Pasul Bursucariei. O trecătoare din Carpatii Orientali mai puțin cunoscuta la noi este pasul Bursucariei. Aceasta este situata la altitudinea de 1360 m și face legătura intre depresiunile Dragoioasa și Bilbor de-a lungul DJ174A, pe aliniamentul dintre orașele Vatra Dornei și Toplița.
Aceasta trecătoare delimitează pe cumpănă apelor Munții Călimani situați la vest (Vârful Bursucariei 1368 m) de Munții Bistriței (Vârful Alunișul Mare 1448 m) situați la est.
Pasul este parcurs de DJ174A. Acesta se prezinta sub forma unui drum de pământ, de categoria a III-a cu 1 banda pe sens. Mare atenție: este dificil practicabil rutier pe aceasta porțiune.
În apropiere sunt și alte trecători: spre nord Pasul Păltiniș, spre sud Pasul Răchitiș, spre est Pasul Iutes și spre vest Pasul Tihuta.
Pasul Bursucariei. Oportunități turistice de vecinătate
Depresiunea Bilbor: Mlaștină cu borviz (Părăul Dobreanu), Rezervația de mesteacăn pitic (Betula nana) de pe Piriul Rușilor, Biserica de lemn din Bilbor „Sf. Nicolae” (1790), Drumul Rușilor.
Comuna Panaci: Pasul Păltiniș (drum pavat cu bârne de lemn), Catedrala Munților (din piatra vulcanica, pictata atât la exterior cât și la interior), Schitul Piatra Tăieturii.
Comuna Saru Dornei: Megaliții de pe Poteca celor 12 Apostoli și Moara Bauca din Gura Hâiții. Tot aici întâlnim Casa Muzeu a Familiei Pata și Rezervația naturala Tinovul Saru Dornei.
Stațiunea Vatra Dornei
Trasee turistice pe Platoul Calimanilor, în Munții Borsecului sau Munții Bistriței
Stațiunea Borsec – Complexul carstic Scaunul Rotund, carierele de travertin, izvoarele minerale, pârtiile de schi
Toplița – Parția de schi și Biserica de lemn din 1847, Ștrandurile Bánffy și Urmánczy
Tulgheș: Bisericuță de lemn (1790) – unde se afla și „Cimitirul eroilor din primul război mondial”; Rezervația Pietrele Roșii (1215 m) – delataplanorism, ascensiuni, belvedere; Piatra Runcului (1425 m); Platoul Comarnicului; Rezervația de stejar