Joi, 10 februarie 2022, începând cu ora 15.00 (via Zoom) este programată, sub genericul ”Patrimoniu cultural şi istoric”, o nouă editie-dialog BZI LIVE din locul ce fascinează, atrage întreaga Românie şi mii de turişti străini alături de Ciprian Ştefan, director general Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu. Alături de acesta vor fi abordate aspecte legate de valori şi tradiţii, management cultural şi muzeal, strategii pentru dezvoltarea instituţiei, promovarea acesteia, proiecte legate de acest domeniu. Pe de altă parte, despre modul în care se poate dezvolta turismul naţional pe acest segment, investiţii pentru Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, colaborări pe plan european şi internaţional se va mai dialoga alături de Ciprian Ştefan.
Misiunea Muzeului ASTRA este, de mai bine de 100 de ani, aceea de a conecta audienţa cu valorile tradiţionale, prin adaptarea continua la nevoile culturale ale societăţii
Misiunea Muzeului ASTRA este, de mai bine de 100 de ani, aceea de a conecta audienţa cu valorile tradiţionale, prin adaptarea continua la nevoile culturale ale societăţii. Fie că vorbim de patrimoniu românesc, săsesc, al altor minorităţi sau chiar extraeuropean, Muzeul ASTRA este depozitarul şi facilitatorul valorilor autentice către comunitate. Deşi profilul său este unul etnografic, misiunea Muzeului ASTRA transcede promovarea exclusivă a tradiţionalului la timpul trecut, erijându-se într-un veritabil instigator cultural prin situarea sa la confluenta dintre vechi şi nou, tradiţional şi modern, naţional şi mondial.
Pentru a rămâne relevant pentru publicul său, Muzeul ASTRA investeşte în programe menite să îmbunătăţească viaţa culturală a comunităţii şi să încurajeze oamenii să transforme tradiţia într-o parte activă a vieţii lor de zi cu zi. Având în componenţa sa patru muzee deţinătoare a unui patrimoniu extrem de divers atât din punctul de vedere al originii geografice cât şi al mesajului pe care îl poartă, obiectivul central al Muzeului ASTRA este acela de a reprezenta un etalon de bune practici în muzeologia românească şi internaţională.
Continuator şi păstrător al patrimoniului şi valorilor Muzeului Asociaţiunii, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA, parte integrantă a Complexului Naţional Muzeal ASTRA, aduce în fata vizitatorilor săi lumea tradiţională a fermecătoarei Transilvanii multietnice
O simplă plimbare prin cele 96 de hectare ale Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA le descoperă vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre, manifestată material în peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice. Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus, păstrător al culturii şi civilizaţiei săseşti din Transilvania, continuator al Muzeului Carpatin, deţine cele mai valoroase colecţii etnografice cu profil săsesc, purtând numele marii personalităţi, cu merite însemnate în acest domeniu, Emil Sigerus. Muzeul de Etnografie universală Franz Binder este singurul muzeu din România profilat pe valorificarea patrimoniului extraeuropean.
Aflat în prezent în conservare, muzeul îşi defineşte viziunea ca un muzeu antropologic, al culturilor lumii, menit să contribuie la înţelegerea fenomenelor sociale ale societăţii contemporane. ”Prin dotările de care beneficiază Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, abordăm problematica conservării şi restaurării pe toate tipurile de suport, bazându-ne pe solide cunoştinţe teoretice şi practice. Salvarea patrimoniului presupune dăruire, înţelegere, cunoştinţe şi perseverenţa deopotrivă în procesul de conservare-restaurare a obiectelor şi monumentelor pe care timpul a pus amprenta degradării fizice, chimice şi biologice.
Centrul de Pregătire a Conservatorilor şi Restauratorilor – CePCoR reprezintă o substructură în cadrul Muzeului ASTRA
Centrul de Pregătire a Conservatorilor şi Restauratorilor – CePCoR reprezintă o substructură în cadrul Muzeului ASTRA care are două misiuni esenţiale printre funcţiile muzeale. Prima, are în vedere conservarea preventivă a colecţiilor, iar a doua, perfecţionarea profesională a celor care contribuie la ocrotirea patrimoniului cultural. Editura ”ASTRA Museum” a fost înfiinţată în anul 1995, continuând şi dezvoltând publicarea de monografii şi periodice iniţiată în anul 1966 de colectivul de specialitate condus de Cornel Irimie, ctitorul Muzeului în aer liber din Dumbravă Sibiului.
Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA
Loc ideal pentru păstrarea spiritului românesc autentic, Muzeul în aer liber din Dumbravă Sibiului este aşezat într-un adevărat paradis, în rezervaţia naturală ”Dumbravă Sibiului”. Dispunând de un lac şi de peste zece kilometri de alei, muzeul prilejuieşte plimbări de tot felul, de la clasicul mers pe jos, până la un scurt tur cu trăsura sau cu sania. Vegetaţia luxurianta îi ajută pe oameni să respire aer curat, dar şi să ignore pentru câteva minute sau ore agitaţia obişnuită a oraşului. O vizită în Muzeul în aer liber din Dumbravă Sibiului are şi această caracteristică de a te face să uiţi cu uşurinţă de problemele zilnice, transpunându-te într-o lume diferită, cu care înveţi treptat să comunici. Este o lume creată demult, de secole, în decursul unei istorii în care romanii şi-au creat un spaţiu al lor, care să-i deosebească de alţii, făcându-i să se simtă unici, creativi, conferindu-le un sentiment al statorniciei şi ajutându-i să reziste în faţa celor care au vrut să-i schimbe, într-un fel sau altul.
Muzeul în aer liber se întinde pe o suprafaţă de 96 hectare, din care expoziţia propriu-zisă ocupa 42 de hectare
Muzeul în aer liber se întinde pe o suprafaţă de 96 hectare, din care expoziţia propriu-zisă ocupa 42 de hectare. Vizitatorii au la dispoziţie un Pavilion Muzeal Multicultural, cu birou de informare turistică inclus, două restaurante, doua pensiuni, un spaţiu de joacă, 4 parcări, peste 10 kilometri de alei, numeroase locuri de popas, spaţii destinate demonstraţiilor practice şi multe alte elemente menite să le facă şederea cât mai agreabilă.
Povestea Muzeului ASTRA începe în urmă cu mai bine de un secol, odată cu primele manifestări ale unui vis al romanilor din Transilvania de a organiza la Sibiu, sub egida Asociaţiunii pentru Literatura Romană şi Cultura Poporului Român, o colecţie etnografică. Aceasta avea rolul de a pune în valoare cele mai reprezentative mărturii despre specificul românesc, despre ceea ce ne diferenţia în comparaţie cu alte popoare, lucruri şi fenomene care puteau explica tuturor cine suntem. ”Productele” măiestriei romanilor trebuia să reprezinte dovada creativităţii tehnice şi ale hărniciei acestui neam. Prima expoziţie a Muzeului Asociaţiunii, instituţie de la care provine numele ASTRA, a avut loc în 1905.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.