Prima pagină » Turism » Destinatii montane » Pasul Oituz, Muntii Nemira
Pasul Oituz, Muntii Nemira

Pasul Oituz, Muntii Nemira

23 ian. 2020, 12:41,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:29315;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Pasul Oituz. Pasul Oituz este o trecătoare care face legătura între Munţii Nemira – la nord şi Munţii Bretcului (subunitate a Carpaţilor de Curbura) la sud, la altitudinea de 866m. Acest pas este situat pe drumul naţional 11 în grupa centrală a Carpaţilor Orientali.

Mai exact, aceasta trecătoare asigura legătură între valea Oituzului (Judeţul Bacău) şi Depresiunea Brasovului (Judeţul Covasna). Oraşele legate de acest drum sunt Oneşti şi Târgu Secuiesc.

La Breţcu se găseşte cea mai apropiată staţie de cale ferată, pe linia secundară 404 Sfântu Gheorghe – Covasna – Breţcu.

În apropiere se găsesc – spre sud respectiv sud–est pasurile Musat şi Soveja, iar spre nord pasurile Carpineni şi Uz, iar spre nord–vest Caşin.

Una dintre cele mai importante porţi ale Transilvaniei

Dintotdeauna pasul a constituit una dintre cele mai importante porţi ale Transilvaniei. Cercetările arheologice dovedesc utilizarea trecătorii cel puţin din neolitic. Pe aici a trecut cel mai scurt drum între Dacia transcarpatica şi gurile Dunării, folosirea frecvenţă a acestui drum fiind indicată de existenţa castrului roman Angustia de la Breţcu. Deasemeni, invaziile populaţiilor migratoare au găsit pe aici o poartă lesnicioasa, astfel că în 1241-1242 pe aici a trecut un corp de oaste mongolă după ce a distrus Episcopia Cumaniei.

Pasul Oituzului a reprezentat în perioada medievală cea mai importantă trecătoare dintre regiunile de la est de Carpaţi şi Transilvania. Acesta a servit atât că drum comercial ce a unit Brasovul şi Tara Bârsei cu gurile Dunării (portul Chilia) – repectiv cu Suceava, cât şi că o cale de emigrare, în cazul prezenţei unor condiţii istorice aspre şi injuste. În anul 1467 pe aici a trecut armata lui Matei Corvin spre Moldova, iar în 1576 István Báthori trece tot pe aici în drumul său pentru a deveni rege al Poloniei. Mihai Viteazul a trecut aici la 1600 pentru a se angaja în lupta cu Ieremia Movilă.

În timpul Primului Război Mondial în acest loc s-au dat unele dintre cele mai cunoscute bătălii.

Cei care au construit trecătoarea sunt austro-ungarii, în anul 1847.

Pasul Oituz. Atracţii turistice în apropiere

În gura pasului pe vârful Muntelui Răchitiş (maghiara Rakottyás), sunt ruinele cetăţii Rákoczy. Aceasta a fost construită în secolul XV şi a fost menită atât să vegheze drumul de acces spre valea Râului Negru cât şi să fie un punct de colectare a vămii.
Pe Dealul Coşna din satul Oituz se găseşte Monumentul eroilor cavalerişti din Primul Război Mondial. Monumentul a fost ridicat în 1924 în amintirea luptelor purtate aici, Vasile Ionescu-Varo fiind sculptorul care a realizat lucrarea.

De asemenea în comună Breţcu găsim monumentul ridicat în 1899 în amintirea împărătesei Elisabeta a Austriei (Sisi). La nord-est de satul Breţcu se afla Castrul roman Angustia.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
EXCLUSIV. Reacţia lui Selly după ce un copil a fost îndemnat de un artist să sară de pe scenă, la Beach Please
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Cum înfruntă șoferii din Kandahar canicula. Aer condiționat artizanal montat pe taxiuri
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Detalii tulburătoare despre JAFUL de la BNR! A fost TORTURAT să spună ADEVĂRUL
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025