Prima pagină » Local » Patronii școlilor și grădinițelor private din Iași au contestat în instanță o decizie a Comitetului pentru Situații de Urgență! Unitățile școlare cer ca elevii să revină în clase! Întreg scandalul, pe fondul pandemiei de coronavirus!
Patronii școlilor și grădinițelor private din Iași au contestat în instanță o decizie a Comitetului pentru Situații de Urgență! Unitățile școlare cer ca elevii să revină în clase! Întreg scandalul, pe fondul pandemiei de coronavirus!

Patronii școlilor și grădinițelor private din Iași au contestat în instanță o decizie a Comitetului pentru Situații de Urgență! Unitățile școlare cer ca elevii să revină în clase! Întreg scandalul, pe fondul pandemiei de coronavirus!

12 nov. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru// Ciprian Nedelcu în Local

Reprezentanții mai multor școli și grădinițe private au decis să se unească și să atace în instanță o hotărâre a CJSU Iași. Revolta a izbucnit de la decizia autorităților de a opri învățământul „față-în-față” și de a introduce obligativitatea celui online. Decizia a fost contestată la Tribunalul Iași, în contencios administrativ, urmând ca judecătorii să stabilească ce anume se va întâmpla în continuare. Autoritățile județene arată însă că hotărârea Comitetului nu mai produce efecte juridice

Revolta școlilor și a grădinițelor private! O hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași, contestată în instanță! Unitățile cer redeschiderea învățământului „față-în-față”! Astfel, ieri, reprezentantanții Școlii Primare „Hansel Und Gretel”, Grădinița „Euro Kid”, Grădinița „Montessori School of Iași”, Asociația „Enalure” – Grădinița „Waldorf Enalure”, Grădinița „Penilla”, Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța Zânelor”, Asociația „Kids Heaven” – Grădinița cu Program Prelungit „Kids Heaven”, Școala Primară „Montessori School of Iași”, Școala Primară „Atelier Nr. 1”, Grădinița „Atelier Nr. 1”, Asociația „Hop Scotch Education” – Grădinița „Hop Scotch”, SC Grădinița „Kitty” SRL și Asociația Școlilor Particulare – ASP le-au cerut magistraților să dispună suspendarea și anularea în parte a Hotărârii nr. 76 din 4 noiembrie 2020 a CJSU Iași.

În fapt, reclamanții au chemat în fața instanței CJSU Iași, prin prefect. Primul termen al procesului în contencios administrativ a fost stabilit pentru 16 noiembrie 2020. Urmează ca judecătorii din cadrul Tribunalului Iași să decidă ce se va întâmpla în continuare cu învățământul privat.

O hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași, contestată în instanță!

Scandalul dintre școlile private și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a izbucnit de la Hotărârea nr. 76, din 4 noiembrie 2020. În cadrul acestei decizii, autoritățile județene au precizat, printre altele, că învățământul de stat și cel privat sunt suspendate.
„Se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența «față-în-față» din toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat și private de pe raza municipiului Iași, aplicându-se scenariul 3 (activități/lecții online). Inspectoratul Școlar Județean Iași are obligația de a comunica prezenta hotărâre tuturor unităților de învățământ preuniversitar menționate în prezenta hotărâre, în vederea ducerii la îndeplinire. Măsurile stabilite la articolul 8 din prezenta hotărâre se aplică pentru o perioadă de 14 zile, respectiv 9 – 22 noiembrie 2020, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia”, se arată la articolele 8 și 9 din decizia CJSU Iași.

Hotărârea a fost semnată de prefectul de Iași, Marian Grigoraș, în calitate de președinte al CJSU.

Decizia CJSU este nulă: decizia a fost anulată de hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Prefectul de Iași, Marian Grigoraș, a menționat, însă, că hotărârea luată de Comitetul Județean nu se mai aplică, din moment ce a fost emisă Decizia nr. 52/2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), privind o serie de restricții în perioada stării de alertă, pe o perioadă de 30 de zile.

„Hotărârea din data de 4 noiembrie 2020, mai exact articolele referitoare la suspendarea activităților didactice în municipiul Iași, nu mai produce efecte juridice în prezent. Asta, având în vedere că, pe 9 noiembrie 2020, a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Educației și Cercetării nr. 5972/2020, ce reglementează anumite măsuri în domeniul respectiv”, a menționat ieri prefectul Marian Grigoraș.

În articolul nr. 1 din cadrul Ordinului 5972/2020, se arată că: „începând cu data de 9 noiembrie 2020, se suspendă, pentru o perioadă de 30 de zile, activitățile didactice care impun prezența fizică în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și post-liceal a preșcolarilor și elevilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`