Prima pagină » Economic Local » Patronii din Iași care au angajați part-time fac concedieri din cauza suprataxării salariilor. „În loc să pună bugetarii la treabă, iată ce face statul”
Patronii din Iași care au angajați part-time fac concedieri din cauza suprataxării salariilor. „În loc să pună bugetarii la treabă, iată ce face statul”

Patronii din Iași care au angajați part-time fac concedieri din cauza suprataxării salariilor. „În loc să pună bugetarii la treabă, iată ce face statul”

04 aug. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Patronii din Iași care au angajați part-time îi vor concedia din cauza supraimpozitării muncii part-time, de la 1 august 2022. Specialiștii spun că situația este gravă și vor exista concedieri, dar și falimente

Patronii din Iași plătesc pentru un contract de muncă part-time taxe la nivelul unui contract de 8 ore, de la 1 august 2022. În zona în care sunt contracte chiar de 2 ore, pentru că atât lucrează, de exemplu, o persoană care face curățenie, costul pentru acele contracte va fi atât de mare încât nu va mai merita. Potrivit Ordonanței 16/3022 pentru modificarea Codului Fiscal, începând cu veniturile salariale aferente lunii august 2022, contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate, datorate de către persoanele fizice angajate în baza unui contract de individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parțial, nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de bază minim brut pe țară, în vigoare în luna pentru care acestea se datorează. Toate aceste modificări fiscale afectează antreprenorii din Iași, spun specialiștii.

„Problema este foarte clară. În loc să pună bugetarii la treabă, iată ce face statul. La un contract part-time e specificat intervalul orar în care lucrează persoana respectivă. Cine nu crede că e așa să vină în control. Deja se pleacă de la ideea de rea-credință și sunt puși toți în aceeași oală. Dacă ai o doamnă la curățenie, 2 ore pe zi, care primește 600 de lei pentru munca depusă, acum plătește 1.083 de lei impozit. Așadar, statul ia banii, dar nu contribuie cu nimic. Efectiv, în loc să facă o impozitare de la mare la mic, pornește invers”, susține Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din regiunea Nord-Est.

Patronii cu angajați part-time în curierat, curățenie sau HoReCa, cei mai afectați

Patronii din domeniul curieratului, din Iași, spun că unii antreprenori au făcut concedieri, iar alții au trecut pe PFA contractele part-time.

„Foarte mulți din domeniu care nu aveau posibilitatea să meargă pe varianta statusului de student au fost nevoiți să închidă contractele de muncă part-time. Noi aveam o colaborare cu o aplicație, solo (n.r – contabil digital) și am trecut pe PFA toate contractele part-time. Cine era cu adevărat pe part-time a trecut pe PFA. Au fost însă și concedieri. Din cei 600 de colegi din aplicația unde avem diverși colaboratori 50 de curieri au plecat, au fost concediați. Firme care erau focusate pe livratori part-time au închis de tot. Mi-aș dori să fie o unitate între antreprenori, dar nu știu dacă mai avem timp să schimbăm ceva”, spune Bogdan Țermure, fondatorul firmei de curierat HiO care are 200 de angajați în toată Moldova.

Povestea antreprenorului din Iași care s-a întors acasă după mai mulți ani munciți în Anglia a fost prezentată în edițiile anterioare ale BZI.

Neculai Vițelaru: „E o ticăloșie ce se întâmplă”

Aproape jumătate (47,7 la sută) dintre angajatorii care vor face concedieri în perioada următoare vor renunţa la toţi angajaţii part-time, arată rezultatele unui sondaj întocmit de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), privind impactul noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern. Situația este gravă și la nivelul Iașului sau Moldovei.

„În România sunt 350 de firme cu cifra de afaceri mai mare de 160 de milioane de euro, dar multe dintre ele nu plătesc impozit. E o ticăloșie ce se întâmplă și cu creșterea impozitului pe dividende. Cu siguranță, se va ajunge la concedieri și la falimente. În alte țări banca e alături de client. La noi nu știe cum să te îngenuncheze. Noi am avut consultații la București pe diverse probleme, dar au fost praf în ochi. Tot cum vor ei, cei de la Guvern, au făcut. Nu s-a văzut asta nicăieri în statele dezvoltate”, susține Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din regiunea Nord-Est. Din cauza pandemiei COVID-19, mii de ieșeni au fost concediați.

Situația ar putea să se repete după ce patronii din Iași care au angajați part-time vor trece la concedieri, din cauză că sunt nevoiți să plătească la stat taxe mai mari.

Comentarii
  • Mersul pe jos face piciorul frumos.

  • Mai duceti-va undeva cu contractele voastre de 2 ore. Sclavi pe plantatie. Daca ai o firma cu angajati si nu le poti plati un minim de 3 – 4 mii lei inseamna ca e o afacere de rahat si apucate de altceva „patroane”.

