Prima pagină » Economic Local » Patronii din Iași caută agenți de securitate, confecționere și casiere! O criză a forței de muncă este în domeniul confecțiilor: „Căutăm de câteva luni angajați”
Patronii din Iași caută agenți de securitate, confecționere și casiere! O criză a forței de muncă este în domeniul confecțiilor:

Patronii din Iași caută agenți de securitate, confecționere și casiere! O criză a forței de muncă este în domeniul confecțiilor: „Căutăm de câteva luni angajați”

05 nov. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Patronii din Iași vor să angajeze agenți de securitate, confecționere și casiere. Angajatorii din domeniul confecțiilor susțin că se confruntă cu o criză a forței de muncă pentru că de câteva luni caută personal, calificat sau necalificat. O nouă listă cu locurile de muncă vacante din această perioadă a fost publicată pe site-ul AJOFM Iași și la intrarea în instituție

Ieșenii care vor să se angajeze în această perioadă au la dispoziție 893 de locuri de muncă vacante, în diverse domenii de activitate. Cele mai multe posturi sunt, în continuare, în domeniile servicii și construcții. Jumătate din ofertele de muncă sunt în domeniul serviciilor, respectiv 458 de locuri de muncă vacante. Printre firmele din Iași care fac angajări în această perioadă se numără Velrom SRL, care vrea să angajeze ambalator manual. De asemenea, Stefan Security SRL vrea să angajeze agenți de securitate, iar HCL Technologies, analiști.

Compania Arhiv Yca SRL angajează arhivar. Companiile Confecționer Katty Fashion, Bellum SRL, Bebe and Mommy SRL, Sophia 2004 SRL, Maxwell Textiles, din domeniul confecțiilor, fac angajări de mai multe luni. Unul dintre patronii din Iași cu o afacere în domeniul confecțiilor spune că de 3 luni caută angajați, dar nu a găsit pe nimeni. În confecții sunt disponibile 60 de locuri de muncă vacante.

„Noi am dat anunțuri de angajare peste tot, dar nu ne-a sunat nimeni. O fată care a muncit în Anglia ne-a sunat, dar nu a mai venit la interviu. Nu știu ce vor, ce caută. Noi dăm salariile care sunt pe piață. Avem nevoie de 3 oameni, pentru că avem mai multe cereri pentru hainele de copii”, susține Ionuț Popescu, patronul firmei de confecții Bellum SRL.

Ieșenii au la dispoziție mai multe locuri de muncă vacante în domeniile construcții și confecții

Companiile Pib Market Serv, The Jop SRL, SymcoStar SRL angajează casieri. Patronii din domeniul construcțiilor caută 188 de angajați, iar în industrie sunt 169 de locuri de muncă vacante. Companiile din transporturi angajează 112 șoferi. HTR Spedition și I.I Ursache Petru vor să angajeze șoferi pentru transportul mărfurilor în țară sau în Europa. Electrician, fierar betonist, instalatori sau ingineri, caută Das SRL sau Andulius SRL.

În domeniul HoReCa se menține același număr de locuri vacante ca și în luna precedentă, fiind vorba de 45 de posturi disponibile persoanelor care vor să se angajeze ca ospătari, bucătari sau ajutor de bucătar. Patronii din Iași au mărit salariile angajaților din acest domeniu, sperând că astfel îi vor motiva să rămână în companie sau să facă noi angajări, însă nu au avut succes. HoReCa a fost unul dintre primele domenii afectate de pandemia COVID-19.

În continuare rata șomajului înregistrată în Iași este una scăzută, în luna septembrie fiind de 2,86 la sută

În anul 2021 s-a situat în jurul valorii de 3 la sută, fiind constantă de la începutul anului. În luna septembrie 2021 au fost înregistrați 9.012 șomeri, dintre aceștia încasând indemnizația de șomaj peste 1.000 de persoane. Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural și sunt femei. Iașul este unul dintre puținele județe din țară unde rata șomajului a fost constantă începând cu luna ianuarie 2021.

De asemenea, numărul disponibilizărilor a fost redus datorită ajutoarelor financiare obținute de patronii din Iași pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19. Astfel, aceștia au încasat șomajul tehnic, banii acordați prin măsura kurzarbeit sau diverse ajutoare financiare pentru patronii care angajează persoane din grupuri vulnerabile. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, au fost disponibilizate în perioada aprilie 2020 și septembrie 2021 un număr de 3.412 persoane care primesc indemnizație de șomaj. Cei mai mulți au fost concediați în luna aprilie 2020 (358 de persoane), iar cei mai puțini, în luna august 2021 (64 de persoane).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *