Patronii din Delta Dunării sunt nemulţumiţi de deciza Guvernului Cîțu de a tăia voucherile de vacantă. Aceştia susţin că măsura nu va afecta doar economia din zona mai sus menţionata dar va afecta direct şi sănătatea oamenilor. Aceştia consideră că Delta Dunării nu este numai un loc în care turiştii pot vedea anumite lucruri dar este şi un loc al relaxării, un loc benefic pentru sănătatea generală a celor care îl vizitează.
Peste jumătate din turiştii veniţi în Delta Dunării au venit având vouchere de vacanţă, iar scăderea acestora ar putea fi una dezastruoasă pentru patronii din regiune.
Scăderea turiştilor va fi un consistentă, susţine patronatul
Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a afirmat, pentru adevărul.ro, faptul că datorită voucherilor de vacanţa s-a observat o creştere a turiştilor din locaţie. În pofida faptului că, media naţională arată o scădere de peste 50% a turismului, în Delta Dunării scăderea a fost dde aproximativ 29%:
„Din evaluarea noastră, anul trecut, an complicat, an pandemic, Delta a fost destinaţie ideală şi aproximativ 60% dintre turişti au venit cu aceste vouchere“, a spus el. Vorbind în procente, el spune că media naţională de scădere a turismului a fost anul trecut de 54, 55%, însă în deltă scăderea a fost de doar 29%.
Miza Deltei Dunării: Turiştii străini
Din aceleaşi considerente, patronii spun că, cel mai probabil miza pentru 2021, în lipsa voucherilor va fi atragerea de turişti străini care în 2020 au fost absenţi. Totuşi, înainte de pandemie raportul turiştilor străini era relativ mic, de până în 23%, mulţi dintre ei având vârste de peste 60 de ani
„Vom avea o scădere dacă nu vom restarta turismul din exterior. Anul trecut, nu am avut deloc turişti străini. Înainte de pandemie, procentul turiştilor străini care veneau în deltă era de 22-23%. Este adevărat, era vorba de străini cu vârste de peste 60, 70 de ani“, spune Cătălin Ţibuleac.
Este mai uşor să imporţi medicamente decât să tratezi oamenii natural
În altă ordine de idei, Dragoș Răducan a explicat faptul că voucherele nu erau doar pentru turism. Oamenii care beneficeau de acestea căutau modalităţi de a se recupera după pandemie. Staţiunile erau folosite ca adevărate tratamente pentru stres dar şi pentru alte afecţiuni. Din această perspectivă, acesta consideră că statului îi este, probabil, mai ușor să importe medicamente decât să ofere modalități naturale de tratament:
„Voucherele nu sunt pentru turism, ci pentru angajaţi, ca să se recupereze, mai ales după pandemie. S-a dovedit că un angajat odihnit va da randament. Dar, probabil, că este mai simplu să se importe medicamente decât să se trateze oamenii pe cale naturală. Probabil de asta nici nu s-au deschis staţiunile balneare“ „Turismul va supravieţui, însă voucherele erau un pai de care ne mai agăţam.
Acest sector a fost singurul închis. Şi dacă a fost închis, trebuia acordate despăgubiri, aşa cum au făcut celelalte ţări. Ai dat ordonanţe militare, de urgenţă şi ai închis turismul, trebuie să-l despăgubeşti. Nu numai că nu a fost despăgubit, dar i s-a luat şi ceea ce a avut“, crede Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc
El spune că sunt români care nu şi-au permis să meargă în concediu în ultimii 30 de ani şi şi-au făcut vacanţa în ţară cu ajutorul acestor vouchere.
Milioane de români nemulţumiţi de deciziile Guvernului Cîțu
În contextul în care Guvernul Cîțu a decis tăierea voucherilor de vacanţă, tăierea gratuităţilor la CFR pentru studenţi şi stoparea creşterilor pensiilor, milioane de români și-au arătat nemulţumirea fată de actuala guvernare.
De exemplu, în această zi, sute de studenţi la nivel naţional protestează împotriva deciziei politicienilor. Aceştia consideră că acest lucru este o adevărată lovitură dată acestora. Pe de altă parte, pensionarii s-au arătat la rândul lor nemulţumiţi de decizia Guvernului spunând că aceştia nu respectă legea care spune că pensionarii au dreptul la o mărire de 40%.