Prima pagină » Eveniment-Social » Patrimoniul istoric al județului Iași va fi valorificat prin intermediul unui proiect Erasmus+!
Patrimoniul istoric al județului Iași va fi valorificat prin intermediul unui proiect Erasmus+!

Patrimoniul istoric al județului Iași va fi valorificat prin intermediul unui proiect Erasmus+!

14 iul. 2022, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

În viitorul apropiat, patrimoniul istoric al județului Iași va fi valorificat în cadrul unui proiect Erasmus+ în care Inspectoratul Școlar Județean Iași este partener.

Proiectul are drept parteneri unități administrative și ONG-uri din diferite țări, specializate în formarea continuă a cadrelor didactice: Directorate of Primary Education of Trikala (Grecia), Crhack Lab Foligno 4D (Italia), Istanbul Valligi (Turcia).

Patrimoniul istoric, valorificat în urma unui schimb de experiență între țări partenere

Inspectoratul Școlar Județean Iași va fi, în perioada 2022-2024, partener al proiectului Erasmus+ „Playing and learning from the past” care are drept scop elaborarea unor aplicații interactive pentru a oferi profesorilor instrumentele necesare în vederea proiectării, utilizării și integrării învățării bazate pe joc în sala de clasă și în activitățile în aer liber.

Proiectul are drept parteneri unități administrative și ONG-uri din diferite țări,  specializate în formarea continuă a cadrelor didactice: Directorate of Primary Education of Trikala (Grecia), Crhack Lab Foligno 4D (Italia), Istanbul Valligi (Turcia).

Împreună cu partenerii de proiect, I.S.J. Iași va elabora un ghid ce va include exemple pentru implementarea scenariilor de învățare bazate pe joc. Ghidul va conține repere teoretice de proiectare didactică pentru implementarea și integrarea învățării bazate pe joc în sala de clasă, precum și numeroase resurse educaționale incluzând diagrame, infografice, conținut educațional digital gata de utilizat, studii de caz sau întrebări de feedback și reflecție.

Proiectele tip Erasmus sunt din ce mai accesate de liceele din Iași, implicit de elevi și părinți, costurile suportate de aceștia fiind foarte reduse, sponsorii proiectului suportând cele mai costisitoare cheltuieli. Erasmus permite participarea profesorilor și elevilor la activităţi de perfecţionare şi de dezvoltare a abilităţilor în ţări partenere, proiectele oferă oportunităţi pentru elevii din învăţământul vocaţional, din şcolile profesionale, dar şi de profil uman sau real, să se dezvolte profesional şi să dobândească experiență. În plus, dezvoltarea abilităților financiare poate însemna enorm, în viitor.

Învățare bazată pe joc

Cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași, țările partenere au reușit să creeze un mediu plăcut, bazat pe joc,  în prima activitate de proiect care a avut loc în Trikala, Grecia, între 5 și 7 iulie 2022.

“A fost promovată învățarea interactivă, prin joacă, iar repezentanții instituțiilor participante au stabilit o strategie de cooperare prin care fiecare partener și-a asumat sarcini specifice. Totodată, au fost prezentate produse digitale ale partenerilor din Grecia ce s-au constituit în exemple de bune practici, remarcându-se modul în care informația istorică este valorificată prin jocuri și aplicații ce pot fi utilizate în timpul excursiilor în comunitatea locală, al activităților outdoor sau al altor tipuri de proiecte extrașcolare”, a declarat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Schimburile de experiență de acest tip contribuie la promovarea patrimoniului istoric al Iașului, participanții din țările partenere venind la rândul lor în Iași pentru a descoperi și învăța lucruri noi.

Astfel, s-a dat startul unui parteneriat interdisciplinar care pune în valoare, prin intermediul jocului, patrimoniul cultural local, utilizând caracteristicile dispozitivelor de acces (mobil versus desktop) și furnizând, totodată, sugestii personalizate pentru activități adecvate utilizatorilor tehnologiei moderne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`