Păstura de albine sau polenul fermentat în stup pare să aibă multe beneficii pentru sănătate, poate fi de ajutor în reducerea colesterolului, pentru întărirea sistemului imunitar și în detoxificarea organismului.
Păstura de albine sau “pâinea albinelor” este un polen superior, îmbogățit cu enzime, miere, nectar și microorganisme benefice. Polenul proaspăt recoltat este prelucrat de către albinele tinere și lăsat la fermentat timp de trei luni, până ce devine păstură.
Beneficiie păsturei de albine
Când vine vorba de produse apicole, vorbim despre produse ale stupului pe care le cunoaștem cu toții, le îndrăgim și utilizăm. Dintre acestea, mierea a fost și rămâne cea mai cunoscută, având beneficii uimitoare pentru sănătate. Celelalte produse ale stupului la fel de valoroase sunt: lăptișorul de matcă, propolisul, polenul, ceara și păstura de albine.
Păstura are un gust dulce – acrișor, datorită acidității sporite, și un bogat conținut de proteine și glucide. Conține, practic, toți aminoacizii esențiali pentru om, vitamine, în special provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B6, C, E, acid folic și rutin, vitamine P, minerale precum calciu, fier și potasiu, cât și enzime și factori antibiotici.
Drept urmare, păstura este o uzină de substanțe benefice, greu de egalat de oricare alt produs al stupului și chiar al naturii.
Păstura de albine este un produs apicol excelent pentru detoxifierea organismului. Sub influența poluării, a alimentației bogate în grăsimi și carbohidrați, precum și suspus stresului prelungit de peste zi, organismul nostru nu mai are capacitatea de a lucra la capacitate maximă pentru a elimina toxinele potențial periculoase.
Pentru detoxifierea organismului sunt recomandate curele cu păstură care durează cel puțin șase săptămâni. În mod normal, este nevoie de o linguriță pe zi, pentru copii, și de o lingură pe zi, pentru persoanele adulte. Poate fi administrată pe tot parcursul anului, fără probleme. Păstura este un adjuvant foarte eficient pentru funcția hepatică și pentru funcționarea sistemului digestiv.
Persoanele care se confruntă cu un tranzit intestinal dereglat, cu constipație cronică, cu enterocolite sau cu colite de fermentație, precum și pacienții cu hepatită pot apela cu încredere la tratamentul pe bază de păstură.
Pentru persoanele care se confruntă cu anemii și cu lipsa de energie pe timpul zilei, păstura are nenumărate beneficii, fiind de un real ajutor, deoarece conține un complex variat de vitamine și minerale, printre care se numără și fierul.
Astfel, producția de hemoglobină este normalizată, fapt ce duce la dispariția celor mai multe cazuri de anemie.
Afecțiuni care se pot trata cu „pâinea albinelor”
Are rol antibacterian, lucru care ajută funcționarea sistemului imunitar. Bacteriile benefice din compoziția păsturii cresc rezistența imunitară, iar polifenolii și vitamica C acționează ca un scut împotriva radicalilor liberi, previn infecțiile care cedează greu la antibiotice și grăbesc vindecarea acestora.
Aceasta ajută la tulburările de creștere la copii. Păstura este un hiperaliment puternic nutritiv, care conține toate substanțele necesare dezvoltării armonioase a copiilor. Echilibrează alimentația deficitară prin conținutul bogat în proteine vegetale de calitate, peste 25% din compoziție, susține masa și crește forța musculară.
Păstura de albine susține și stimulează activitatea cerebrală, îmbunătățește capacitatea de concentrare și memorare. Păstura este o sursă bogată de betacaroten care previne apariția afecțiunilor degenerative cum ar fi Alzheimer și echilibrează sistemul nervos central. Ameliorează amețelile de origine neurologică și nevrozele.
Păstura de albine este un bio-stimulator natural și conține cantități însemnate de fitohormoni care stimulează fertilitatea și libidoul. Reduce efectele stresului și are efecte energizante și afrodiziace care îmbunătățesc funcția sexuală.
Dacă vă întrebați cum se consumă păstura de albine, ei bine, aceasta se consumă zilnic, în cure de minimum 6 săptămâni. Păstura de albine este indicată atât copiilor, cât și adulților, iar doza uzuală recomandată este de 1 linguriță pe zi, de preferință cu 30 de minute după micul dejun.