  • part-time este numai pe hartie. in realitate este full-time, cu diferenta de bani la negru.

    bine spune cel care spune ca patronul roman are doar doua idei de afaceri : subplatirea angajatului si pacalirea statului. mai mult nu-l duce mintea.

  • Pentru @ 2:40 pm

    Absolut adevarat : patronul roman are doar doua idei de afaceri – subplatirea angajatului si pacalirea statului. Din cauza asta firmele romanesti sunt maturate fara drept de apel de firmele de afara, care au intr-adevar idei de afaceri.
    Va mai amintiti de epoca firmelor de calculatoare, de Flamingo, Millenium, K-Tech, Quartz Matrix, etc? Unde sunt acuma? Unele s-au reprofilat (QM), celelalte sunt istorie. Cand au venit firmele straine, le-au maturat in doi timpi si trei miscari. La fel vor pati si patronii care au mai ramas. Vor ramane numai AF-urile, unde fiecare munceste ca sa tina afacerea.

  • „Patronașilor” de carton!
    Bine vă face statul!
    Voi nu achitați nici măcar sumele pe care le rețineți la sursă de la angajați, darămite taxe sau impozite!
    Să furați și să vă îmbuibați voi!
    Marșh la muncă porcilor!

  • patronache se vaita ca impozitul pe dividende creste de la 5% la 8% si spune ca este o ticalosie … in timpul asta, impozitul pe salariu este de 16% … deci patronache plateste impozit la jumate fata de angajat si tot el e cu gura mare …

  • altul pentru @2:40 pm

    Descurajant, dar adevarat! Ai descris perfect patronul roman : un ins lacom, care nu are capacitatea intelectuala de a conduce o afacere. Desigur, sunt si unele exceptii. Exceptii intr-o anumita masura, nicidecum lumini!
    Commentul urmator descrie viitorul majoritatii firmelor private romanesti : vor fi maturate de firmele straine. Este inevitabil. Cauza? Patronul roman s-a nascut din jaful proprietatii de stat. Ca urmare, este incapabil sa conduca o afacere cu respectarea legii si in conditii concurentiale .

  • Vorbeste marele om de afaceri N Vitelaru care a inmormantat intreprinderi din Iasi.Platea salarii de mizerie si acum se vaita , La pensie !

  • Social media

    Înainte de toate plătiți taxele și impozitele.

  • La noi în oraș atât tinerilor cât și celor în vârstă le place să gătească sau să meargă la cumpărături. Sic transit, gloria mundi.

  • La muncă, nu la întins mâna.

  • Bugetarilor li se impoziteaza salariile in functie de venit. Ei nu au salariu minim pe hartie si 5000 in buzunar. Cei mai multi in cultura de exemplu, au aproximativ 3000 net. Deci cine nu plateste impozite?

  • La munca cam cum in plus? Am 37 de elevi? Mai aduc 37 in clasa sau cum? Dupa 15 ani ca profesor titular iau 2800 lei cu spor de rural si spor de simultane. Ma intreb cel care nu preda la tara cat mai ia? Si nu, nu fac si nu am facut in viata mea meditatii. Oricum locuiesc si predau la tara, cui sa dau meditatii? Elevii mei vin pentru corn si lapte. La final de program, unele banci sunt pline de pahare cu lapte pentru luat acasa. Pe ultimul fluturas unde am luat 3000 lei, avusesem concediu, am avut darari la stat de 1900 lei. Ca sa stie lumea realitatea. Cumnatul meu a avut ca vanzator la o firma contract cu 2 ore. Restul pana la16 ore erau pe sub mana. Ma intreb, unde mai gasesti asa prosti sclavi pe plantatie sa lucreze 16-18 ore? L-am avertizat ca e inconstient, pana isi face vechime de pensie din 2 ore are de lucrat zeci de ani. Raspunsul m-a frapat: Doar n-o sa ies la pensie de aici, de la magazin. Spun frapat pentru ca asa a lucrat si in altr locuri si placa era aceeasi. De 2 ore muncesti, de 2 ore dai la stat, de 2 ore iti da statul pensie, cand ti-o da…in anul 2080 toamna. Apoi ii vezi plangand prin stiri tv: batran cu pensie mizera de 400 lei. Pai cat vrei daca atat ai contribuit? Treziti-va! In loc sa ma puneti pe mine la munca, fiti corecti! Asta e ca in pandemie: toti din privat stateau pe somaj tehnic, pana si fotbalistii. Pe noi ne-a obligat sa predam de acasa pe resurse proprii. Si tot pe noi ne blamau privatii ca vai, puturosii de profesori primesc bani degeaba sa stea acasa? Sesizati ironia? Deci, eu lucram cu toate ale mele, imi amortea mana pe tel.12 ore, ca sa te tin pe tine sa stai acasa degeaba pe 75 la suta si tot noi eram puturosii.Apai, ori esti nesimtit, ori prost rau sa nu stii mersul contributiilor intr-o tara si sa mai fii si cu tupeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *