Prima pagină » Actualitate » Patriarhul Daniel, despre oprirea credincioșilor de a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva: „S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie”

Patriarhul Daniel, despre oprirea credincioșilor de a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva: „S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie”

14 oct. 2020, 19:15,
Bianca Rebegea în Actualitate

Miercuri, 14 octombrie 2020, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a spus că oprirea credincioşilor care nu locuiesc în Iaşi să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva este „ceva nemaiîntâlnit în istorie”.

„Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristeţe, pentru că nu toţi credincioşii din ţară care ar fi dorit să fie la Iaşi au această posibilitate. (…) S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriţi să vină la sărbătoarea ei credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi. Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieşenilor la racla sfintei, nu şi credincioşilor din ţară”, a spus Patriarhul în predica la slujba din ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată la Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale, care are şi hramul sfintei.

Patriarhul Daniel recomandă intensificarea rugăciunilor

Astfel că, în aceste condiții de grea încercare pentru credința poporului nostru, părintele Patriarh a recomandat ca rugăciunile către Sfânta Cuvioasă Parascheva să se intensifice.

„Tocmai pentru că există această restricţie, trebuie să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Cuvioasă Parascheva, să ne ajute, să ne izbăvească de molima aceasta, de pandemie, şi să ne dăruiască bucuria de a retrăi sărbătoarea pomenirii ei în toată frumuseţea şi plinătatea ei”, a îndemnat Patriarhul Daniel, potrivit baslica.ro.

Părintele Daniel a menționat că Sfânta Cuvioasă Parascheva este un liant care unește popoarele ortodoxe.

„Deci, este o sfântă care adună popoarele ortodoxe în rugăciune şi în unitate”, a precizat Patriarhul.

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva, tradiție din 1641

Sfânta Parascheva este sărbătorită pe data de 14 octombrie, iar acatistul închinat Cuvioasei este unul special, care prezintă „faptul că ea este mult folositoare”, ocrotitoare a tuturor.

„Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva se deosebeşte de toate celelalte acatiste, pentru că nu se vorbeşte despre viaţa Sfintei Parascheva, ci despre faptul că ea este mult folositoare. (…) Ea este ocrotitoarea părinţilor, a copiilor, a tinerilor, a vârstnicilor, a bolnavilor şi, în mod special, este ocrotitoarea pelerinilor. (…) Sfânta a trecut la Domnul la vârsta de 25 sau 27 de ani, deci a fost o tânără cu viaţă sfântă din copilărie şi până la moarte”, a mai spus Patriarhul Daniel.

Astfel, în condițiile impuse de starea de alertă, credincioșii ortodocși o prăznuiesc, miercuri, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri şi considerată ocrotitoarea Moldovei.

Din cauza evoluției pandemiei provocate de noul coronavirus în România, tradiţionalul pelerinaj organizat începând cu anul 1641 a fost anulat. Astfel că, persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi, le este interzis să se închine la racla cu Moaștele Sfintei Parascheva.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR, când s-a stabilit ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia.

Răsturnare de situaţie! Toţi pelerinii din România sunt lăsaţi să se închine la moaştele Sfintei Parascheva!

Decizie de ultimă oră a autorităților. Persoanele de pretutindeni pot intra la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva din Iași. Astfel, sute de persoane venite din toate colțurile țării sunt lăsate să se așeze la rând pentru a putea închina la racla Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Update: Pelerinii sunt din nou legitimați de către jandarmi. De asemenea, accesul acestora este restricționat în funcție de domiciliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`