Patatas bravas este rețeta ideală pentru o garnitură de cartofi pentru friptură și se prepară foarte ușor, în doar 60 de minute. Aceasta este potrivită indiferent dacă ai musafiri și îți dorești să impresionezi sau doar vrei să pregătești o masă delicioasă în familie.
Patatas bravas este o rețetă de origine spaniolă, ce constă în cartofi prăjiți crocanți și mult mai condimentați decât cei tradiționali. Aceasta poate fi garnitura perfectă pentru mușchiulețul de porc la cuptor.
Patatas bravas, rețeta ideală de garnitură de cartofi pentru friptură
Pentru una dintre cele mai delicioase rețete de garnitură de cartofi pentru friptură este nevoie de 800 de grame de cartofi, o ceapă, 1 ardei iute roșu, 400 de mililitri de roșii pasate, 6 căței de usturoi. Pe lângă acestea se adaugă 3 mililitri de oțet, 150 de mililitri de ulei de măsline. În ceea ce privește condimentele, este nevoie de 3 grame de boia afumată, 3 grame de rozmarin, 3 grame de cimbru, 3 grame de boia dulce, sare și piper după gust. Astfel, această cantitate este suficientă pentru 4 porții.
Înainte de toate, se aleg, se spală și se curăță cartofii, după care se pun la fiert timp de 15 minute. Până se răcesc, se pregătește sosul. Pentru acesta este nevoie de 50 de mililitri de ulei măsline, ceapă și 3 căței de usturoi. Se gătesc într-o tigaie până încep să se înmoaie, iar ulterior se adaugă ardei iute și cimbru și se lasă pe foc pentru încă 5 minute. Într-un final, se pun și roșiile pasate, oțetul, sarea și piperul, iar sosul se fierbe 15 minute.
În acest timp, într-o tigaie, se toarnă restul de 100 de mililitri de ulei de măsline, se încinge la foc mediu, după care se adaugă cartofii tăiați în cuburi. Aceștia se prăjesc uniform pentru 8-10 minute, iar la final se condimentează cu rozmarin și usturoi. La final, se adaugă boia dulce și afumată, dar numai după ce s-a eliminat surplusul de ulei.
După ce a fiert suficient, sosul se toarnă într-un blender până se obține consistența dorită. Pentru ultimul pas, se așează cartofii în farfurii alături de sos.
Friptura de porc la tavă, acompaniată de patatas bravas
Patatas bravas este garnitura ideală de cartofi pentru friptura de porc la tavă. Astfel, pentru felul principal se vor folosi 4 bucăți de carne de porc, 4 căței de usturoi, 2 linguri de untură, vin alb și condimente după gusturile fiecăruia.
După ce se bat bine bucățile de carne, se adaugă alături de restul ingredientelor într-o tavă și se acoperă cu folie de aluminiu. Ulterior, se introduce în cuptorul preîncălzit și se lasă la gătit pentru 45 de minute. După ce expiră timpul, se îndepărtează folia și se mai lasă câteva minute pentru a se rumeni carnea.
Aproape de final, se toarnă un pahar cu vin alb pentru un plus de savoare și frăgezime. Înainte de a fi servită, friptura de porc trebuie să se răcească ușor. De asemenea, poate fi acompaniată de o salată de murături asortate.
Astfel, pentru o ocazie specială sau doar pentru o cină reușită în familie, patatas bravas este rețeta ideală de garnitură de cartofi pentru friptură.