Prima pagină » Titlurile zilei » Patronii din Iași au închis „temporar” activitatea în stațiile GPL de teama amenzilor. Afacerist: „Nu pot să vă dau mai multe informații” – FOTO

Patronii din Iași au închis „temporar” activitatea în stațiile GPL de teama amenzilor. Afacerist: „Nu pot să vă dau mai multe informații” – FOTO

02 sept. 2023, 02:00, 6 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Imediat după ce s-au anunțat controalele în stațiile GPL din Iași, patronii au închis „temporar” activitatea. Aceștia se tem că inspectorii vor găsi nereguli și vor aplica sancțiuni drastice sau vor suspenda activitatea pe o perioadă îndelungată. Controalele mixte se derulează în Iași după ce s-a produs explozia de la Crevedia, soldată cu zeci de victime. Mai mult, verificările instituțiilor din Iași au fost prelungite până la sfârșitul lunii septembrie 2023

Autorităţile din Iași vor să controleze cele aproximativ 65 de staţii de încărcare auto cu GPL, existente în judeţ. Comisii mixte formate din Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalaților de Ridicat, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași, Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Iași, Agenția pentru Protecția Mediului Iași, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași și Inspectoratul de Poliție Județean vor verifica stațiile auto cu încărcare GPL. Reporterii BZI au fost în mai multe locații pentru a discuta cu proprietarii stațiilor auto GPL, însă au constatat că unele dintre ele au fost închise „temporar”.

Patronii au închis „temporar” activitatea de teama amenzilor

Astfel, la stația GPL Auto, de pe bulevardul Poitiers, era postat un anunț cu „activitate suspendată” și un număr de telefon. Aceasta aparține firmei SC Urban GPL Auto, unde figurează ca administrator Bogdan Marius Baciu, al cărui număr de telefon este postat pe anunțul cu privire la activitatea suspendată. Reporterii BZI au sunat la numărul respectiv, dar nu a răspuns nimeni. În cele din urmă au luat legătură cu administratorul firmei, care a spus că nu se mai ocupă de afacere și ne-a direcționat către persoana care ar putea să ne ofere mai multe informații.

„Activitatea este din 2014, dar nu mă mai ocup de asta. Nu mai administrez eu stația de GPL. Nu știu dacă stația are activitate. Nu pot să vă dau mai multe informații, pentru că pot fi eronate”, spune Marius Bogdan Baciu, care figurează ca administrator al firmei.

Reporterii BZI au sunat și la numărul de telefon indicat de Marius Bogdan Baciu, care aparține actualului administrator, respectiv Vlad Nechita, însă nu a răspuns apelurilor telefonice.

Verificările la stațiile auto GPL, prelungite până la finalul lunii septembrie 2023

Mai mult, o parte din stațiile auto GPL pot fi observate și pe Internet, pe harta interactivă, iar pe Google Maps arată că o stație din Valea Lupului este închisă, dar și una de pe stradela Bucșinescu, unde este un afiș pe care scrie „închisă temporar”, găsit și de reporterii BZI care au fost la fața locului. Instituțiile din Iași au demarat controalele, de câteva zile, la cele 65 de stații de încărcare auto cu GPL din tot județul.

Astfel, au constatat că o parte dintre acestea sunt închise. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași a demarat verificările, însă nu a găsit toate locațiile deschise. Astfel, cei care se ocupă de afacerile cu GPL vor să scape de amenzi și închid activitatea până va trece perioada controalelor și vor reveni la vechile obiceiuri, așa cum s-a întâmplat și în cazul măcelăriei din Nicolina care pune în pericol clienții. Tocmai de aceea, perioada de verificare a acestor unități GPL a fost prelungită, pentru ca locațiile să fie deschise.

„Vom controla toate stațiile GPL din Iași împreună cu colegii de la celelalte instituții. Perioada de verificare a fost prelungită până la finalul lunii septembrie 2023”, susține Costel Grojdea, inspector șef al ITM Iași.

Controalele, demarate după exploziile de la stația GPL din Crevedia

În Iași sunt 65 de stații auto GPL, dar sunt și firme cu sediile în alte județe, cu puncte de lucru în Iași, cum este și cazul stației de la Crevedia, unde au fost exploziile puternice care au distrus mai multe locuințe și au făcut zeci de victime. Firma de GPL la care s-a produs explozia soldată cu zeci de răniţi se numeşte Flagas SRL şi îi aparţine fiului primarului PSD din Caracal. Firma are peste 50 de contracte cu mai multe primării și școli, potrivit datelor de pe Termene.ro. Acţionarii societății Flagas SRL sunt Ionuţ Daniel Doldurea (51 la sută) și Cosmin Ionuţ Stinga (49 la sută), potrivit Termene.ro.

Chiar dacă patronii au închis „temporar” activitatea, de teama amenzilor, inspectorii din Iași verifică, timp de o lună, stațiile auto GPL.

Comentarii
  • Foarte bine ! , știm și noi de 30 de ani că aceste controale și tot felul de inspectori vin la japca , șpăgi cu forța ori să facă planul de amenzi cît mai mare ! , ei pleacă din birouri deja cu amenzile in cap , nu contează pentru ce

  • Normalitatea este cam asa; orice institutie de control merge pe teren si rezolva problemele, „milimetric”. Daca nu le rezolva sa raspunda. Acum, vorba de mai sus, pleaca din birouri, cu aere de supraoameni, intocmesc hartii inutile care efectiv nu elimina pericolele. Nu mai spun de lantul de „prietenii”. Auzi, se duc in control „sa constientizeze”, sa vada daca au pauza de masa, probabil si daca fac dus la plecare,…altfel explodeaza.

  • Daca aia stau in birou nu-i bine, daca merg pe teren iarasi nu-i bine. Logic.

  • De ce plm să se oprească controalele in septembrie? De ce sa nu continue până când toți sunt verificați? De ce nu își fac treabă decât temporar?! Ar trebui plătiți la fel: temporar.

  • problema nu de la control, ci de la faptul ca aia cu statiile nu sunt in ordine. de aia au si inchis. sper ca au inchis ca sa faca ceva si sa fie in regula cand vor deschide.

  • Le muta ei preventiv in afara localității? No way .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *