Prima pagină » Economic Local » Patroana celei mai căutate cofetării din Iași a vrut să fugă din țară. „Se adunau și câțiva vecini și totul se întâmpla în spatele ușilor încuiate”
Patroana celei mai căutate cofetării din Iași a vrut să fugă din țară. „Se adunau și câțiva vecini și totul se întâmpla în spatele ușilor încuiate”

Patroana celei mai căutate cofetării din Iași a vrut să fugă din țară. „Se adunau și câțiva vecini și totul se întâmpla în spatele ușilor încuiate”

01 dec. 2023, 02:00, 8 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Gabriela Ilie, patroana celei mai căutate cofetării din Iași, a vrut să fugă din țară când avea 19 ani, în perioada în care românii încă trăiau în regimul comunist. Antreprenoarea povestește singurul regret din viața sa și cum a ajutat-o experiența dintr-o multinațională în dezvoltarea afacerii cu prăjituri. A fondat „Bucate Alintate” în anul 2019

Gabriela Ilie, ieșeanca în vârstă de 54 de ani care a fondat cofetăria „Bucate Alintate”, dezvăluie detalii despre perioada comunismului, când a vrut să fugă din țară, dar apoi a venit Revoluția și s-a bucurat de libertate.

„La 19 ani am vrut să fug din țară, dar nu am făcut-o. Familia mea nu era de acord cu ce întâmpla în comunism pentru că eu provin dintr-o familie de intelectuali. Părinții mei și câțiva vecini se adunau în fiecare zi, închideau 3 uși, și timp de o oră ascultau la radio Europa Liberă. Atunci se vorbea despre căderea comunismului. Vă dați seama ce însemna asta în acea perioadă! Apoi a venit Revoluția.

Singurul meu regret în viață este faptul că nu m-am născut mai târziu, după ce a căzut regimul comunist, pentru că eu cred că altfel mă descurcam în viață, altfel profitam de oportunități. Eu muncesc de la 18 ani pentru că așa a fost situația. Am fost vânzătoare, sculer matrițer la Combinatul de Utilaj Greu, am muncit cu capul, director de programe în televiziune, am vrut să fiu independentă, dar totul a venit la pachet cu multă muncă”, povestește Gabriela Ilie, fondator „Bucate Alintate”.

Afacerea a fost deschisă în urmă cu 4 ani.

Patroana celei mai căutate cofetării din Iași vorbește despre angajații din prezent

Antreprenoarea explică faptul că angajații din prezent nu mai au disciplină în muncă și vor să obțină totul cât mai repede și ușor.

„Știu că poate sunt percepută ca o comunistă, dacă spun asta, dar, din păcate, nu mai există disciplina în muncă în prezent, în rândul angajaților. Nici nu sunt de acord cu proverbul «Capul plecat, sabia nu-l taie», pentru că și eu sunt o persoană care spune ce are de spus, dar nu putem să nu observăm că există angajați sensibili, care își dau demisia, dacă colegul s-a uitat nu știu cum la el sau care pretind că știu totul, nu acceptă niciun sfat și, dacă managerul le dă indicații clare, ei tot cum vor fac și asta și spun că «fac ce vreau». Cei care se angajează acum într-o multinațională, mai ales cei tineri, au așteptări nerealiste.

Cred că pot să avanseze în primele 3 luni, vor creșteri salariale mari, de aici vin frustrările pentru că, dacă ai sperat că îi iei locul șefului tău și nu s-a întâmplat, spui că e un mediu toxic. Am lucrat în domenii diverse, cu oameni diverși, iar pe mine m-a ajutat disciplina muncii. Angajații nu mai au răbdare, iar totul devine greu. Am avut și o situație în cofetărie: nu facem așa pentru că nu vreau, chiar dacă managerul ți-a spus altceva. Până la urmă, ne strângem mâna și la revedere. Există și o pătură de tineri care sunt extrem de bine pregătiți și am toată admirația pentru ei, care pot să facă niște schimbări în bine”, mai spune Gabriela Ilie.

Antreprenorii din Iași se tem că 2024 va fi un an dificil

Ieșeanca mai spune că se simte o criză economică și anul 2024 ar putea fi unul dificil pentru antreprenori.

„Am mai spus-o și o spun. Starea de impredictibilitate afectează mediul de afaceri. Noi simțim deja criza economică și cred că 2024 nu va veni cu schimbări în bine pentru noi. Eu sunt de părerea că micile afaceri susțin economia, de aceea statul ar trebui să susțină clasa de mijloc. În această perioadă, ne pregătim de sărbătorile de iarnă și cozonacul de anul acesta va costa 100 de lei kilogramul, pentru că la noi acesta este prețul corect. Nu folosim prostii, premix-uri, nuca este scumpă, untul este mai scump cu 30 la sută, totul s-a scumpit”, mai spune Gabriela Ilie, fondator „Bucate Alintate”, care de curând a deschis o nouă locație.

Patroana celei mai căutate cofetării din Iași mai spune că, în această perioadă, cei interesați găsesc produse de post în locațiile „Bucate Alintate”.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024