Pătlagina are foarte multe beneficii. Aceasta este folosită de foarte mult timp ca plantă medicinală pentru a ameliora simptomele diferitor afecțiuni. Pătlagina crește aproape oriunde, însă nu este o simplă plantă nefolositoare, ci are foarte multe proprietăți benefice organismului nostru.
Despre pătlagină
Pătlagina este o plantă din familia Plantaginaceae și își are originile atât în Europa, cât și în Asia. Aceasta este de două tipuri, fiind denumite diferit. Plantago major este cea care are frunzele mai late, pe când Plantago lanceolata este cea cu frunzele mai înguste. Cea mai des întâlnită la noi este cea cu frunze late, numită și pătlagina mare, în popor.
Putem găsi această plantă medicinală aproape oriunde pentru că se răspândește atât pe câmpuri, curți, dar și pe marginea drumurilor (la fel ca păpădia, o altă plantă medicinală foarte eficientă).
Pătlagina – Beneficiile miraculoase ale acesteia
De-a lungul timpului, specialiștii au studiat pătlagina mare pentru a observa toate beneficiile pe care ni le-ar putea aduce. Aceștia au descoperit foarte multe lucruri bune, printre care și faptul că aceasta este de ajutor în vindecarea rănilor, sau în funcționarea cât mai bună a sistemului digestiv. Aceasta are și proprietăți de detoxifiere și este un bun antiinflamator.
Probabil ați auzit de siropul sau ceaiul de pătlagina atunci când cineva suferă de o răceală, gripă sau viroză. Aceasta acționează drept un emolient natural și poate ameliora tusea și iritațiile de la nivelul gâtului. Frunzele sale sunt foarte pricepute și în a proteja sistemul nostru respirator. Ceaiul de pătlagină este foarte bun și pentru detoxifierea orgaismului, pe lângă abilitatea sa de a combate răceala.
De asemenea, pătlagina este foarte bogată în vitamine (precum vitamina C). Acestea ajută foarte mult organismul, întărind sistemul imunitar.
Pătlagina mare ne poate proteja chiar și ficatul. Acest lucru este datorat conținutului său de substanțe antiinflamatoare (precum glicozidele, terpenoidele, taniurile și multe altele).
Această plantă medicinală are în compoziție o substantă numită alantoină. S-a dovedit prin anumite studii că folosirea pătlaginei sub formă de unguent, a ajutat la vindecarea mai rapidă a anumitor răni. Aceasta are calitatea de a calma pielea, prin eliminarea toxinelor.
Acum mult timp, atunci când cineva era mușcat de șarpe, era folosită frunza de pătlagină ca „pansament”.
Pătlagina este foarte bună și atunci când suferim de constipație. Sub formă de ceai, aceasta poate funcționa drept un laxativ natural. Există, totuși, mai multe feluri de preparare a remediilor naturale din pătlagină pentru a ajuta tranzitul intestinal.
Ce contraindicații are pătlagina
Pătlagina este o plantă medicinală foarte benefică cu multe proprietăți. Aceasta ne poate ajuta în foarte multe cazuri, și este foarte eficientă. Totuși, are aceasta și efecte adverse?
Chiar și atunci când este vorba de un supliment alimentar sau de un remediu natural, este bine să știm care sunt contraindicațiile acestora. Există anumite categorii de oameni cărora nu le este indicat să consume pătlagina, cum ar fi persoanele care suferă de diabet și femeile însărcinate sau care alăptează. Aceste două categorii sunt de obicei sfătuite să nu încerce suplimente alimentare „după ureche”, ci doar dacă le-a fost recomandat de către medicul specialist.
Alte persoane cărora nu le este indicat remediul pe bază de pătlagina, sunt cele sensibile și cu predispunere la alergie.
În rest, pătlagina nu are alte contraindicații, însă ca efecte adverse la consumul neorganizat, poate apărea diareea sau hipotensiunea.
Așadar, pătlagina are multe beneficii, însă poate dăuna unor anumite categorii de persoane.