Prima pagină » Actualitate » Patronii de restaurant, amenințați de faliment! Au datorii de zeci de mii de euro
Patronii de restaurant, amenințați de faliment! Au datorii de zeci de mii de euro

Patronii de restaurant, amenințați de faliment! Au datorii de zeci de mii de euro

17 iun. 2020, 15:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Patronii de restaurant, amenințați de faliment!Aceștia sunt disperați și susțin că au datorii de zeci de mii de euro, după ce au tras obloanele în starea de urgenţă.

În așteptarea ajutorului de la Guvern, unii patroni de restaurante s-au trezit acum cu creditorii la uşă. În Arad, spre exemplu, restaurantele comunităţii de italieni sunt în pragul falimentului. Aceștia au de plătit zeci de mii de euro datorii către furnizorii de utilităţi, bănci sau primărie și susțin că nu beneficiază de înțelegere.

De ani de zile, Matteo are un restaurant italienesc în centrul Aradului. A tras obloanele în starea de urgenţă, iar terasa construită din lemn a trebuit acum să o demoleze pentru a pune mesele direct în stradă.

Patronii de restaurant, amenințați de faliment!

Multe restaurante sunt în prag de faliment, după ce au tras obloanele în starea de urgenţă. În tot acest timp, datoriile s-au adunat.

„Trebuie să plătesc. De unde? De unde dacă nu din banii personali?”, spune patron lde restaurant.

Imediat cum am ieşit din starea de urgenţă, patronii restaurantelor au fost somaţi de furnizorii de utilităţi, dar şi de bănci să îşi achite datoriile restante. Odată ce şi-au deschis terasele, s-au înteţit şi controalele.

Dacă autorităţile nu vor lua măsuri imediate, afaceriştii italieni din Arad spun că vor fi nevoiţi să îşi închidă restaurantele din cauza datoriilor acumulate.

Guvernul anunță facilități pentru domeniul HoReCa

Companiile care activează în industria HoReCa vor fi scutite de la plata impozitului specific pe o perioadă de 90 de zile în anul fiscal 2020. Măsurile sunt prevăzute într-un proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Impozitul specific a fost introdus prin Legea 170/2016 (Legea HoReCa), intrată în vigoare în 2017, şi se aplică activităţilor hoteliere, de restaurant, bar & cafenele sau catering.

Impozitul specific se calculează în funcţie de mai multe variabile, cum ar fi rangul localităţii unde activează punctul de lucru, suprafaţa acestuia, sezonalitatea etc. şi se achită semestrial, până pe data de 25 a lunii următoare semestrului, fiecare plată reprezentând jumătate din impozitul anual datorat.

„Având în vedere faptul ca impozitul specific unor activităţi este un impozit anual, iar declararea şi plata acestuia se efectuează semestrial, suma de plata reprezentând jumătate din impozitul specific anual, se propune scutirea de la plata impozitului specific, în anul fiscal 2020, pentru o perioadă de 90 zile. Concomitent s-a prevăzut şi mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal. Aceasta scutire de impozit va fi aplicabilă de către toţi contribuabilii care se află sub incidenţa Legii nr.170 /2016 privind impozitul specific unor activităţi, întrucât nu sunt reglementate condiţii specifice de acordare”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Recalcularea impozitului

Impozitul astfel recalculat va fi împărţit în două plăţi semestriale egale, prima plată urmând a fi efectuată până la 25 iulie 2020.

„Recalcularea impozitului specific datorat va avea efecte pozitive asupra cash flow-ului începând cu primul semestru al anului 2020″, precizează iniţiatorii documentului.

Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, contribuabilii plătitori de impozit specific au beneficiat pe perioada stării de urgenţă, dacă au fost îndeplinite anumite condiţii, de scutire de la plata impozitului specific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`