Prima pagină » Economic Local » Patronii din Iași sunt disperați că nu găsesc muncitori necalificați, zidari, tâmplari sau secretare. Patron: „Toți m-au întrebat salariul și programul, dar niciunul nu vine să lucreze”
Patronii din Iași sunt disperați că nu găsesc muncitori necalificați, zidari, tâmplari sau secretare. Patron:

Patronii din Iași sunt disperați că nu găsesc muncitori necalificați, zidari, tâmplari sau secretare. Patron: „Toți m-au întrebat salariul și programul, dar niciunul nu vine să lucreze”

05 nov. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Patronii din Iași care vor să angajeze muncitori necalificați, zidari, tâmplari sau secretare susțin că ieșenii nu vor să vină să lucreze, chiar dacă salariile sunt atractive. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în perioada 4-11 noiembrie ieșenii au la dispoziție 756 de locuri de muncă în diverse domenii de activitate, cele mai multe fiind în domeniile construcții și industrie

Ieșenii care vor să se angajeze în domeniul construcțiilor, confecții sau servicii au la dispoziție 756 de locuri de muncă, mai multe față de luna precedentă. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în perioada 4-11 noiembrie 2020 sunt disponibile 756 de posturi libere. Dintre acestea, 654 de posturi sunt destinate celor cu studii medii, iar 102 de locuri de muncă, persoanelor cu studii superioare. Cele mai multe oferte de muncă sunt disponibile în domeniul construcțiilor, angajatorii punând la dispoziția celor interesați 335 de posturi libere. În domeniul confecții se pot angaja 65 de persoane. De asemenea, în domeniul servicii sunt disponibile 267 de posturi.

Patronii din Iași se plâng de faptul că nu găsesc muncitori necalificați, zidari, tâmplari sau secretare, deși oferă salarii atractive

Unul dintre patronii din Iași care deține o firmă de tâmplărie și vrea să angajeze muncitori necalificați este Vasile Robert Axinte. Ieșeanul susține că a postat anunțuri de angajare la sediul AJOFM și pe OLX, a fost sunat de potențialii angajați, dar foarte puțini au venit la interviu.

„Caut confecționer PVC și aluminiu. Chiar dacă sunt necalificați, îi calific eu, vreau să-i pregătesc. Dar vine cineva la interviu? Sună, am primit cred că 80 de telefoane și toți m-au întrebat despre salariu și program. Dar niciunul nu vine să lucreze. Cer 4.000 de lei pe lună, în mână, dar nu fac nimic. De două luni de zile lucrez singur”, a spus Vasile Robert Axinte, administratorul firmei Catyax Construct SRL.

Vasile Axinte: „Găsesc fel de fel de motive ca să nu lucreze”

Ieșeanul susține că nimeni nu vrea să vină să lucreze, deși oferă un salariu net de 4.000 de lei, lunar.

„Nu știu să pună un șurub. Te chinui să-l pornești doi ani și el ce face? Doi ani și jumătate l-am ținut pe un băiat, l-am pregătit, i-am dat salariul bun. El se ducea la cârciumă. L-am găsit într-o zi în pădure, umbla după cai verzi pe pereți, în timpul programului. Că l-a părăsit nevasta, că mama e bolnavă. Tot felul de motive să nu lucreze. Dacă pățea ceva în timpul serviciului, eu eram vinovat. Cu formalitățile astea, sunt protejați. Unul a venit, mi-a spus că se se duce la magazin să-și ia ceva, și nu a mai revenit. Vă spun eu că ieșenii sunt cei mai mari puturoși. Aceeași problemă o avem toți, care vrem să angajăm oameni și să-i pregătim”, mai spune Vasile Axinte.

Angajatorii din Iași susțin că deși sunt nepregătiți, tinerii au pretenții mari privind salariul și programul

Patronul povestește că cei care vor să se angajeze au pretenții mari, însă nu știu să facă nimic.

„A venit un băiat, a lucrat vineri, sâmbătă nu s-a lucrat, m-a sunat duminică și nu i-am răspuns pentru că era zi liberă. O zi pe săptămână am și eu liber. Are 34 de ani, deci e tânăr. Sun luni, îmi răspunde mama lui și mă ceartă că nu i-am răspuns băiatului la telefon. I-am zis femeii: «Ține-l doamnă, eu nu mai am nevoie de el». A venit un alt băiat, nu știa să transforme centimetri în milimetri, să măsoare. A zis că vrea doar să taie cu flexul”, mai spune Robert Vasile Axinte.

Patron din Iași: „Se plâng că nu au unde să muncească, dar de fapt nu vor să muncească”

Un alt fost angajat l-a lăsat cu datorii la bancă, deși nu făcuse creditul.

„Am avut un băiat care avea datorii la bancă, 19.800 de franci elvețieni. A plecat și mi-a lăsat datoriile. Și acum îmi trimite Poșta Română anunțuri să plătesc. Cred că o să aduc un străin să lucreze cu mine. Oamenii din Iași s-au obișnuit cu bani puțini, nu mai vor să muncească. Iar acum statul îi «ajută» și mai mult. Să vedem când nu o să mai aibă ce să mănânce. Se plâng că nu au unde să muncească, dar de fapt nu vor să muncească”, a spus Robert Vasile Axinte.

Ieșenii șomeri pot urma gratuit cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Iași

În industrie, unde sunt 58 de posturi libere, se caută electricieni, mecanici sau sudori, cu studii medii de specialitate și cu experiență. În domeniul agriculturii, angajatorii pun la dispoziția ieșenilor un singur loc de muncă. Angajatorii care pun la dispoziția celor interesați aceste posturi oferă salarii cuprinse între 1.500 și 7.000 de lei lunar. Cele mai bine plătite locuri de muncă sunt cele din domeniul construcții sau industrie. În această perioadă, AJOFM Iași organizează cursuri de formare profesională pentru șomerii din Iași sau pentru persoanele care vor să se recalifice la locul de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`