarii mei pe care îi coordonez, este să știi tehnici de gătit. Gusturile sunt diferite la fiecare om. Nu înseamnă că dacă îmi place mie o să-ți placă și ție. Pentru mine, primul lucru ce trebuie să îl știe un bucătar e tehnica de gătit a cărnii, a peștelui, a dulciurilor. La mine acasă, mâncarea tradițională e mai simplă, făcută cu 3-4 ingrediente. Aici e mai complicată. Partea cea mai grea pentru mine a fost să găsesc un mentor. Bucătari buni care pot să te învețe de la A la Z nu prea sunt pentru că vin, își spun ce să faci, apoi pleacă. Eu am fost norocos pentru că am avut mentori care mi-au dat informațiile necesare. Nu e ușor să fii un bucătar în străinătate, mai ales că trebuie să înveți limba, să vorbești corect gramatical. Mai am de învățat și aici”, explică Aman Altayev.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea lui Lucian Rusanu, bucătar de lux la numai 25 de ani.

Aman Altayev: „Dacă ești muncitor poți să fii bucătar toată viața”

Nu îi place că mâncarea făcută de bucătarii din Iași este cu multe grăsimi, inclusiv rețetele din alte țări fiind adaptate pentru ca preparatul final să fie în cantități mari. Îi place tochitura moldovenească și nu vrea să plece din Iași.

„La pastele carbonara făcute în Iași se folosește frișcă, ceea ce e o greșeală enormă. Bucătarii învață oamenii să mănânce cu multe grăsimi. E altceva când faci cu ou, cu piper, parmezan, rețeta originală. E mai gustos să simți ingredientele. În 80 la sută din restaurantele din Iași se gătesc pastele carbonara cu frișcă, ceea ce nu e bine. Clienții încep să facă diferența între un preparat bun și unul mai puțin bun. Eu nu vreau să fiu vedetă ci să fiu cunoscător de bucătărie, specialist în bucătărie, indiferent de specificul culinar, de țară. Poate o să ajung să gătesc cu Scărlătescu (n.r. – chef Cătălin Scărlătescu, râde). Dacă ești muncitor poți să fii bucătar toată viața. Toate restaurantele caută acum bucătari buni care pot să ridice nivelul localului. Îmi place tochitura dar eu o fac cu vită, cu oaie, cu porc, adaptată, rețeta adaptată. Fiecare face după gustul lui”, mai spune bucătarul din Iași.

Reporterii „BZI” au prezentat în edițiile anterioare povestea lui Andrei Lazăr, șef de sală la un restaurant de lux din Iași. Pe de altă parte, tânărul Aman Altayev mai spune că cei care trec pragul restaurantului City View sunt clienți educați din punct de vedere culinar și speră că va crește numărul acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`