Patronii firmelor de fitness din Iași susțin că pierderile sunt cuprinse între 40 și 70 la sută, din cauza pandemiei COVID-19. Aceștia se tem că vor da faliment dacă vor fi impuse noi restricții. Clienții nu mai cumpără abonamente de teama îmbolnăvirii cu noul coronavirus, iar patronatele din domeniul health and fitness susțin că până la sfârșitul anului se vor închide 100 de firme
Unul dintre domeniile afectate de pandemia COVID-19 este cel sportiv. Patronii firmelor de fitness din Iași, dar și din restul țării, susțin că situația este gravă în condițiile în care pierderile estimate sunt cuprinse între 40 și 70 la sută. Clienții nu mai vin la sală de teama îmbolnăvirii cu noul coronavirus, iar multe dintre sălile din Iași sunt la un pas de a fi închise. Adrian Bursuc, antreprenor care deține două săli de fitness în Iași, spune că încasările au scăzut cu 50 la sută.
„Într-un an normal aveam 1.000 de abonamente pe sală, iar acum am în jur de 500 de abonamente. Va fi jale dacă se dau noi restricții și se închid sălile de fitness. Comparativ cu alte județe, cum sunt Sibiu, Brașov, București, la noi pierderile sunt mai mici ca acolo, unde 80 la sută din săli sunt închise. Însă, dacă vom continua așa cu încasările, nu va fi deloc bine. Sunt mai multe motive. În primul rând, Iașul e oraș studențesc, dar studenții nu au mai venit la sală. Cel puțin la cea din Tătărași, acolo e cea mai mare scădere.
După ce a apărut știrea că la incidență 4 la mie se închid sălile de fitness, oamenii nu mai vor să plătească abonamentele. Noi oricum le înghețăm dacă se închid sălile, adică dublez numărul de zile avute înainte să se închidă sălile. Eu sunt proprietar de săli, dar ce fac cei cu chirii? În Iași, trei sferturi din patroni au spațiile închiriate. O parte din ei sunt pe muchie de cuțit. Știu că la unele sali de fitness din centrul orașului sunt probleme de doi ani, pentru că au chirii foarte mari. Vă dați seama ce greu e pentru acești patroni?”, susține Adrian Bursuc, administrator Body Line.
Antreprenorii din Iași au înregistrat pierderi financiare cuprinse între 40 și 70 la sută, în anul 2020, comparativ cu 2019
Potrivit lui Alexandru Lascăr, unul dintre cei doi președinți ai Patronatului angajatorilor din health and fitness, 100 de firme din domeniu s-au închis, iar mulți antreprenori sunt la un pas de a renunța la afaceri după ce au înregistrat pierderi cuprinse între 40 și 70 la sută, în anul 2020, din cauza pandemiei COVID-19.
„Potrivit unor statistici realizate de o platformă online, 100 de săli de fitness s-au închis, adică 1 din 10 săli sunt închise. În baza noastră de date, la nivel de asociație, avem 1.050 de centre și acoperim jumătate din numărul de fitness din România. Scăderea pe piață a fost de peste 40 la sută, adică pierderi majore, și nu e doar lipsa încasărilor. Avem cheltuieli suplimentare, iar pierderile sunt proporționale cu decizia închiderii sălilor de fitness.
Dacă se închid 3 luni, avem 25 la sută pierderi. Leasing-urile, chiria trebuie plătite. Statul nu ne-a ajutat cu nimic. Când vorbim de centre de fitness, vorbim de spații mari. Noi avem 1.000 de metri pătrați pentru care plătim chirie, iar mulți proprietari care au făcut discount-uri la începutul pandemiei acum nu le mai fac. Una e să operezi 50 de metri pătrați la o cafenea și alta pentru mii de metri pătrați”, spune Alexandru Lascăr, unul dintre cei doi președinți ai Patronatului angajatorilor din health and fitness.
Alexandru Lascăr: „Ca o bătaie de joc la adresa noastră, s-a introdus codul CAEN după ce s-a închis programul”
Acesta mai spune că, dacă pentru alte domenii de activitate au existat programe prin intermediul cărora au reușit să obțină ajutoare importante pentru a acoperi pierderile, domeniul health and fitness a fost lăsat pe din afară.
„În programele lansate pentru antreprenori nu sunt incluse CAEN-urile din zona sportivă. Noi avem și un business în HoReCa și știm problemele și ce măsuri s-au dat. Cei din sport au fost excluși complet. Ca o bătaie de joc la adresa noastră, s-a introdus codul CAEN după ce s-a închis programul. Domeniul sportiv privat este singurul sector lăsat pe din afară în România. În Spania, de exemplu, acum două săptămâni, autoritățile au decis, după ce au fost petiții, ca industria sportivă să fie deschisă, iar tot ce înseamnă afacere în sport să rămână activă.
Noi avem pierderi din operarea efectivă și dacă o să stăm închiși, cheltuielile o să se adune. Într-un an normal pierzi din profitabilitate, dar aici vorbim de pierderi nete. O să fie cel puțin încă 100 de centre închise, care vor da faliment. Păi de unde să scoți 10.000 de euro, pe lună, să plătești totul? Nu ai de unde”, mai spune Alexandru Lascăr, unul dintre cei doi președinți ai Patronatului angajatorilor din health and fitness.
Un cuplu din Iași, ambii parteneri fiind antrenori de fitness, a plecat pentru un an de zile în Tenerife. Geanina și Daniel Doroftea transmit acum online antrenamentele de pe plajă. Iașul este pe locul 5, după București, Cluj, Timișoara, Constanța, pe piața de fitness din România, care a înregistrat în anul 2019 o cifră de afaceri, la nivel național, de 223 milioane de euro.