Prima pagină » Economic Local » Patronii din Iași, nemulțumiți pentru că nu găsesc angajați. „A doua zi, nu mai vin la serviciu”
Patronii din Iași, nemulțumiți pentru că nu găsesc angajați. „A doua zi, nu mai vin la serviciu”

Patronii din Iași, nemulțumiți pentru că nu găsesc angajați. „A doua zi, nu mai vin la serviciu”

15 iul. 2024, 02:00, 3 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Patronii din Iași sunt nemulțumiți că nu găsesc angajați. Aceștia spun că tinerii sunt mai puțin serioși față de persoanele care au peste 40 de ani. În această perioadă, sunt disponibile 1.000 de locuri de muncă în domenii precum construcții sau servicii

Patronii din Iași nu găsesc angajați. Antreprenorii spun că au anunțuri pe site-urile de profil de câteva luni, dar sună foarte puține persoane. Chiar dacă au mărit salariile, nu găsesc angajați.

„Noi avem nevoie de două vânzătoare. Am postat anunț acum trei luni. Au venit cinci persoane la interviu. Una, o fată de vreo 20 de ani, după ce am discutat cu ea, am negociat, a zis că vine la muncă. A doua zi, nu a mai venit la serviciu, nu a mai răspuns la telefon. Alte trei persoane au spus că muncesc prea mult pentru salariul oferit. Păi, stai opt ore să vinzi niște produse alimentare, așezi marfa, vorbești frumos cu clienții. O singură persoană, care are 44 de ani, a rămas la noi. Are deja o lună de muncă. Persoanele tinere nu sunt serioase. Tot cei care au peste 40 de ani înțeleg că pentru munca prestată nu poți primi mai mult”, spune Damian Costachi, proprietarul unor magazine alimentare din Iași.

Patronii din Iași sunt nemulțumiți că nu găsesc angajați

Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, sunt disponibile 982 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe oferte sunt pentru muncitori necalificați (89), agent de securitate (63), instalatori (60), ingineri pe diverse domenii de activitate (65), electricieni (50), agent servicii client (45). Din cele 982 de locuri de muncă vacante declarate de angajatori la AJOFM Iași, 166 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer instalații pentru construcții, inginer căi ferate, drumuri și poduri, inginer construcții civile, industriale și agricole, inginer construcții hidrotehnice, inginer îmbunătățiri funciare, proiectant inginer construcții, proiectant arhitect, economist, medic veterinar). Persoanele cu studii liceale, postliceale, profesionale, primare/gimnaziale sau fără studii au la dispoziție 816 locuri de muncă în meserii cum ar fi agent securitate, ajutor bucătar, barman, cofetar, curier, confecționer, electrician, electromecanic, faianțar, instalatori, dulgher, zidar, fierar betonist, lucrător comercial, lăcătuș mecanic, muncitor necalificat etc. Pe domenii de activitate, cele mai multe oferte cu locuri de muncă sunt în construcții (452), servicii (415), industrie (70), confecții (43), sănătate și asistență socială (2).

Ieșenii se pot angaja și în străinătate

Potrivit reprezentanților AJOFM Iași, baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real, în funcție de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum și de numărul repartițiilor emise în vederea ocupării. Oferta locurilor de muncă vacante la nivel județean poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro, județul Iași, la secțiunea „Persoane fizice/Locuri de Muncă Vacante”.

În străinătate, sunt disponibile 179 de locuri de muncă vacante, cele mai multe în Norvegia. Firmele din această țară angajează mecanic auto camioane și echipamente grele, muncitor în acvacultură, muncitor în agricultură, tinichigiu auto, fiind disponibile 57 de locuri de muncă. În Belgia, se caută bucătari și muncitori necalificați în agricultură, iar în Letonia, 30 de sudori. În Olanda, sunt disponibile 39 de locuri de muncă pentru lucrători în producția alimentară, muncitori în ferme de legume sau muncitori necalificați în cultivarea iederii. În continuare, patronii din Iași sunt nemulțumiți că nu găsesc angajați.

Comentarii
  • Sfat pentru patronii chioșcari...

    Iașul e oraș UNIVERSITAR ! Asta inseamnă că majoritatea tinerilor au facultate. Nu poți plăti cu salariu minim o fată/ băiat care și-au tocit nervii 3 ani + 2 master prin facultate.
    Dragi patroni, asta e singurul motiv pt care nu găsiți oameni tineri care să rămână la voi: salariul minim pe țară e pt ăia cu 8 clase sau liceu!
    Esti patron in IaȘi? Vrei angajați cu facultate? Mai pune 75% peste salariul minim si tineretul o să-ți rămană…pană atunci poți angaja babe și moși de +45ani🤭

  • Ati incercat sa ii si platiti?Poate vin la munca

  • pai cu asa salarii de mizerie si cu atatea biruri pe schinarea cum sa va vina ca ei se duc unde e platit mai bine in afara tarii si iete asha se depopuelaza tara de o sa va colonizeze asiaicii si o sa va fie stapani :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`